Inför höstterminens antagning till paralegalutbildningen på Påhlmans Handelsinstitut

Lite snabbt så här innan en rejäl bilduppdatering:

Flera personer har kommenterat och mailat frågor inför den stundande antagningen, och för att slippa länka till olika kommentarssvar så publicerar jag svaren här också.

De vanligaste frågorna har varit:

1. Hur ser mitt betygssnitt ut från gymnasiet?

2. Hur fungerar antagningen?

3. Vad var roligt/tråkigt/bra/dåligt/svårast/lättast med utbildningen?

4. Hur stora är klasserna? Fick ni göra studiebesök?

Observera att antagningen och upplägget av utbildningen kan komma att skilja sig från hur det var när jag sökte in, våren 2015.

1. Mitt betygssnitt är 14.80, om jag räknat rätt. Jag gick ut gymnasiet 2003, så det kanske inte stämmer helt. Jag räknade ut det med hjälp av Allakando, och eftersom jag la in det mesta manuellt så finns det risk att jag missat något.

2. Med det sagt så är urvalet till antagningen väldigt blandad – en del har väldigt bra betyg, medan andra helt saknar behörighet för vissa moment som t.ex. engelska (20 %-regeln). Det går att läsa mer om hur reglerna ser ut på Yrkeshögskolan.se under rubriken Undantag – behörig på annat sätt.

3. Rolig och svår är väldigt subjektiva värdeord – för mig var utbildningen inte alls så svår som jag fick intrycket av på informationsmötena. De tuffaste delarna var juridiken och Legal English. De övriga delarna av utbildningen innebar ofta en hel del arbete, men för mig var det inte särskilt svårt. Sedan beror det självklart på vad du som person har svårt för – jag kämpade mest med ekonomin.

Angående engelskan så behöver du ligga på en relativt avancerad nivå (du ska redan kunna grammatikreglerna och ha ett stort vokabulär) för att klara kursen och samtidigt få någon behållning av det du lär dig. Använd Europarådets språktest för att se vilken nivå du befinner dig på. Enligt min uppfattning behöver du ligga på en nivå mellan B2-C1 innan kursens början. (Jag har ingen uppfattning om var jag låg innan kursen, men nu ligger jag på C2. Skulle gissa att jag låg på C1 innan, eftersom jag läst lingvistik och litteratur på universitetet.)

Det kommer bli extremt kämpigt om du bara befinner dig på nivå A1-A2, men det är självklart inte för sent att damma av kunskaperna i förväg innan kursens start, som just nu är ett moment under höstterminen, år 2.

4. Klassen är på ca 35-40 personer. Vi var 37 från början, och 32 vid examen. Som klass var vi endast på ett studiebesök, men sedan får du själv ansvara för att delta vid rättegångar för en del skrivuppgifter etc. Jag var i olika domstolar ca 3-4 gånger under utbildningen. Vi var aldrig på studiebesök på en advokatbyrå, men vi hade en del företagspresentationer där personal från advokatbyråer kom till oss.

Om ni har andra frågor som inte besvarats ännu så får ni väldigt gärna höra av er!

För er som redan går utbildningen och undrar var information om till exempel projektledning och examensarbete är någonstans så kan jag halvtrösta er med att jag har ett flertal utkast på gång som jag ska försöka få färdiga i sommar – jag har tyvärr ingen semester, så det kommer när jag får lite tid över.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *