Tentamen i juridik, Påhlmans paralegalutbildning

Här är information om första tentan.

Vi på Påhlmans paralegalutbildning har nu haft vår andra och sista juridiktentamen – denna gång handlade det om följande:

RÄTTSOMRÅDEN
– Rättsordningen (1 fråga)
– Avtalsrätt (2 frågor)
– Köprätt (1 fråga med 4 underfrågor)
– Fordringsrätt (2 frågor med 2 underfrågor)
– Fastighetsrätt (2 frågor, en med 5 underfrågor och en med 2 underfrågor)
– Marknadsrätt (1 fråga med 2 underfrågor)
– Immaterialrätt (1 fråga)
– Insolvensrätt (1 fråga)

LAGAR
Följande lagar medverkade i frågorna:
– Avtalslagen
– Jordabalken
– Jordabalken: Hyreslagen
– Konkurrenslagen
– Konsumentkreditlagen
– Konsumenttjänstlagen
– Köplagen
– Lagen om avbetalningsköp mellan näringsidkare
– Marknadsföringslagen
– Preskriptionslagen
– Skuldebrevslagen
– Skuldsaneringslagen
– Upphovsrättslagen

Det var två delar, A och B, på 6 frågor vardera med varierande antal underfrågor (a-e).

Jag fick 41,5 poäng av 50 – VG. G var 30.

20151218_115639

Jag fick flera slarvfel denna gång som var sjukt onödiga, eftersom jag kunde svaren. Jag läste alldeles för snabbt och missade viktiga formuleringar som gjorde att jag angav helt fel lagtext och paragraf. Superslarvigt.

Taktiken jag körde denna gång, förutom att plugga tillsammans med världens bästa tentapluggsgrupp, var att jag sträckläste varenda lag som vi läst om under terminen. Varenda paragraf, varenda hänvisning, från första sidan till sista i lagboken. Jag satt två veckor i streck och markerade varenda liten grej som verkade viktig, och läste, läste, läste. Tre markeringspennor gick förlorade under denna tid. RIP in piece.

…och det var värt det, för jag mindes exakt var jag skulle leta och var någonstans svaren stod, och i nio fall av tio var det även markerat. Ingen av frågorna var svåra att förstå eller konstiga. (Den enda frågan jag störde mig på var arbetsrättsfrågan, för den var lite världsfrånvänd och skumt formulerad för någon som jobbat med fackliga frågor.) Jippi för överambition!

Slutbetyget för hela juridikkursen blev VG. Boo-ya!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *