Trattskallen

Jag har inte hunnit göra ett dugg den här veckan – allt tentaplugg blev uppskjutet till nästa vecka och varken jag eller Simon har knappt varit ute i det fina vädret.

Detta på grund av att lilla Miss Fjomp blev kastrerad i måndags. Jag har bara tre lektioner under två veckors tid, och vi resonerade som så att det är bättre att få det gjort innan sommaren, för då kommer Sniff vilja leka och bada.

Och leka vill hon ändå, trots att hela magen är tilltufsad. Enligt veterinären ska hon ta det lugnt i 10-12 dagar efter operationen. Hon tog det lugnt i ungefär 10-12 timmar. Hon får inte hoppa upp eller ner från möblerna, men det gör hon hela tiden trots att vi försöker stoppa henne. Hon är redan så rastlös att hon bara piper och springer runt med sina leksaker i munnen.

Här är lite bilder på vårt sorgsna energiknippe – en bild på hennes stygn finns längre ner, FYI.

(Rambo var förresten också med på måndagen och fick en hälsokontroll (som kostade dubbelt så mycket som jag köpte honom för, haha!) och fick veta att han kommer leva i 8-10 år! Hurra! Livslängden för ett marsvin är runt 4-6 år, så det var verkligen goda nyheter. Veterinären tyckte att han verkade må bra och bli väl omhändertagen hemma. Rambo fyller 6 år i år!)

20160502_080240 20160502_173704
Rambo och Sniff på väg till veterinären och första åsynen av Tratten. Ledsen Tratt.

20160502_175148 20160502_175748
Missnöjd Tratt, som inte alls uppskattar att husse försöker fixa bandet.

20160502_180300
”Hello darkness, my old friend…”

20160504_165744
Trött Tratt (som boxar alla under natten med den vassa kanten).

20160506_152125 20160506_155317
Vi bytte Tratten mot en upplåsbar Krage. Läs mer om den längre ner.

20160507_141330 20160507_153441
Kraken lackar ur och gillar inte alls att hon måste sitta kopplad hemma hos morfar medan vi andra spelar kubb!

20160503_134428
Stygnen efter operationen – ser riktigt läskigt ut, men Sniff har inte haft några större problem med såret.


Sniff har varit en riktigt trooper under veckan som gått. Hon var lite dålig när hon kom hem efter operationen, och kräktes flera gånger och ville inte äta kvällsmat (första gången någonsin som Sniff inte velat äta!). Det har ju dessutom varit väldigt fint väder, och hon får bara gå VÄLDIGT korta promenader på 100-150 meter.

På torsdag ska hon ta bort stygnen (om det ser bra ut) och nästa helg ska hon få leka tills hon stupar.

Vi testade som sagt att byta tratten mot en upplåsbar krage (går att köpa på Arken Zoo), och det fungerar ganska bra. Den är lite bekvämare, men det är nästan så att hon når att slicka på såret, så för säkerhets skull har hon tratten på sig i bilen och när vi sover. Vi köpte först en krage i storlek L, men den var alldeles för stor, så för en liten labradortik duger storlek M perfekt. Som tur är så har vi världens bästa Arken Zoo runt hörnet, där vi fick hjälp att prova kragen och sen byta den när det visade sig att den ändå inte passade.

Vi har kontrollerat såret och baddat rent med både Lactacyd och saltlösning (vi använde vanliga ögondroppar, Drop-It, från Apoteket). Det var lite varigt i förrgår, men nu ser det fint ut igen. Hon har ätit smärtstillande tabletter (som smakar godis) och verkar inte alls ha särskilt ont.

Det enda problemet vi har är egentligen att hålla henne lugn, för hon vill verkligen bara rusa runt och härja som vanligt.

Kastration av tik innebär att hon inte kommer löpa mer, och det finns ingen risk för livmodersinflammation. Vi var lite sena ute – om vi hade kastrerat henne efter första löpet, förra hösten, hade risken för juvertumör också försvunnit. Dessutom kunde vi fått rabatt genom försäkringsbolaget om vi hade kastrerat henne under första levnadsåret. Eftersom operationen var i förebyggande syfte så kunde vi inte få någon ersättning genom hundförsäkringen nu, då den bara gäller vid sjukdom. (Det kostade 7000 kronor att kastrera en labrador retriever som väger ungefär 24 kilo.)

Och självklart gjorde vi det på Hässelby Veterinärpraktik, där alla Sniffs favvoveterinärer jobbar! (Och för att det ligger 200 meter från vårt hus…)

Mindre än vecka kvar nu av vilotiden – hela familjen längtar!

20160508_150128
Hemgångsråd från veterinären.


We spayed our dog. The convalescence is a pain in everyone’s ass. Also, Rambo will live forever.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *