FAQ – Paralegal

FAQS: |

För enkelhetens skull så finns alla frågor som handlar om paralegal – utbildningen, yrkesrollen, och allt annat som hör ordet till – samlat här i ett enda stort FAQ.

Se även Paralegal – Påhlmans Handelsinstitut – Alla inlägg


PARALEGAL

Q: Vad är en paralegal?
A: Det är en kvalificerad juridisk handläggare, domstolshandläggare, registrator, juridisk administratör – kärt barn har många namn och ännu fler användningsområden. Du har den juridiska kunskapen och utbildningen som krävs för att assistera juristerna och advokaterna med allt de behöver, inklusive bokföringen.

Q: Vad gör en paralegal?
A: En paralegal assisterar i arbetet med att leverera juridiska tjänster, vilket i sig kan vara allt mellan himmel och jord. Bland annat kommer du att kunna göra enklare rättsutredningar, skriva PM, korrläsa och översätta avtal, sköta bokföringen, vara researcher, handlägga ärenden, föra protokoll, förbereda ansökningar, upprätta fakturor.
Du väljer ofta själv vad du vill göra: om du jobbar på en mindre advokatbyrå så blir du ansiktet utåt som receptionist eller kontorsadministratör, och får kanske ansvara för att konferensrummet är städat inför möten, beställa in mat inför lunchen eller ansvara för bokning av hotell inför resor. På domstolarna är det mycket pappersarbete och protokollförande. På stora advokatbyråer kanske du enbart jobbar med att handlägga en viss sorts ärenden.

Q: Vad betyder CP, CLA och NALA?
A: Detta gäller i USA: Genom National Association of Legal Assistants (NALA) så blir du en Certified Paralegal (CP) eller Certified Legal Assistant (CLA). Detta är de officiella titlarna på en paralegal som har fått godkänt på en Certified Paralegal Exam genom NALA och uppfyller övriga krav för en certifiering. Läs mer om detta här.


UTBILDNINGEN


Q: Var finns utbildningen?
A: Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall.

Q: Var studerade du?
A: Jag studerade på Påhlmans Handelsinstitut i Stockholm. Jag tog examen år 2017 i klass P15.

Q: Hur ser kursuppläggen ut?
A: Det kan du läsa om här!

Q: Borde jag ansöka till paralegalutbildningen?
A: Ja, om du känner att du vill jobba med juridik på en administrativ tjänst, och är medveten om att du kommer vara underordnad i hierarkin på advokatbyrån/i domstolen när det gäller lön och ansvarsområden. Utbildningen är rolig, och efteråt kan du antingen få ett jobb direkt eller bli inspirerad att gå vidare till juristutbildningen. Du kommer läsa en hel del ekonomi också, vilket du har chans att utvecklas inom om du vill.

Q: Hur lätt är det att få jobb efter utbildningen?
A: Enligt statistiken får 9 av 10 jobb efter examen, men då räknas både heltid, deltid och vikariat in. I föregående klasser finns det några som fortfarande är arbetslösa, jobbar inom ett helt annat område eller har börjat studera något annat. Jag skulle gissa att i alla fall 75% av alla som tar examen jobbar med något juridikrelaterat. De som jobbar som just paralegal är nog avsevärt färre, med tanke på hur många andra yrkesbenämningar det finns (se nedan).


YRKET


Q: Vad tjänar en paralegal?
A: Allt mellan 22,000 och 35,000, beroende på var du jobbar och vilket yrke du bestämmer dig för. Det är svårt att säga var någonstans på löneskalan just du kommer att hamna – det beror helt på vad du vill göra efter examen. Paralegals som får jobb på advokatbyråer har oftast högre lön än de som börjar jobba på domstolarna. Jag arbetar på en myndighet, och min nuvarande lön (2018) är 29 200 kronor.

Q: Vad kan jag bli efter avslutad utbildning?
A: Många som är utbildade till paralegal har yrken som domstolssekreterare, handläggare, kontorsansvarig, juristassistent (som inte är samma sak som paralegal), notarie, administratör, registrator och många, många andra benämningar.


ÖVRIGT


Q: Tips på andra bra paralegalbloggar?
A: Livet som paralegal (drivs av Jessica), Annas resa mot yrket som Paralegal, Paralegal, UnClouded – Ur mitt perspektiv.., Fulskrattets historia, Paralegal.

Se även: Vad gör en paralegal? Gästinlägg av Ebba Backlund (Mårten Schultz)

Tipsa gärna om jag glömt någon!

Q: Tips på relaterade appar?
A: Det här är de jag använder [Android]:
Juridik

 • Sveriges Rikes lag 2016 från Norstedts Juridik
  Fås gratis i samband med köp av lagboken. Lite laggig och loggar gärna ut med jämna mellanrum – själv lyckades jag aldrig byta lösenord till mitt eget, så är osäker om det går. Funkar bäst på surfplatta.

 • Juridik från Sanoma Utbildning
  Tillhör den röda juridikboken – Simona och jag rage:ade lite över den eftersom vissa svar är felaktiga (vi dubbelkollade med flera lärare), men är bra till att öva på frågor. Innehåller snabbfrågor och essäfrågor. Kostar pengar även om du har köpt boken.

 • Juridisk ordbok 2 från Norstedts Juridik
  Enkelt utformad och lätt att använda – kan lätt ersätta Norstedts Juridiska Ordbok, som den baseras på.

  Överkurs för de lite mer ambitiösa / de som satsar på att avlägga en examen som CP eller CLA genom NALA:

 • U.S. Federal Law: 2014-2015 från Apptyze
  En oändlig källa till de allmänna amerikanska lagarna, som enligt beskrivningen är runt 200,000 sidor lång.

 • Paralegal Test Prep från imobiapp
  Otroligt bra app med övningar och tester som inte bara är relevanta för amerikanska paralegals; mycket går även att överföra till den svenska motsvarigheten. Den är främst ett hjälpmedel för de som förbereder sig för en NALA Certified Paralegal® examination, och testar grammatik, cases, ger detaljerade förklaringar, och är egentligen en storskalig version av den svenska Juridik-appen. Definitivt användbar inför Legal English.

 • Legal Dictionary från The Legal Dictionary
  Den engelska motsvarigheten av Norstedts juridiska ordbok.

 • Learn US Law by GoLearningBus från WAGmob (Simple ‘n Easy)
  Betalapp för studenter på GoLearningBus, men första delen, Introduction to American Law, är öppen för alla och innehåller en bra tutorial och ett tillhörande quiz.


  Kommentera nedan om du har en fråga som inte blivit besvarad än!

 • Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *