Projektledning, VT 2017

Först och främst, om ni har märkt ett genomgående tema på de bloggar som handlar om yrket/utbildningen paralegal, så är anledningen till att löpande uppdateringar helt stannar upp under andra läsåret att det är så extremt mycket att göra under den tiden att det vare sig finns tid, energi eller motivation att dra iväg en massa blogginlägg.

Vi hade kursen i projektledning i januari, efter att ha spenderat större delen av hösten på våra praktikplatser. Jag stressade på gränsen till ångest över projektledningen, samtidigt som jag jobbade ungefär två dagar i veckan på mitt extrajobb, och var på min praktikplats en dag i veckan av ren och skär envishet (den andra praktikperioden började inte officiellt förrän i mars).

Helt ärligt så kändes det lite hattigt och jobbigt att behöva gå tillbaka till skolan efter att ha kommit ut i arbetslivet igen – min första praktikperiod var extremt givande, och jag valde att stanna där även under min andra period, samt skriva mitt examensarbete på plats. Så för mig kändes det mest som ett nödvändigt ont att behöva gå till skolan precis när jag kommit igång på riktigt med att vara paralegal.

Projektledningen i sig var extremt givande av flera anledningar. Under förra halvåret jobbade jag extra på ett projektkontor som koordinator, och kunde tillämpa teorin rent praktiskt flera dagar i veckan. Därtill så fick jag även gå en kurs för projektmodellen på min praktikplats, och den kursen använde exakt samma kursbok som vi hade under projektledningen, och det kändes väldigt bra att faktiskt ha förkunskaper i ämnet och (för en gångs skull) kunna hänga med redan från början i en utbildning på praktikplatsen.


Hittade ingen bättre bild pga att jag har boken på jobbet (den går att använda efter kursens slut, hörrni! Hurra!) men det är alltså Projektledning av Bo Tonnquist.

I alla fall – projektledningen på Påhlmans handlade om både teori och praktik. Boken är väldigt bra som referens, för den används på väldigt många arbetsplatser som just uppslagsverk, men den var tyvärr inte sådär superbra rent pedagogiskt, utan väldigt rörig och svår att lära in. Ett tips: vänta med att köpa boken, då läraren (samma lärare som höll i företagsekonomin) har möjlighet att sälja boken till ett billigare pris.

Kursens betyggrundande delar bestod av:

1. Seminarier, som liknar de diskussionforum som universitetsstudenter behöver delta i. Det var två muntliga tentor, där du får besvara frågor muntligt eller diskutera ämnen som grupp. Dina kunskaper och ditt deltagande vägs in i betyget. Detta gjordes i de grupper som delades in till företagsvärderingen – vi fick inte välja egna grupper.

2. Ett par väldigt grundläggande skriftliga uppgifter, som gjordes både enskilt och som grupp.

3. En företagsvärdering, där grupper om ca 4-5 personer ska tillämpa de teoretiska bitarna från både företagsekonomin och projektledningen för att uppskatta värdet av ett företag. Jag och min grupp värderade restaurang Tranan på Odenplan – andra grupper fick värdera möbelaffärer, spaanläggningar med mera. Detta gjordes genom att skriva en rapport på åtta sidor, där företaget presenterades genom de ekonomiska och juridiska aspekterna, och där slutligen gruppen uppskattade värdet på företaget baserat på till exempel nyckeltal, årsredovisning, antal anställda, konkurrerande verksamhet, lokalhyra, läget etc. Utöver detta fanns det restriktioner på att företaget inte fick kontaktas personligen m.m.

4. Till detta skulle vi även skriva en privat loggbok (dagbok) om hur arbetet fungerade i gruppen, och som sedan endast visades för läraren. Där skulle vi skriva reflektioner och synpunkter, gärna utifrån den teori vi lärt oss under lektionerna.

Utöver det som var betygsgrundande så fick vi även göra olika tester, till exempel DISC-testet där mitt resultat blev:


Ni som vet vad det betyder kan ju dra er egna slutsatser, medan jag sitter här och är rödblå ut i fingerspetsarna.

I stort sett gick det ut på att både analysera sig själv och att analysera/förstå gruppen och gruppdynamiken runt grupparbeten. DISC-testet kan du göra här, vilket är en del av materialet till boken.

Mer än så tänker jag inte skriva om projektledningen, förutom att det var stressigt men givande, och stressen var helt och hållet självförvållad. Har ni mer specifika frågor om kursen så får ni gärna kontakta mig!