Legal English & English Complaints

Pro-tip for any aspiring (Swedish) paralegals: have an American best friend who grudgingly proofreads your Legal English assignments before handing them in.

20160816_124319

Jag brukar nästan aldrig ha huvudvärk, och kan inte minnas att jag alls hade det under hela förra läsåret, men nu har jag haft spänningshuvudvärk praktiskt taget varenda dag sedan skolan började. Vi har visserligen en hel del att göra, men absolut inte mer än vad vi hade i slutet av förra terminen, när tre olika ämnen överlappade varandra.

I höst har vi bara Legal English i en månad, och sedan börjar våra praktikperioder. Det är skönt att bara behöva fokusera på ett ämnesområde åt gången, särskilt då Legal English är ett ganska avancerat område. Jag, som har studerat engelska på universitetsnivå, regelbundet skrivit på engelska i snart arton år och använder det dagligen, lär mig också nya saker i kursen – grammatiken och syntaxen sitter lyckligtvis som ett berg, tack vare föreläsningarna och tre grammatikprov.

210625_640

Suddigt exempel på en helt vanlig grammatikföreläsning på Stockholms universitet – tänkte leta fram något mer relevant, men jag har skrivit SÅ MYCKET TRAMS under mina dagar på LiveJournal att jag inte orkar gräva djupare.

Vad håller vi på med då? Jo, allra främst har vi den senaste veckan jobbat med att formulera oss i korrespondens. Idag hade vi en så kallad correspondence task, då vi fick i uppgift att skriva ett E-mail på formell engelska. Grundläggande kunskaper ger automatiskt 5 poäng på kursen, och mer avancerade uttryck/formuleringar kan leda upp till 10 poäng.

Vi har även skrivit en case brief, vilket är motsvarigheten till ett rättfallskoncentrat – detta betygsätts inte, utan var en frivillig uppgift som vi fick lämna in om vi ville, för feedback från läraren och varandra, då vi fick utbyta våra case briefs med en klasskamrat som sen ska ge feedback tillbaka.

Vi läser så klart om olika rättsområden också, vilket är repetition av allt vi gjorde under juridiklektionerna förra året, fast på engelska så klart. Vi använder oss av The Fundamentals of Swedish Law av Laura Carlson, och Legal English av Rupert Haigh – jag rekommenderar de båda*, de är mycket användbara. Vi har även en grammatikbok som komplement, men jag köpte aldrig den. Och det känns som jag redan skrivit om detta några gånger tidigare, så vi går vidare.

Hmm… Case brief, correspondence task, Swedish law – just det, vi ska ha två muntliga presentationer också. Vår super duper study group har redan lagt grunden och valt ämne, samt skrivit ihop lite fakta och så till den första presentationen. Varje presentation motsvarar 5 poäng, och det går att välja att inte delta, men då sjunker förstås kurspoängen.

Kurspoängen på 100 poäng fördelas/betygsätts som så att för att uppnå G måste du få ihop 50 poäng, för VG 75 poäng, och för att få G måste du även få godkänt på tentan, som har samma poängberäkning.

Vi har två olika lärare, en som sköter den juridiska biten och en som sköter språkläran (Language Support), vilket är nyttigt även för de som redan kan flytande engelska. Förra veckan fick jag reda på, genom boken, att jag använt mig av past tenses helt fel antagligen hela livet. Blir kul att upptäcka alla de misstagen när Kristine och jag redigerar vår monsterroman på 200,000+ ord. Blä.

But that’s beside the point. Kursen innehåller många nyttiga övningar, som dessutom är roliga** och lärorika. Jag är definitivt nöjd med skolåret än så länge. Så här andra veckan på andra läsåret.

*Okej, jag erkänner att jag är den enda i min study group och möjligtvis även i hela klassen som tycker The Fundamentals of Swedish Law är rolig att läsa, mycket på grund av att jag är en språknörd. Jag läste den for funsies när jag satt på tunnelbanan häromdagen, till exempel. Upp med en hand om det var fler som gjorde det? Inte? Nähä.


**Se ovan.


ETA:

Som jag nämner i FAQ:en så rekommenderar jag appen Paralegal Test Prep.

Screenshot_2016-08-18-15-47-23


To continue on a similar note: Stockholm University realized they made a mistake with my gradepoints and docked an additional three points from my final grade. So now I don’t have a complete curriculum and have to retake the ENTIRE Linguistic Survey and Language Proficiency course AND write another comprehensive linguistics essay. I tried pointing out to the administrator that I’ve already done this TWICE before, but she can’t find my records, the attendance list OR the essay – which isn’t her fault at all, but it does make me grumpy.

I even sent her proof that I attended the lectures and seminars, since I recorded them all with my phone and kept the recordings, but it’s not enough to let me pass the course. Also understandable, but man oh man, do I not have time to do all that again. I’m probably most upset about them failing to add up my points correctly in the first place, because I could have fixed it back in 2011 if I’d known about it.

So it seems that my only option now is to attend three required seminars, write another essay and combine this with my current paralegal workload and later on my internship. Hopefully it’s attendance-only, and doesn’t include oral presentations or group assignments or any other after-school activities.

I really do want a Bachelor’s Degree in English, too, or I wouldn’t bother to complete this fracking course. Goddamn my Type A personality.

BS

?

Litteraturlista för Paralegal, Påhlmans Handelsinstitut (HT 2)

Dessa böcker fanns med på vårterminens lista, men här är de böcker som är specifikt för höstens enda kurs, Legal English. (Resten av terminen har vi praktik.)

Litteraturlistan för höstterminen 2016:

LEGAL ENGLISH

English grammar in use – Intermediate – Raymond Murphy – 4 U
ISBN: 9780521189392

Legal English – Rupert Haigh – 2015
ISBN: 9780415712859

The Fundamentals of Swedish Law – Laura Carlson – 2 U
ISBN: 9789144078724


För att detta inte ska bli världens kortaste inlägg så är här en lista över de böcker vi använde på paralegalutbildningen under första läsåret som jag och ett par av mina klasskamrater gärna blir av med (plus några till böcker som är halvrelaterade) – maila vid intresse! OBS! Jag vet inte hur litteraturlistan för läsåren 16/17 och framåt ser ut, så dubbelkolla med den lista som kursansvarig mailat ut om du läser kursen nu till höst!

TILL SALU: Böcker från litteraturlistan läsåret 15/16

 Juridik – Övningar, Rättsfall, Tentamen – Konrad Lundberg – 3 U
ISBN: 9789152332658

Affärsjuridik i praktiken – Marie Bråberg, Åsa Svedberg – 1 U
ISBN: 9789152309773

Straffansvar – Madeleine Leijonhufvud, Suzanne Wennerberg, Jack Ågren – 9 U
ISBN: 9789139207245

Offentlighet och sekretess – Stefan Zetterström – 1 U
ISBN: 9789147095483

Kommunen och lagen: en introduktion – Ulla Björkman, Olle Lundin – 4 U
ISBN: 9789176788387

Europarätten: en introduktion till EU-rätten och Europakonventionen – Mattias Nilsson, Jenny Lundberg – 4 U
ISBN: 9789172234086

Företagsekonomi för icke-ekonomer – Wolfram Trostek
ISBN: 9789152303276

20160809_211712

20160809_212136

Övriga böcker

Studiematerial för juridisk grundkurs – Folke Grauers & Claes Martinson – 19 U
Går att använda till röda juridikboken och används av vissa lärare i undervisningen – bra uppgifter.

Köprättens grunder – Peter Gerhard – 12 U

Avtal: Lärobok i allmän avtalsrätt – Axel Adlercreutz

Professional English in Use: Engineering – Mark Ibbotson
Technical English for professionals – felköp; jag har en likadan bok fast för Law.

20160809_211740

Pris

För nöjes skull så får ni köpa mina böcker för 75% av det (nypris) ni kan hitta online (bifoga länk). Alla böcker är i gott eller nyskick – jag skriver praktiskt taget aldrig i mina kursböcker. För böcker som inte tillhör mig gäller de priser och skick som anges av säljarna.

Övrigt
Hämtas i Hässelby, eller överlämnas i skolan vid terminens början. (Jag är på plats i skolan augusti-september.) Är du intresserad av anteckningar och övrigt material (exempel) så är det bara att skicka ett mail!

Fler böcker kan komma att bli tillagda i listan, beroende på vilka/hur många böcker mina klasskamrater vill bli av med, samt när övriga kurser avslutas, så titta förbi lite då och då för uppdateringar!

Kommunikation | Paralegal

I paralegalutbildningen ingår en helskoj kurs i kommunikation! Inte alls ångestframkallande och prestationshämmande, nej då inte alls!

dilbert_communication

Fast riktigt så hemskt var det inte, särskilt inte eftersom vi fick fria händer när det gällde ämnet, och väldigt tydliga instruktioner. Det ingick två muntliga presentationer, skriftliga reflektionsuppgifter till några utvalda lektioner, och en slutlig inlämningsuppgift som liknade en hemtenta. Närvaro togs under alla lektioner (i övriga kurser är närvaro inte obligatorisk) och alla delar måste göras/lämnas in för att få ett slutbetyg. De som missade sina presentationer måste göra dem med nästa årskull, nästa vår, oavsett anledning för frånvaron.

