Kommunikation | Paralegal

I paralegalutbildningen ingår en helskoj kurs i kommunikation! Inte alls ångestframkallande och prestationshämmande, nej då inte alls!

dilbert_communication

Fast riktigt så hemskt var det inte, särskilt inte eftersom vi fick fria händer när det gällde ämnet, och väldigt tydliga instruktioner. Det ingick två muntliga presentationer, skriftliga reflektionsuppgifter till några utvalda lektioner, och en slutlig inlämningsuppgift som liknade en hemtenta. Närvaro togs under alla lektioner (i övriga kurser är närvaro inte obligatorisk) och alla delar måste göras/lämnas in för att få ett slutbetyg. De som missade sina presentationer måste göra dem med nästa årskull, nästa vår, oavsett anledning för frånvaron.

Följande lektioner ingår i kursen:

 • Kommunikation: Kroppsspråk, interkulturell kommunikation, retorik.
 • Presentationsteknik: Struktur, analys av presentation [Reflektionsuppgift]
 • Mötesteknik: Verktyg
 • Svåra samtal: Hantera och utföra [Reflektionsuppgift]
 • Professionellt klientbemötande
 • Presentationerna:

 • Den första muntliga presentationen var en liten lurig en, då vi på första lektionen skulle presentera varandra två och två, som många lärare vill att vi gör inför nya kurser. Den presentationen var den ena muntliga presentationen. Ingen förvarning eller så, det framkom först efteråt.

 • Den andra presentationen var den som vi själva fick välja ämne inför.
  – Den får vara högst 3-4 minuter lång.
  – 2-6 PowerPoint-slides ska användas. (PPT måste användas!)
  – Den ska ha en inledning, en framställning, och ett avslut.
  – Små stödordskort (ej A4!) ska användas.
  – Presentationen filmas och mailas till dig. Du måste se den och analysera den för att få ett slutbetyg.

  Jag skrev ihop en liten lista på tips till en klasskamrat som missade några lektioner, så här är en redigerad lista:

 • Vi ska hälsa och helst fråga hur alla mår, eller någon liknande hälsning innan vi börjar.
 • I inledningen ska vi helst ställa en fråga, för att aktivera publiken. Använd inte öppna frågor som “vilka här har”, utan “hur många här”-frågor som kan besvaras genom handuppräckning.
 • Tala högt, tydligt, le, fokusera på publiken och ta gärna ett steg fram för att “komma närmare publiken”.
 • Vid sammanfattningen ska du helst upprepa inledningen, och avsluta med en utmaning eller något tankeväckande. Pratar du om t.ex. hästar så kan du utmana alla till en ridtur som avslutning.
 • Ha en tydlig/minnesvärd avslutning. Efter avslutningen stängs kameran av och du förväntas erbjuda en frågestund. Frågorna filmas inte. Läraren låter dig stå kvar där framme en stund i tystnad, sen får du ett omdöme och en fråga om hur du själv tyckte att det gick. Många i vår grupp fick påpekande att “knyta ihop säcken” bättre, alltså att upprepa inledningen eller på annat sätt sammanfatta presentationen du precis gjort.
 • Inlämningsuppgiften:

 • Efter den sista lektionen läggs inlämningsuppgiften ut – en hemtenta med ungefär 20 frågor som ger olika poäng. G är 25 poäng, VG är 41 poäng. Frågorna inkluderar hela kursinnehållet, och efter varje lektion lades lärarens kursmaterial och PowerPoints ut på intranätet, så det var bara att gå tillbaka och läsa om det var något vi glömt. För att göra klart uppgiften MÅSTE vi se inspelningen av vår presentation, då flera frågor handlade om att analysera oss själva och vår presentation.

  Min presentation:

  Presentation

 • …haha, nä, trodde ni verkligen det? 😂
 • Sjukt förberedd valde jag ämne (Schysta Villkor) redan i julas, gjorde PPT:n flera veckor i förväg och gjorde fina stödordskort.
 • Sen glömde jag hälften av mina egna tips, började pladdra om något helt oväsentligt som jag inte alls planerat, glömde kliva fram från bakom datorn, pratade ALLDELES för länge (5+ minuter) och ALLDELES för snabbt.
 • …och trots alla blundrar så fick jag ändå VG på hela kursen. Ribban var inte alldeles för hög, alltså. Mycket var tack vare att jag härmade allt det som mina klasskamrater fick bra omdömen för (hälsning i början, en inledande fråga, en avslutande utmaning – ett förslag att alla skulle ladda ner Schysta Villkor appen, och ett tydligt förberedande – jag letade tillochmed fram min Schysta Villkor-tröja ur garderoben).
 • Rent generellt så borde kursen läggas tidigare under paralegalutbildningen, då vi har haft flera stora presentationer som varit betygsgrundande ändå sedan i höstas. De verktyg vi fick lära oss använda under den här kursen hade kommit väl till användning på de presentationerna.
  51cf2ffcd5b6246dbdc501c4770cd601

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *