Dugga i juridik, Påhlmans paralegalutbildning

En dugga är en kunskapskontroll – den skrivs som en tenta men är enbart till för att testa var du befinner dig i din kunskapsnivå och för att du ska veta vad du behöver jobba mer med.

20151104_214650

Vår dugga omfattade de rättsområden vi läst dittills i kursen – inledande juridik, avtalsrätt, köprätt, fordringsrätt och en liten del av fastighetsrätten som vi bara haft en lektion av innan duggan. Det var åtta frågor av olika svårighetsgrader och för att få godkänt behövdes 50% – 30 poäng var max, godkänt var 15. Det gick bara att skriva godkänt eller icke godkänt.

Innan duggan fick vi även en lista på punkter att läsa på om, och vår lärare gick igenom förslag på frågor från gamla prov, så själva frågorna var ingen direkt chock. Jag var mest orolig över fordringsrätten, eftersom jag missat precis alla lektioner och assistentpass om det ämnet, men fick i alla fall 2 av 4 poäng på den frågan.

I breda drag handlade frågorna om:

1. Den juridiska metoden
2. Rättsregler
3. Muntliga anbud (avtalsrätt)
4. Fullmakter
5. Fel i vara + påföljder (köprätt)
6. Aktiv och passiv stoppningsrätt (köprätt)
7. Skuldebrev (fordringsrätt)
8. Fastighetsrätt vs. köprätt

Vi fick tillbaka våra prov igår, så om det intresserar någon kan jag skriva ut hela frågorna.

Det var inte supersvårt, och jag tar aldrig sånt här på så stort allvar, så jag satt och skrev, bråkade med pennan, drack Cola, mumsade på en brödbit och försökte komma ihåg nånting om stoppningsrätt (fick 3 av 5 poäng på den frågan, av uppenbarliga skäl). Jag fick full pott fram till den femte frågan (förutom ett töntigt skrivfel på första frågan), då jag började slarva med t.ex. skillnaden mellan lantmäteriet och jordbruksverket (?) och såna idiotiska tilltag, och tappade en massa halvpoäng lite här och var. Nåja. Vem vill vara bäst i klassen, liksom?

Det jag ska tänka på är främst att referera till rätt lagrum – jag gillar inte att markera i min bok, men jag blir nog så illa tvungen om jag ska slippa flippa fram och tillbaka. Jag har lärt mig ordningen på balkarna utantill, just för att slippa ha en miljon flikar i boken, men att lära mig ordningen på alla lagarna utantill är nog lite överkurs även för mig.

Efteråt gick några av oss till Hard Rock (som har kollektivavtal, förstås) och drack drinkar, och de andra firade hemma hos en klasskamrat på kvällen, medan jag åkte hem till vovven, marsvinet och sambon.

Nu laddar jag inför den stora tentan i december, då vi även examinerar av marknadsrätt, fastighetsrätt och konkurs och obestånd. Vi jobbar även med civilprocessen den här månaden, och ska besöka en rättegång av ett tvistemål. Förra veckan var vi i tingsrätten, men det är inget jag siktar på. Rättegångar är inte min grej.

Nåväl. Duggan avklarad!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *