FAQ – Svenska

FAQS: | 💼

Q: Vad betyder FAQ?
A: FAQ betyder frequently asked questions, alltså Vanliga Frågor. Här svarar jag på frågor jag brukar få.

Eftersom jag skrev den engelska versionen först har jag lust att bara slänga in det i Google Translate and call it a day, men jag får väl försöka upprätthålla någon slags standard så inte bloggpolisen slår till.


JAG


Q: Vad heter du?
A: Cecilia. CJ går bra, men de flesta kallar mig Cecilia. Det är bara familjen som hittar på egna hemmasnickrade smeknamn.


Q: Var kommer du ifrån?
A: Sverige. Avesta i Dalarna, för att vara mer exakt. För att vara superexakt så är jag från Krylbo, uppväxt i Karlbo.


Q: Var bor du?
A: Stockholm. Västerort. Allra längst ut på gröna linjen.


Q: Bor du ensam?
A: Jag bor med min sambo Simon och våra husdjur Sniff och Rambo.


Q: Hur gammal är du?
A: Jag är född 1984.


Q: Är inte du lite för gammal för att hålla på med [nånting roligt] – borde du inte istället [nånting tråkigt]?
A: Nej, helst inte. Jag har redan 13,469 vuxenpoäng som jag skaffade i samband med bostadsrätten och pensionssparandet, och såvitt jag förstått går det inte att lösa in de där poängen till något slags pris.


Q: Vad hände med [namn]?
A: Om någon jag brukade skriva ofta om inte längre är med lika mycket, eller alls, så har vi antagligen slutat umgås. Det är sånt som händer. Eller så vill de inte vara med i bloggen, helt enkelt. Det är inte olagligt att skriva om de ändå, men det är ju schysst att låta bli.


DJUREN


Q: Vad är det där för hundras?
A: Sniff är en jaktlabrador, labrador retriever, från kenneln Twigg’s i Ärla. Hennes stamtavla och utmärkta veterinärsresultat finns att beskåda här.


Q: Vad är Rambo för nåt?
A: Rambo är ett helt vanligt marsvin, av rasen teddy. Han har varken stamtavla eller jaktinstinkter, och är egentligen en hona.


Q: Varför är Rambo ensam i buren?
A: Enligt Jordbruksverkets föreskrifter (Kap. 8 §1) ska marsvin leva i par eller flock, av flera orsaker. Efter att Rambos lillasyster Éowyn dog så fick han dispens av veterinären att bo ensam, då han var så pass gammal att det inte skulle gå att införa ett nytt marsvin i hans sociala umgängeskrets. Efter hans senaste hälsokontroll fick vi höra att han antagligen kommer att leva mycket, mycket längre än medellivslängden, just för att han är så väl omhändertagen, så det går ingen nöd på honom alls.


JOBB


Alla frågor om PARALEGAL är samlade i en egen FAQ som du hittar här!


Q: Vad jobbar du med?
A: Jag är paralegal på en statlig myndighet.


Q: Vad studerar du?
A: Jag tog examen från paralegalutbildningen på Påhlmans Handelsinstitut sommaren 2017.


Q: Vad är en paralegal?
A: Det är en kvalificerad juridisk handläggare, domstolshandläggare, registrator, juridisk administratör – kärt barn har många namn och ännu flera användningsområden. Du har den juridiska kunskapen och utbildningen som krävs för att assistera åklagarna, juristerna och advokaterna med allt de behöver, inklusive bokföringen.


HEMSIDAN & BLOGGEN


Q: Varför är vissa inlägg på engelska?
A: För att jag har vänner/läsare från USA och andra länder som läser bloggen. Den förra bloggen var nästan enbart på engelska, så det här är ett nedköp för dem. Oftast lägger jag upp länkar på Facebook, om det handlar om vardagslivet och studierna. Handlar det om Sniff lägger jag även upp en länk på Instagram. Inlägg som är på engelska och/eller handlar om spel/gaming länkar jag på Twitter. Detta är för att inte driva mina Facebookvänner till vansinne.


Q: Vad använder du för kamera?
A: Jag äger som sagt en Nikon D3200, som är väldigt bra, men jag använder nästan uteslutande min värdelösa mobilkamera till att ta bilder med. Om det är någon slags söthetskris (typ en hund&marsvinskram) så kan det bli surfplattan, som är ännu sämre.


Q: När kommer du att bli klar med [projekt]?
A: Någon gång den där magiska tiden på året då jag både har motivation, tid och inte blir störd av min knasiga familj.


Q: Vilket program använder du till att…?
A: Hemsidan är byggd från grunden i Notepad/Anteckningar. WordPress sköter layouten på bloggen – jag har anpassat utseendet så gott det går, men hade helst byggt även den från grunden. Jag är inte så förtjust i länkfärgerna, till exempel. Alla bilder som ser tillpiffade ut är gjorde i Photoshop och Paint Shop Pro för längesen. Mitt nuvarande grafikprogram är Paint.


Q: Var har du lärt dig HTML, CSS, Javascript etc.?
A: Självlärd sedan början av 2000-talet. Min första hemsida gjorde jag i Word, och det såg förjävligt ut. Hurra för personlig utveckling!


GAMING


Q: Vilken plattform spelar du på?
A: Enbart Nintendo Wii U eller Nintendo DS. Simon har en PS4 och en PC, men jag varken kan eller vill spela på dem. Jag får nog inte heller, om jag ska vara ärlig.


Q: Vilka spel spelar du?
A: Plattformsspel, helst i 2D. Jag kan spela 3D-spel på Nintendo DS, men till exempel Super Mario Galaxy är nästan helt omöjligt. Simon och jag försöker spela Donkey Kong Country: Tropical Freeze tillsammans, och vi är helt övertygade om att vi är ungefär tio år för gamla för att palla med alla intryck.


Q: Vilket är ditt favoritspel?
A: Även fast jag just klagade på det så är de nya Donkey Kong-spelen väldigt roliga. Jag får dock bara en minnesbild i huvudet när jag tänker på favoritspel, och det är Super Mario World. DKC trilogin från mitten av 90-talet är också värd att nämna, särskilt Donkey Kong Country 2: Diddy’s Kong Quest.


Q: Hur kan du kalla dig en gamer när du bara spelar barnspel?
A: För att termen gamerbaby är alldeles för bedårande.


Q: Hur kan du kalla dig en gamer? Är du inte en gamergirl?
A: På tal om ingenting, vad kallas en manlig dagisfröken? Dagisherre?


Q: Tjejer kan inte spela TV-spel.
A: Yeah, well, that’s just, like, your opinion, man.


BLANDAT


Q: Vilken översättning är töntigast, Läderlappen eller Stålmannen? (Nej, det kanske inte är någon som ställt den här frågan, men jag vill verkligen svara på den!)
A: Stålmannen är ju åtminstone en aning relevant – Man of Steel. Läderlappen är bara… nej.


Q: Vilken är din favoritdinosaurie?
A: Av köttätarna så är det definitivt tyrannosaurus rex. Jag har flera små Baby T-rexar i olika färger och former. Om det inte hade varit för att jag är livrädd för den så skulle det ha kunnat varit velociraptorn. Min favvoväxtätare är triceratopsen, för tydligen går det att rida på dem?


Q: Vilken streaming-tjänst är bäst – Viaplay, Netflix, C More, HBO Nordic etc.?
A: HBO har inte alla säsonger av sina serier, C More har inte automatisk uppspelning av avsnitt, Viaplay tar bort serier åt höger och vänster och Netflix översätter undertexterna med hjälp av Google Translate, typ. Det är bara att välja den minst onda.


Memorabilia of an Urbanite in Suburbia