Tentaplugg 2

Hur många dagar är det kvar till juridiktenta #2 undrar du? 45. Varför är detta viktigt att poängtera? Inte vet jag.

Idag skulle vi egentligen ha träffats för ett fysiskt tentapluggpass (med ett tillhörande skivstångspass, bah humbug) men jag är fortfarande svinasjuk och borde väl egentligen gå till en läkare eller nåt. Whatevs. På dagens schema stod uppgifterna under Associationsrätten, och jag har faktiskt varit en duktig kanin och ligger lite före i planeringen, eftersom jag satt i februari och läste allt som hörde till det blocket. Så medan vi väntar på slö-Simona så lägger jag upp vår planering inför nästa rättsområde. Jag borde väl egentligen highlighta lagboken, antar jag, men ska sitta och vara mallig över att jag faktiskt lyckats göra något produktivt för en gångs skull.

Vi kämpar vidare, denna gång med:

FAMILJERÄTT

LÄSA
Böcker:
☐ Juridik: s. 71-126
☐ Privatjuridik J2000: Kapitel 5-7: s. 94-157
☐ Familjerätten: En introduktion

Övrigt:
☐ Kompendium

UPPGIFTER
Böcker:
☐ Privatjuridik 2000
☐ Juridik (övningsboken): s. 31-78
☐ Grauers: s. 222-253

☐ Assistentpassfrågor: 9 st

ÖVRIGT
☐ Renskriva anteckningar
☐ Markera Lagboken

20160424_235044 20160425_215917
Privatjuridik J2000 & En introduktion

Övriga böcker kan du se här.

Paralegal – muntlig presentation – straffrätt

20150720143913-woman-speaking-conference-crowd

Till delarna straff- och processrätt, förvaltningsrätt och migrationsrätt så var en av de obligatoriska uppgifterna en muntlig presentation, som jag nämnt tidigare.

I grupper på två, högst tre, eller en och en skulle vi välja ett rättsfall som avgjorts i domstol. Jag tror de flesta valde ett våldsbrott, och jag planerade att hålla min presentation ensam eftersom jag verkligen inte ville arbeta med det. (Jag orkade knappt vara kvar i rummet när de andra höll sina presentationer, så det skulle absolut inte ha fungerat om jag valt något liknande. Därav skippade jag även den andra dagen av presentationer och stannade hemma, eftersom den dagen också bara bestod av våldsbrott. Vår presentation var på eftermiddagen första dagen, men jag gick dit redan på morgonen för att lyssna på Simonas presentation. Finns nog ingen i klassen som är så nöjd över att straffrätten är över!)

Hursom, så hittade jag en klasskamrat som var i stort behov av en grupp, så vi parade ihop oss och brainstormade fram ett bra fall. Vi valde Linköpingsfallet som handlar om förtal, och förmedlar vilket ansvar studenter på universitets- och högskolenivå har när de skriver uppsatser/essäer av olika slag, oavsett vem de skriver om. Målnumret är B-1945-14, om någon är intresserad av 56 sidor domtext.

Vi hade en annan vinkling än vad uppsatsen i fråga hade, och fokuserade främst på hur rätten hade resonerat och vilka fel som rätten hade bedömt låg till grund för uppsatsens granskning. I slutändan så förlorade studenterna i högsta domstolen, och dömdes till dagsböter. Vi poängterade även att den ekonomiska bestraffningen kanske inte är lika kännbar som det faktum att de nu hamnat i belastningsregistret.

Vår slutsats var denna:

“Vi valde detta fall då vi tycker att det är relevant för oss som studenter att vara medvetna om.
Som avslutning kan vi betona att det kan ha stor betydelse att lägga ner tid på själva faktagranskningen inför uppsatsskrivandet, särskilt om arbetet omfattar nu levande personer, både offentliga och privatpersoner. Studenter på universitet och högskolor har högre krav på sig och kan komma att bli föremål för mer än dåliga betyg om faktagranskningen skulle brista någonstans.
Det är värt att ha i bakhuvudet inför examensarbeten och ute i arbetslivet.”

Och det är allt jag kommer skriva om fallet.

Presentationen och arbetet i sig var riktigt roligt. Vi träffades hemma hos min klasskamrat, åt mumsig mat, skrev ihop en superbra presentation tillsammans – och eftersom hon har svårt att prata så skulle jag sköta den muntliga delen själv, medan hon gjorde powerpointen. Vi körde teamwork fullt ut, och hon kom tillochmed in på presentationsdagen trots att halsen blivit sämre och skötte PPT:n medan jag pladdrade. Och det gick ganska bra, fick läsa en hel del innantill som min klasskamrat arbetat fram och som jag inte hunnit lära mig än, men mina delar kunde jag åtminstone. Vi fick en hel del frågor och vi kunde svara på de flesta. Frågestunden är ändå roligast (så länge jag är påläst…) och vi valde definitivt ett bra fall!

Efteråt fick vi lite beröm av läraren för att vi lyckats organisera allt så bra trots att en av oss inte kunde göra den muntliga delen – personligen så tyckte jag flera andra grupper gjorde bättre ifrån sig då jag var tvungen att läsa innantill flera gånger och kom av mig på grund av att PPT:n krånglade lite. (Vi hade förberett på en Mac, och datorn vi använde under presentation var en PC.)

Nu väntar bara ytterligare fyra (minst) muntliga presentationer innan vi tar examen! Hurra! (Nja.)

Tentaplugg

46 dagar kvar till tenta! På dessa dagar ska vi plugga tio rättsområden och läsa hundratals sidor! Hurra!

Vi börjar med associationsrätten:

ASSOCIATIONSRÄTT

LÄSA
Böcker:
☐ Juridik: s. 269-319
☐ Affärsjuridik J2000: Kapitel 4: s. 92-118
☐ Associationsrätten: en introduktion

Övrigt:
☐ Bolagskoden

UPPGIFTER
Böcker:
☐ Affärsjuridik J2000: s. 119-125
☐ Juridik (övningsboken): s. 327-335
☐ Grauers: s. 171-179

☐ Assistentpassfrågor: 8 st

ÖVRIGT
☐ Renskriva anteckningar
☐ Markera Lagboken

20160424_231052

Angående kurslitteraturen:

 • Endast Juridik: Civilrätt Straffrätt Processrätt och den tillhörande övningsboken är med på listan över kurslitteratur.
 • Personligen rekommenderar jag Affärsjuridik J2000 och dess tvilling Privatjuridik J2000 – enklare att läsa och innehåller bra övningar/sammanfattningar och framförallt: bilder.
 • Studiematerial för juridisk grundkurs är bra för de som vill fördjupa sig i ämnet och den innehåller dessutom frågor som liknar våra assistentpassfrågor, vilket kan vara bra att träna på eftersom läraren som håller i assistentpassen även är vår tentator.
 • En introduktion är böcker från Norstedts Juridik (numera Wolters Kluwer) som det finns en uppsjö av för nästan alla rättsområden. Jag har väl ungefär alla i bokhyllan, och de är definitivt endast för de som vill fördjupa sig. De innehåller enbart text och är ungefär motsatsen till J2000-böckerna.
 • tl;dr? Juridik: Civilrätt Straffrätt Processrätt är egentligen den enda bok du behöver om du har begränsad budget och är ute efter att bli godkänd. (Jag har knappt bläddrat i någon av de andra juridikböckerna på kurslitteraturlistan.)

  Har skrivit mer om övriga böcker här:

  Arbetsrätt 2016
  Straffansvar – officiell kurslitteratur till Straff- och processrätten

  En del av mina klasskamrater använder även Affärsjuridik i praktiken från höstens lista över kurslitteratur, som innehåller bland annat Associationsrätt och Arbetsrätt.


  Jag tänkte avsluta med att länka till ansökningen till höstens paralegalutbildning på Påhlmans Handelsinstitut, men sista ansökningsdagen var visst idag, och jag rekommenderar inte att ansöka med tjugo minuter tillgodo.

 • Tömning och tentaplugg

  Det är dags för det alltid lika uppskattade inslaget “Tömning av mobilen”, vilket betyder att min mobil är full av skit och jag tömmer den och lägger upp random bilder och screenshots på bloggen. (Kan inte minnas om jag faktiskt nånsin gjort det tidigare, men nu är det alltså ett inslag.)

  Detta brukar leda till hur uppenbart det är att alla runt omkring mig är riktiga original, och att jag är den enda egentligt normala i min sociala krets (som i ärlighetens namn inte är så himla stor).

  (Denna process blev såklart trixigare än vad jag räknat med, då min trilskna mobil är så gammal att inga sladdar vill överföra filer mellan den och datorn, så jag fick plocka isär hela eländet och stoppa in allt på SD-kortet och sen sätta in det kortet i en adapter och sen sätta adaptern i datorn och sen manuellt gå in och radera allt i mobilen. Mitt liv, ladies and gentlemen!)

  20160424_180924
  Och sen skulle jag ta ett kort på eländet och då insåg jag som det pucko jag är att kameran ju sitter i mobilen och fick leta reda på surfplattan och varför var jag ens tvungen att ta en bild? Jo, för att mobilen inte får vinna! Inte igen!*

  Hrm. Vi går vidare:

  SNIFF

  20151113_174015
  Den där gången då Sniff fick tillbaka sitt veterinärresultat med toppresultat överallt! Lilla Twigg’s Touch Line: Miss Sniff är kanske världens bästa hund.

  20151114_165926
  Den där gången då lilla Twigg’s Touch Line: Miss Fjomp visade rumpan för kameran.

  20151221_155134
  Den där gången då Sniff fick ett julkort!

  20151219_232414 20160409_160345
  Den där gången då Sniff försökte fjanta runt på tunnelbanan och den där gången hon hittade en toppenpinne hemma hos moffa. (Det hände tydligen inte så mycket i Sniffs liv mellan jul och påsk.)

  20151121_153557 20160414_115018
  Den där gången då Sniff var med i DNs lördagskryss och den där gången då hon fastnade i filten.

  20160423_140745
  Den där gången för två dagar sen då jag blev supersjuk och Sniff var tvungen att ligga nära, nära trots att hon inte alls var sjuk. Lilla pluttan ♥

  BOWLING

  20160417_133626
  Den där gången då jag var bättre än Simon och Stefan och de blev lite sura. @Bowl-o-rama i Årsta.

  20160120_175140
  Den där andra gången jag vann över Simon och Stefan och de blev ännu surare. Får se om jag får följa med fler gånger…

  SKOLA

  20160214_191457
  Den där gången då jag försökte förrätta en arvsdelning med blandat resultat…

  20160308_124609
  Den där gången då vi fick uppgifterna till skräckonomitentan, varav jag hann göra exakt 0. #neverforget #vgbarn #dendärgångenjagfickGpåententaochblevjättesur

  ANNAT

  received_711360940351
  Den där gången då vi gjorde en liten påskkorg till granntjejerna (Glad Påsk önskar Sniff!).

  received_10156706956580408
  Den där gången då Yuphin var tvungen att gräva fram mina gamla jobbskor som stått och dammat igen sen juli. Bra grävt, min vän.

  Screenshot_2016-04-19-13-38-51
  Att ha en lillebror, del 2.


  Och så kommer vi fram till den senaste delen av följetongen och en fin övergång till nästa ämne: TENTAPLUGG

  Bakgrunden är denna:

  20160424_195422
  Den där gången då en övningsfråga helt stämde in på dig själv och din bänkkamrat…

  Eftersom igenkänningsfaktorn var hög på den, på grund av sjukdom, dansuppvisningar och varierande andra bortförklaringar, så skämtade jag såklart om det (98% av min skoltid går åt till att haspla ur mig oneliners). Idag dök detta upp i aviseringslistan (ja, Simona är typ min enda vän, vaddårå?):

  Screenshot_2016-04-24-17-00-04 Screenshot_2016-04-24-17-00-43

  Simona tog mitt skämt och gick all in, som de säger i (min) branschen. Min spontana reaktion var att hon skapat en grupp för träning, vilket vi också ska göra (egentligen) eftersom vi springer The Color Run om cirka en månad. Så inse lättnaden som infann sig, tills jag förstod att vi måste plugga i 46 dagar…

  Är i alla fall tacksam för att jag fick det marginellt coolare namnet.


