Examen 2017 – Paralegal, Påhlmans Handelsinstitut

Det är nu exakt två veckor sedan som jag äntligen blev klar med det sista momentet av utbildningen: den muntliga presentationen av mitt examensarbete och opponeringen av en klasskamrats examensarbete. Ni som var där vet ju hur det gick.

Det får däremot vänta, för det här inlägget handlar om fredagen samma vecka, nämligen vår examensdag!

För de flesta började examensdagen klockan 14:00 i aulan på Hagagatan, men innan dess hann jag även med ett snabbt tandläkarbesök medan min mamma, som var inbjuden speciellt dagen till ära, letade runt efter en fin blomma åt min praktikhandledare.

Vi var inbokade på en fikastund på min praktikplats (praktikperioden var officiellt slut den 12 maj, men jag var kvar där till den 16 juni) tillsammans med min enhet, och där hände det spännande saker och mamma var extremt nyfiken på allt. Hon fick träffa alla mina närmaste kollegor och även se var jag hade suttit under praktikperioden. Jag fick en väldigt fin avslutningspresent av min enhet. Min handledare så en massa fina saker under fikat, och tyckte att jag hade tillfört positiva egenskaper till enheten under min tid där. Hurra!

Efter avslutningsfikat så gick vi en promenad till Vasaparken och åt lunch, för att sedan vänta ut Simona vid Odenplan. Hon hade med sig en stor present, som av någon outgrundlig anledning var till mig!

(Under den föregående veckan hade jag hjälpt några klasskamrater med att korrläsa och redigera deras examensarbeten, och jag fick flera presenter och kort som tack – tack allesammans, även fast det var helt onödigt, för det var bara roligt att kunna hjälpa till!)

Examensceremonin var tillsammans med redovisningskonsulterna, och vår lärare och rektor höll tal innan vi fick gå fram och hämta våra diplom. Vi ropades upp en och en, fick ett kuvert med våra studiedokument och en ros. Alla bilder från ceremonin blev hopplöst suddiga och dåliga, så ni får hålla tillgodo med bilder från det vi sysslade med efteråt:


Världens bästa Simona, som både svettades och blödde och grät under studietiden, enligt egen utsago.


Världens bästa mamma!


Examensmiddag på Drottninghof med världens bästa familj! (Jennie är också familj, så klart!)


Examenspresenter – En statyett av Fru Justitia (känns som jag har vunnit en Oscar när jag håller i den), en Sniff (!), tre Sjöwall Wahlöö-böcker och en tavla (jag har inte packat upp den helt än, så bilder kommer framöver).


…och till sist beviset på att det faktiskt låg relevanta papper i kuvertet jag fick. Det låter inte lika bra att säga att jag NÄSTAN fick toppbetyg, men nåja. Det är över!

Det bör tilläggas att alla i tentapluggsgruppen gjorde väldigt bra ifrån sig, och bäst resultat av alla fick VG-barnet Kim, som fick högsta betyg i alla ämnen pga att hon bara är helt fantastisk.

Och svaret på frågan som alla ställer – vad var bäst under utbildningstiden – är lika självklart som uppenbart: Mina tre tentapluggskamrater, vi som spenderade timmar tillsammans, både personligen och över mail, med att plugga, peppa och hjälpa varandra. Vi klarade utbildningen tillsammans och fick toppenbra betyg. Och framförallt är jag så tacksam över min bänkkamrat Simona, som höll mig på bra humör genom större delen av alla motgångar, och som jag mutade med kaffe när det behövdes. Jag orkar knappt tänka på hur mycket stressigare och motigare allt skulle ha varit utan dig, Sigismund. Tack.


Inför höstterminens antagning till paralegalutbildningen på Påhlmans Handelsinstitut

Lite snabbt så här innan en rejäl bilduppdatering:

Flera personer har kommenterat och mailat frågor inför den stundande antagningen, och för att slippa länka till olika kommentarssvar så publicerar jag svaren här också.

De vanligaste frågorna har varit:

1. Hur ser mitt betygssnitt ut från gymnasiet?

2. Hur fungerar antagningen?

3. Vad var roligt/tråkigt/bra/dåligt/svårast/lättast med utbildningen?

4. Hur stora är klasserna? Fick ni göra studiebesök?

Observera att antagningen och upplägget av utbildningen kan komma att skilja sig från hur det var när jag sökte in, våren 2015.

1. Mitt betygssnitt är 14.80, om jag räknat rätt. Jag gick ut gymnasiet 2003, så det kanske inte stämmer helt. Jag räknade ut det med hjälp av Allakando, och eftersom jag la in det mesta manuellt så finns det risk att jag missat något.

2. Med det sagt så är urvalet till antagningen väldigt blandad – en del har väldigt bra betyg, medan andra helt saknar behörighet för vissa moment som t.ex. engelska (20 %-regeln). Det går att läsa mer om hur reglerna ser ut på Yrkeshögskolan.se under rubriken Undantag – behörig på annat sätt.

3. Rolig och svår är väldigt subjektiva värdeord – för mig var utbildningen inte alls så svår som jag fick intrycket av på informationsmötena. De tuffaste delarna var juridiken och Legal English. De övriga delarna av utbildningen innebar ofta en hel del arbete, men för mig var det inte särskilt svårt. Sedan beror det självklart på vad du som person har svårt för – jag kämpade mest med ekonomin.

Angående engelskan så behöver du ligga på en relativt avancerad nivå (du ska redan kunna grammatikreglerna och ha ett stort vokabulär) för att klara kursen och samtidigt få någon behållning av det du lär dig. Använd Europarådets språktest för att se vilken nivå du befinner dig på. Enligt min uppfattning behöver du ligga på en nivå mellan B2-C1 innan kursens början. (Jag har ingen uppfattning om var jag låg innan kursen, men nu ligger jag på C2. Skulle gissa att jag låg på C1 innan, eftersom jag läst lingvistik och litteratur på universitetet.)

Det kommer bli extremt kämpigt om du bara befinner dig på nivå A1-A2, men det är självklart inte för sent att damma av kunskaperna i förväg innan kursens start, som just nu är ett moment under höstterminen, år 2.

4. Klassen är på ca 35-40 personer. Vi var 37 från början, och 32 vid examen. Som klass var vi endast på ett studiebesök, men sedan får du själv ansvara för att delta vid rättegångar för en del skrivuppgifter etc. Jag var i olika domstolar ca 3-4 gånger under utbildningen. Vi var aldrig på studiebesök på en advokatbyrå, men vi hade en del företagspresentationer där personal från advokatbyråer kom till oss.

Om ni har andra frågor som inte besvarats ännu så får ni väldigt gärna höra av er!

För er som redan går utbildningen och undrar var information om till exempel projektledning och examensarbete är någonstans så kan jag halvtrösta er med att jag har ett flertal utkast på gång som jag ska försöka få färdiga i sommar – jag har tyvärr ingen semester, så det kommer när jag får lite tid över.