Följande lektioner ingår i kursen:

 • Kommunikation: Kroppsspråk, interkulturell kommunikation, retorik.
 • Presentationsteknik: Struktur, analys av presentation [Reflektionsuppgift]
 • Mötesteknik: Verktyg
 • Svåra samtal: Hantera och utföra [Reflektionsuppgift]
 • Professionellt klientbemötande
 • Presentationerna:

 • Den första muntliga presentationen var en liten lurig en, då vi på första lektionen skulle presentera varandra två och två, som många lärare vill att vi gör inför nya kurser. Den presentationen var den ena muntliga presentationen. Ingen förvarning eller så, det framkom först efteråt.

 • Den andra presentationen var den som vi själva fick välja ämne inför.
  – Den får vara högst 3-4 minuter lång.
  – 2-6 PowerPoint-slides ska användas. (PPT måste användas!)
  – Den ska ha en inledning, en framställning, och ett avslut.
  – Små stödordskort (ej A4!) ska användas.
  – Presentationen filmas och mailas till dig. Du måste se den och analysera den för att få ett slutbetyg.

  Jag skrev ihop en liten lista på tips till en klasskamrat som missade några lektioner, så här är en redigerad lista:

 • Vi ska hälsa och helst fråga hur alla mår, eller någon liknande hälsning innan vi börjar.
 • I inledningen ska vi helst ställa en fråga, för att aktivera publiken. Använd inte öppna frågor som “vilka här har”, utan “hur många här”-frågor som kan besvaras genom handuppräckning.
 • Tala högt, tydligt, le, fokusera på publiken och ta gärna ett steg fram för att “komma närmare publiken”.
 • Vid sammanfattningen ska du helst upprepa inledningen, och avsluta med en utmaning eller något tankeväckande. Pratar du om t.ex. hästar så kan du utmana alla till en ridtur som avslutning.
 • Ha en tydlig/minnesvärd avslutning. Efter avslutningen stängs kameran av och du förväntas erbjuda en frågestund. Frågorna filmas inte. Läraren låter dig stå kvar där framme en stund i tystnad, sen får du ett omdöme och en fråga om hur du själv tyckte att det gick. Många i vår grupp fick påpekande att “knyta ihop säcken” bättre, alltså att upprepa inledningen eller på annat sätt sammanfatta presentationen du precis gjort.
 • Inlämningsuppgiften:

 • Efter den sista lektionen läggs inlämningsuppgiften ut – en hemtenta med ungefär 20 frågor som ger olika poäng. G är 25 poäng, VG är 41 poäng. Frågorna inkluderar hela kursinnehållet, och efter varje lektion lades lärarens kursmaterial och PowerPoints ut på intranätet, så det var bara att gå tillbaka och läsa om det var något vi glömt. För att göra klart uppgiften MÅSTE vi se inspelningen av vår presentation, då flera frågor handlade om att analysera oss själva och vår presentation.

  Min presentation:

  Presentation

 • …haha, nä, trodde ni verkligen det? 😂
 • Sjukt förberedd valde jag ämne (Schysta Villkor) redan i julas, gjorde PPT:n flera veckor i förväg och gjorde fina stödordskort.
 • Sen glömde jag hälften av mina egna tips, började pladdra om något helt oväsentligt som jag inte alls planerat, glömde kliva fram från bakom datorn, pratade ALLDELES för länge (5+ minuter) och ALLDELES för snabbt.
 • …och trots alla blundrar så fick jag ändå VG på hela kursen. Ribban var inte alldeles för hög, alltså. Mycket var tack vare att jag härmade allt det som mina klasskamrater fick bra omdömen för (hälsning i början, en inledande fråga, en avslutande utmaning – ett förslag att alla skulle ladda ner Schysta Villkor appen, och ett tydligt förberedande – jag letade tillochmed fram min Schysta Villkor-tröja ur garderoben).
 • Rent generellt så borde kursen läggas tidigare under paralegalutbildningen, då vi har haft flera stora presentationer som varit betygsgrundande ändå sedan i höstas. De verktyg vi fick lära oss använda under den här kursen hade kommit väl till användning på de presentationerna.
  51cf2ffcd5b6246dbdc501c4770cd601