  *Epilog: Mobilen, som var laddad till 83%, var nere på en whooping 17% efter den här processen, som tog fem minuter. Sen tog den bort alla mina appar. Kanske dags för en ny mobil snart? Mja.

  IT: Excel, Powerpoint & Word

  office

  Under paralegalutbildningen har vi haft tre prov under IT-kursen: Word, Excel och PowerPoint. Det här är vad som var med på testen/vad delarna skulle innehålla:

  EXCEL:
  För den här övningen fick vi ett fysiskt papper att kopiera av:
  • Kopiera utseendet på en tabell från ett A4-papper så att det ser exakt likadant ut på ett Excelblad, med tillhörande formler för alla värden

  För dessa tre fick vi en fil med redan ifyllda värden och tabeller:
  • Infoga diagram och tabeller
  • OM-funktionen
  • ANTAL.OMF-funktionen

  POWERPOINT:
  • Skapa bildspel
  • Minst 4 sidor
  • Ämnet är fritt – förbered ett tema
  • Infoga bilder och figurer
  • Infoga text
  • Animeringar och övergångar
  • Infoga sidfot

  WORD:
  • San-serif typsnitt (och veta skillnaden mellan san-serif och serif)
  • Rubriker och underrubriker
  • Innehållsförteckning, minst 2 nivåer
  • Försättsblad
  • Sidbrytningar, där det passar in i texten
  • Bilder med bildtext
  • Sidfot
  • Fotnoter (fast det borde ju helt ärligt heta fotnötter, eller hur?)

  Väldigt grundläggande och saker som jag till stor del redan kunde – och det jag inte kunde gick snabbt att lista ut även om jag missade eller kom in sent vissa dagar. Jag hade gärna lärt mig lite mer avancerade funktioner i Excel, men det måste ju passa alla, även de som aldrig jobbat med programmet förut. (Jag minns fortfarande hur listan görs till maskinen på jobbet, från begynnelsens tid i räknerummet, och det var knappast något som ingick i en grundkurs av Excel.)

  Omtentan i Word gjorde jag precis innan påsklovet (dagen efter ekonomitentan, blä), och till det var jag tvungen att lista ut vad funktionerna i min engelska version av Office hade för motsvarighet på svenska. Avancerad svårighetsgrad punkt se.

  Den mest komplicerade delen var nog Excel. En väldigt bra kurs med användbara funktioner – även om det är väldigt grundläggande så är det sådant som vi har nytta av. Läraren var också väldigt bra.

  Då jag fick VG på alla prov så blev även mitt slutbetyg VG.

  The perfect mix of: Cinderella, Angstbadan Blues Trio & Super Mario Maker

  (For , see below…)

  På det personliga planet har vi bland annat hunnit med domstolsbesök – och fira morfars 80-års dag såklart!

  Snälla morfar bjöd hela familjen på kryssning med Cinderella, där vi åt mumsig buffé ena dagen och (jag&Simon) åt hummer/oxfilé till lunch dagen efter! Tyvärr kunde inte Stefan vara med, men alla andra och flera av morfars vänner var med på resan. Bonnie Tyler uppträdde och allt var supertrevligt – jag är jätteglad att jag fick följa med!

  Hytterna kanske inte var så mycket att hurra för dock – vår toalett fungerade typ inte alls att spola trots att vi felanmälde flera gånger, så tidigt på morgonen vaknade jag av att Simon stod och hoppade på den inne i det redan väldigt trånga utrymmet… Cinderella har verkligen gått ner sig sedan jag åkte sist med Yuphin, känns inte alls som en särskilt lyxig båt längre. Nästa gång blir det nog Silja Galaxy!

  20160409_174430
  Varken Stefan eller Sniff var med på resan, så här är en bild på dem när de håller varandra i handen/tassen.

  Annat roligt som vi gjort är att besöka Naturhistoriska riksmuséet och se filmen Osynliga mysterier på Cosmonova. Det var länge sedan jag var där men Rambo och Éowyn stod fortfarande kvar i en monter! Hurra! Vi såg även en jättefin tiger och en utställning om nordiska djur som var spännande – Simon köpte en liten tyrannosaurus unge i en hoodie åt mig, och det var självklart höjdpunkten!

  Vår hundvakt råkade bli sjuk i sista sekunden, men Sniffs farmor ställde upp, som hon alltid gör! Sniff försöker fortfarande få fart i Hollie och blir alltid lika glad när vi närmar oss Hollies hus!

  Nu känns det som att det varit många utropstecken på rad, så vi går vidare till:

  AngstbadanLiljeholmen

  Magnus spelning med Angstbadan Blues Trio på O’Learys i Liljeholmen, som vi bjöd med oss Karin till. (Jag hade bjudit med Simona och Jennie också, men de blev sjuka i sista stund.)

  Jag kan inte tjata nog om detta: Angstbadan Blues Trio finns på Spotify, så kila dit och lyssna på deras första EP Introducing. Gör det nu!

  Härnäst stundar en muntlig presentation av det straffrättsliga domstolsavgörandet som jag valt tillsammans med en klasskamrat. Vi satt med det igår hemma hos henne, med smörgåstårta och Coca-cola i vinglas, och fixade det sista. Hon har problem med rösten, så jag kommer sköta den muntliga delen själv (och försöka att inte prata för snabbt), medan hon sköter PowerPointen.

  Av någon anledning så ska jag och Simona gå på Friskis & Svettis årsmöte nästa lördag också, vilket jag lovat i något svagt ögonblick. Snart är det dags för oss att springa The Color Run också, så vi kanske borde börja träna inför det. Vi får se.

  Jag borde sluta lova Simona saker, helt enkelt.


  My law studies is currently taking up about 76% of my time (but to be honest, probably more like 37%) and the rest is dedicated to my crazy dog and my goofy boyfriend.

  The judicial areas we’re working on at the moment are mainly Administrative Law and Criminal Law – we’re finished with Economics and Company Law, although all the judicial areas will be covered on our law exam in June. Fascinating, I know.

  I’m trying to decide if I want/should work this summer. It’s an inner struggle between the money-needing side and the lazy/comfortable side.

  What else is up? To be perfectly honest, about 85%* of my spare time is spent doing stuff on Super Mario Maker or watching YouTube clips of something Super Mario Maker related. I can’t even remember how my life used to be before I knew who Uberhaxornova and WhiteHawke were. Those were the (potentionally constructive) times.

  SMMProfile
  This is my life now. Yes, I know I look super cute on my Mii.

  *And 12% is Sniff and 3% is school. Yeah, that looks about right.

  Rättegångsreferat (brottsmål och förvaltningsmål)

  Simona och jag var på domstolsbesök för kursen i förvaltningsrätt, då vi skulle skriva rättegångsreferat till två olika mål. Vi gick på ett brottmål (stöld) och ett förvaltningsmål (körkort). Jag skrev mitt referat och fick tillbaka att det var välskrivet och välstrukturerat, men att läraren efterfrågade mer av mina personliga reflektioner. Till saken hör då att vi bara hade en halv A4 att sammanfatta båda målen på, och jag satt och försökte förkorta mitt referat i säkert tre timmar för att det skulle vara kort nog, så jag har ingen aning om hur jag skulle kunna få plats med ännu mer när jag tyckte att jag tog bort så mycket annat väsentligt. Men det handlar ju om att lära sig att sammanfatta så kort som möjligt, så på något sätt måste jag försöka bättra det till nästa gång.

  Mitt referat – uppgiften blev godkänd:
  Referat

  Jag valde att ta bort de personliga uppgifterna om målen, med hänsyn för de tilltalade – det är även därför jag lägger upp referaten som bilder och inte text, för att det ska bli svårare att söka efter det i sökmotorer.

  Tidigare: Instruktioner för rättegångsreferat.