Rättsfallskoncentrat

I vår kurs juridisk svenska så ingår det att skriva rättsfallskoncentrat; en sammanfattning av en dom. Domen hittas vanligast i NJA – Nya Juridiska Arkivet baserat på år och sidnummer. Jag skrev mitt koncentrat om NJA 1997 s. 524.

Först måste hela domen så klart läsas, från första till sista instans. Koncentratet ska vara på den slutliga instansens domslut, men för att förstå och kunna sammanfatta så behöver allt läsas igenom.

Koncentratet omfattar följande obligatoriska delar:

1. Rubrik
2. Bakgrund
3. Rättsfråga
4. Högsta domstolens (om det är den sista instansen) domskäl
5. Egen kommentar

– Koncentratet ska vara MAX ett A4
– Punkterna 3-4 ska ta mest plats. 1-2 ska vara så kortfattat som möjligt.
– Juridiska och processuella termer ska användas
– Om du förkortar så visa hur, t.ex. Högsta domstolen [Cit. HD] och håll dig till samma i hela texten – jag använder själv bara förkortningar om jag verkligen måste för platsbrist
– Och självklart ska det vara rätt grammatik och stavning – jag har ingen stavningskontroll på min dator så jag lyckades med konsten att inte skriva ett enda fel i hela texten – heja mig.

Så här gick det då för mig:

20151104_221852

Skriva är ju lite min grej, så jag hade nog blivit rätt tjurig om jag hade fått tillbaka ett papper som var helt rödkommenterat. Jag har ingen aning om vad jag borde förtydliga, men sånt oroar jag mig inte så mycket över.

Rent allmänt fick vi i klassen tips om att bli bättre på:

– Enhetligheten och att visa förkortningar
– Vara mer kortfattade
– Referera till rätt lagtext
– Identifiera rättsfrågan
– Att följa rubrikerna – som 1-5 ovan

Jag har inte frågat hur det gick för mina klasskamrater, men jag tror det gick ganska bra för alla!

Senare idag kommer ett inlägg om vår juridikdugga/tenta/prov.


Du kan du läsa mer om rättsfallskoncentrat på bloggen Livet som paralegal.

En reaktion på “Rättsfallskoncentrat”

  1. hej! jag har också valt att skriv om det fallet, och vi med ska ta upp . Bakgrund, Rättsfråga , parterna grunder och yrkande och Högsta domstolens beslut. och jag har skrivet mycket men har bara yrkandes och grunder kvar, men vet riktigt inte vad/hur jag ska skriva, skulle be dig och hjälpa mig tack

    Mvh:ohanes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *