Paralegal – Påhlmans Handelsinstitut

I höst börjar jag studera igen, den här gången på heltid och mot en examen 2017! Jag ska läsa till Paralegal på Påhlmans Handelsinstitut, en utbildning jag har kikat på litegrann till och från de senaste åren. Kursen är en YH-utbildning på 400 poäng, vilket betyder att jag är en kvalificerad juridisk handläggare om lite mindre än två år!

Här hittar du mer information om utbildningen.

Mitt mål är att dels få göra min praktik på mitt nuvarande företag, och förhoppningsvis kunna få en anställning på den juridiska avdelningen eller som ekonomiassistent eller liknande, då kursen även innefattar en grundläggande ekonomiutbildning. Jag har ju redan lite erfarenhet i bagaget av juridik, i form av arbetsrätt och marknadsrätt, och har även undervisat i kommunikation och presentationsteknik, så jag hoppas jag får bra betyg i de delarna åtminstone!

Att jag vill stanna på mitt nuvarande företag är en självklarhet för mig. Jag har varit här i åtta år, och jag trivs bra med företaget, visionen och värdegrunden, och jag tänker inte kasta bort den erfarenheten i onödan. Om jag har toktur kanske jag tillochmed har en chans att få göra praktiken på huvudkontoret i Visby, men det är mest en önskedröm just nu.

Jag har redan beställt min lagbok (skitstor, skittung, skitdyr) och förhoppningsvis kommer den i veckan innan semestern, så jag hinner bläddra lite i den.

Jag nämnde mitt första besök på Påhlmans här efter deras infokväll, och den 25 maj blev jag kallad på deras antagningsprov. Och helt ärligt trodde jag det var ett skämt när jag satte mig ner och öppnade provet, för det var hur jäkla enkelt som helst. Jag hade förväntat mig något i stil med Försvarsmaktens anlagsprov, med IQ-tester och teoriprov och allt vad det nu var. När jag tränade för att göra GMU för några år sedan så fick jag knappt godkänt på deras stresstest, så jag var nervös för att det skulle vara samma grej nu. Vi hade fyrtio minuter på oss, och jag hade dessutom en arbetsintervju tjugo minuter efter det inne i City, så jag var definitivt lite stressad.

Det särskilda provet var i aulan på Hagagatan 23, där Påhlmans har sina lokaler, och en kvart senare gick jag därifrån som första person att lämna salen… Och då hade jag dubbelkollat och trippelkollat, för jag var säker på att det måste vara någon hake med att jag var klar så snabbt.

Provet var svensk läsförståelse, som Högskoleprovets block fast mycket enklare (antar jag, om det inte har blivit enklare sen 2009… Jag försov mig ju till årets högskoleprov, kanske hade jag fått 2.0 om jag orkat åka dit hahaha). Det var en text, och sen frågor till texten, som, jag skojar inte: “Vad hette personen i texten? Hur många delfiner simmade i poolen?” Typ. Alltså, bläddra tillbaka, kolla i texten, ringa in rätt svar.

Och jag trodde att det var för enkelt och att alla säkert skulle klara det, men jag blev antagen som förstahandsval! Jättekul! Min arbetslivserfarenhet vägde såklart in sitt, och även mina tidigare juridiska kunskaper, men det är ändå runt tvåhundra sökande som slåss om ca 35 platser, så konkurrensen var hård.

Och svenskan och engelskan kanske inte kommer vara något problem, men sen kommer ju ekonomidelen och examensarbetet, så jag ska nog bara vara glad att det inte var ett matematikprov som dök upp framför mig den där dagen i maj!

Jag har sökt CSN, men bara bidrag än så länge. Har ju redan betalat av mitt studielån en gång, så jag tar bara lån om det kör ihop sig med ekonomin här hemma. Och jag har fått ett anställningsavtal för att kunna jobba extra, men det kommer jag enbart göra om jag VERKLIGEN måste.

Schemat i höst kommer som sagt vara fullspäckat. Sniff måste ha en hundvakt vissa dagar, och jag måste vänja mig vid dagtider. Sen åker vi ju till New York under en del av kursen, så det måste jag studera på egen hand (har redan tjuvstartat lite…) och om vi har tur får vi ju även vara hundjourhem på helgerna! Och det ska bli så himla kul, alltihop!

(Jag har skapat en ny kategori under studier, paralegal.)

En reaktion på “Paralegal – Påhlmans Handelsinstitut”

  1. Hej, när gjorde du provet var det 2016 och tror du att det har blivit svårare nu? Har ansökt och ska göra provet nu på onsdag är så nervös, för jag vill verkligen komma in.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *