Rättegångsreferat

Till vår lektion i juridisk svenska har vi under hösten arbetat med civilprocessen (att avgöra en tvist mellan två privata parter i domstolen).

Detta innebar att vi skulle besöka en rättegång, denna gång ett tvistemål, i tingsrätten. Allra helst skulle vi närvara under en huvudförhandling. Vi gick i mindre grupper, eftersom det finns ett begränsat antal platser för åhörare att närvara under en rättegång, och rättegången vi besökte nämnde jag för några veckor sen. (I torsdags fick vi veta att kärandeparten förlorade.)

Det ingick även i uppgiften att skriva ett rättegångsreferat baserat på besöket, dels för att visa att vi faktiskt besökt en rättegång, och dels för att lära oss att sammanfatta rättegångsprocessen på ett kortfattat sätt. Förmågan att kunna ta ut relevant information är viktig.

Ett rättegångsreferat ska innehålla följande delar:

RUBRIK: Tingsrättens rubricerande av rättegången (annars rättsfrågan), målnumret, tingsrätten
INLEDNING: När, var, vilka parter, bakgrund, yrkande, grunder.
PROCESSFÖRFARANDET: Händelseförloppet i rättegångssalen.
DOMENS INNEHÅLL: Domslut och domskäl – om domen inte meddelats så nämn datumet och tid då det ska meddelas.
(- KOMMENTAR: Dina egna åsikter ska dock inte speglas i referatet om inte läraren har instruerat det.)

Övriga instruktioner:

– Max en A4! – Att kunna vara kortfattad är det viktigaste med hela uppgiften.
– Ta hjälp av de dokument som begärts ut i samband med rättegången – stämningsansökan, svaromål etc. (läs dessa innan besöket som förberedelse)
– Tänk på språket! – Var noggrann och tydlig när du skriver. Korrekturläs. Använd korrekt grammatik och tempus.
– Ange källor och markera citat där det behövs.
– Visa tydligt dina förkortningar.

Av vår lärare fick vi instruktioner att följande information skulle vara med i referatet:

– Identifiera rättsfrågan (t.ex. avtalsrätt – ogiltighet, fastighetsrätt – fel i fastighet etc.)
– De olika parterna (svarande/kärande/ombud etc.)
– Parternas yrkande, och grunden till yrkandet
– Beskriva händelseförloppet i rättegångssalen

Mitt referat:

Referat

Om vi får något betyg eller någon kommentar på uppgiften så återkommer jag med vad jag fick – jag skulle inte räkna med att jag fick bättre än godkänt, då jag slängde ihop texten på en timme medan jag låg sjuk i feber.

Tidigare: Rättsfallskoncentrat

Tentamen i juridik, Påhlmans paralegalutbildning

Vi på Påhlmans paralegalutbildning har nu haft vår första av två juridiktentamen – denna gång handlade det om följande:

RÄTTSOMRÅDEN
– Rättsordningen (1 fråga)
– Avtalsrätt (2 frågor)
– Köprätt (1 fråga med 4 underfrågor)
– Fordringsrätt (2 frågor med 2 underfrågor)
– Fastighetsrätt (2 frågor, en med 5 underfrågor och en med 2 underfrågor)
– Marknadsrätt (1 fråga med 2 underfrågor)
– Immaterialrätt (1 fråga)
– Insolvensrätt (1 fråga)
+ 1 fråga där 5 ord skulle förklaras

LAGAR
Följande lagar medverkade i frågorna:
– Avtalslagen
– Jordabalken
– Jordabalken: Hyreslagen
– Konkurrenslagen
– Konsumentkreditlagen
– Konsumenttjänstlagen
– Köplagen
– Lagen om avbetalningsköp mellan näringsidkare
– Marknadsföringslagen
– Preskriptionslagen
– Skuldebrevslagen
– Skuldsaneringslagen
– Upphovsrättslagen

Det var två delar, A och B, på 6 frågor vardera med varierande antal underfrågor (a-e).

Jag, som ibland stör mig på de typiska Type A personerna i klassen, var förstås inte mycket bättre själv. Det var inte särskilt svårt att få godkänt, men min egen inre Type A nöjer sig inte med mindre än ett VG såklart. Därför satt jag säkert en timme och kämpade med att hitta svaret till en enda uppgift, eftersom jag räknat ut att jag var en poäng ifrån VG. Efteråt visade sig att jag helt fuckat upp svaret på två frågor, dels genom att hänvisa till fel paragraf, och dels genom att ordbajsa helt fel på en av de första frågorna. Bah.

Jag fick i alla fall 41,5 poäng av 50 – VG. (Jag hade ju fått någon slags hjärnblödning om jag fått 39,5.) G var 30.

20151218_115639

Jag pluggade rätt mycket till den här tentan – Simona tipsade mig om en skitbra bok som hon använt när hon läst juridik på en annan kurs, nämligen J2000 Affärsjuridik. Så den köpte jag direkt och läste. Sen skrev jag rent alla mina anteckningar (världens sämsta handstil, holla!) och gick igenom de frågor vi fått till assistentpassen. Vi fick även en lista att bocka av från läraren, men den gjorde jag den sista timmen på torsdagkvällen innan tentan, mest för att se om jag kunde allt.

Personligen så lärde jag mig allra mest på assistentpassen vi har, då vi får frågor att göra hemma och sen går igenom på lektionen. Många av mina klasskamrater tycker att det är de svåraste lektionerna, och var oroliga för att just den läraren skulle göra hälften av frågorna. Jag tyckte dock att hans frågor var mycket lättare. Det är säkert lättare för mig att lära mig på de lektionerna, eftersom jag föredrar den strikta delen av teorin – det måste finnas en högre svårighetsgrad. På de andra juridiklektionerna blir det oftast väldigt grundläggande, långsamt och enkelt, och då tappar jag intresset. Fast en av de lärare vi haft i juridik var helt omöjlig att förstå – jag struntade i att gå på de lektionerna efter första gången och läste ikapp hemma istället. Det var bara för kaotiskt och högljutt i klassrummet, så jag orkade inte. Jag vet att vi har samma lärare under våren också, och fasar lite för hur det ska gå. Lyckligtvis fick jag höra att det var lite mer strukturerat på de lektionerna jag missade, så det ordnar sig nog.

Igår var sista dagen för terminen och vi fick tillbaka och gick igenom svaren till tentan. Inga frågetecken där precis, vet exakt vad jag gjort för fel och varför jag inte fick full poäng på vissa svar. Simona och jag och en till klasskamrat gick till Pizza Hut när vi var klara, och på eftermiddagen (efter jag varit hos tandläkaren) träffades ett gäng klasskamrater för drinkar och mat, vilket var väldigt trevligt.

Nu har jag i alla fall ställt in lagboken i hyllan inför jullovet. Jag har börjat läsa Finna Rätt, och tänkte läsa klart den så snart som möjligt, och sen börja läsa om familjerätten eftersom det är det första rättsområdet vi har efter jul. Nästa termin har vi även ekonomi, så det ska bli intressant att se hur mycket jag fattar av det.


Jag missade som bekant rättegångsspelet vi hade i uppgift till lektionen juridisk svenska, men jag hjälpte i alla fall till med att ta fram paragrafer till svaromålet och trixa lite med de bevis vi behövde – jag var med i svarandegruppen och skulle ha varit advokatens jur. kand. om jag inte legat hemma med feber och trasig vovve. (Vi förlorade, men tydligen hade det hela varit rätt partiskt – jag följde det bara genom chattgruppen på Facebook.)

20151216_014203
Rättegångsspelet var Glesbygda Skorv AB.

Litteraturlista för Paralegal, Påhlmans Handelsinstitut (VT 1)

(Höstterminens lista.)

Så här ser litteraturlistan ut för vårterminen 2016:

JURIDIK
Samma bok som användes under höstterminen:
Juridik – Civilrätt, Straffrätt, Processrätt – Konrad Lundberg – 3 U
ISBN: 9789152334010
(Tillhörande blocket Straffrätt rekommenderas)

Straffansvar – Madeleine Leijonhufvud, Suzanne Wennerberg, Jack Ågren – 9 U
ISBN: 9789139207245

Offentlighet och sekretess – Stefan Zetterström – 1 U
ISBN: 9789147095483

Kommunen och lagen: en introduktion – Ulla Björkman, Olle Lundin – 4 U
ISBN: 9789176788387

Europarätten: en introduktion till EU-rätten och Europakonventionen – Mattias Nilsson, Jenny Lundberg – 4 U
ISBN: 9789172234086

EKONOMI
Företagsekonomi för icke-ekonomer – Wolfram Trostek
ISBN: 9789152303276
(Vi fick ett erbjudande från läraren att köpa faktaboken + övningsboken till ett paketpris som är billigare än på Adlibris.)

LEGAL ENGLISH

English grammar in use – Intermediate – Raymond Murphy – 4 U
ISBN: 9780521189392

Legal English – Rupert Haigh – 2015
ISBN: 9780415712859

The Fundamentals of Swedish Law – Laura Carlson – 2 U
ISBN: 9789144078724

Läs mer ingående om juridikböckerna här.


Jag funderar på om jag verkligen behöver grammatikboken till engelskan. Chansen är stor att det är helt i onödan. Grammatikböckerna jag köpte när jag läste engelska på universitetet står fortfarande helt oanvända i bokhyllan, och om det är en helt vanlig grammatikbok utan någon direkt inriktning på juridik eller på en professionell nivå, så tar jag för givet att jag redan kan det. Det har sina fördelar att vara en riktig grammatiknörd.

Istället funderar jag på att köpa Professional English in Use eller International Legal English. Antagligen för den dag då jag tar mitt pick och pack och familj och marsvin och blir en experienced paralegal på ett kasino i något Sky Tower i New Zealand. (Kanske ändå bäst att spara de 729 kronorna.) (But I digress.)

Julpyntande

Jag hade tänkt ta lite bilder på vår pyntade lägenhet men på grund av två anledningar så blir det bara en liten sneak peek.

1) Simon och jag har varit sjuka i omgångar (är ganska övertygad om att han smittade ner mig, den boven) så våra planer att klä julgranen på Luciadagen gick om intet. Vi var bjudna på Luciafika hemma hos Simons mamma, och det var allt jag orkade med innan jag försvann in i ett litet febermoln – och missade rättegångsspelet vi skulle ha i skolan dagen efter. Igår sprang dessutom Sniff in i något medan hon härjade här hemma, eftersom jag låg däckad på soffan och inte kunde leka med henne, och kom tillbaka med ett rött och svullet öga, så hon var tvungen att gå till veterinären för vi trodde att det kanske var ögoninflammation igen. Men veterinären konstaterade att Sniff bara sprungit in i något, och där sprack halva julklappsbudgeten.

Rambo har i alla fall hållit sig frisk. Peppar, peppar.

2) Just när jag dekorerat klart alla fönster med förlängningssladdar och tejp och allt vad det var, så gick glödlampan i julstjärnan sönder, så klart. Simon kämpade med den för några veckor sen, och höll på att kasta ut den från balkongen ett tag (nästa år ska vi investera i riktiga julstjärnor som inte är av papp).

I alla fall: jul, jul, strålande jul:

20151211_193406
Kristine har skickat årets första julkort till oss, så det sitter fint på spegeln tillsammans med ministjärnor från Rusta.

20151215_232814
Såhär ser det ut i vardagsrummet nu – Simon har ju monterat hyllor! Både här och i sovrummet (han sover i samma stund som jag skriver det här inlägget, så bilder på det kommer en annan gång). Och dessutom har han satt upp ljusslingor, lila och rosa här. De är också från Rusta.

20151215_233057 20151215_233147
Spegeln fixade jag ikväll. Det är Sniffs lilla julcape (Simons ordval) som ligger på bordet, den är köpt på XL Zoo i Barkarby. Och sen en bild på vår för tillfället enda fungerande julstjärna.

20151215_233359
…och så här ser det ut i lilla rummet nu! Ljusslingorna är inte uppe än, men hyllorna är såklart nya.

(Påminn mig att börja använda systemkameran. Min mobilkamera är inne på sista pixeln, verkar det som.)

Till helgen ska vi klä granen är det tänkt. Och jag, som har exakt 5,53 kronor kvar på mitt bankkort, ska försöka köpa julklappar för den summan. I veckan har det gått åt SÅ mycket pengar, då Sniff dels fått sin ettårsvaccination, dels varit iväg på ögonlysning, och dels bestämde sig för att springa in i en grej. Jag måste dessutom betala 3000 kronor hos tandläkaren på torsdag, och köpa nya kursböcker för ett antal tusenlappar. Och snart måste Rambo till veterinären för en rutinundersökning också, fast det får nog vänta till nästa månad. Framåt vårkanten. Runt maj någongång. Kanske innan midsommar. /Sämsta marsvinsägaren i stan

Jag ser framemot jul – först julafton hos Simons mamma, och sen kommer mamma på juldagen! Whee! Och Magnus ska också komma på besök under jullovet. Vi har inte setts på eviga tider, ungefär. Monkey!

Tänkte återkomma med lite blandade inlägg de närmaste dagarna, bland annat om juridiktentan vi hade förra veckan, vårterminens litteraturlista, rättegångsreferatet vi skrev om de rättegångar vi besökt, och saker som inte är skolrelaterade – till exempel så har en av mina bästa vänner förlovat sig! To be continued…

Hunddagis

Vår lilla prinsessa Sniff, som förra veckan spydde bakom soffan och sen försökte slurpa i sig alltihop, är (förutom himla dryg ibland) på väg att börja dagis!

Hittills har det fungerat ganska bra när hon följer med Simon till jobbet eller är ensam några timmar mitt på dagen. ”Bra”, om inte tofflor och märkpennor räknas. Jag kom hem efter ett läkarbesök härom veckan och hittade en rosa märkpenna på golvet. Och på soffan. Och i korgen. Och på Sniffis mun, så det såg ut som läppstift. Nåväl, förutom DET.

Nästa termin blir lite svårare – jag börjar ibland halv nio och slutar halv fem, av någon orimlig anledning som min inre nattarbetare verkligen inte förstår – och då ska Sniff istället vara på dagis ungefär tre dagar i veckan!

Vi (jag) undersökte några hunddagis i närheten av oss. Vi bor ju i västerort, och området Hässelby-Vällingby verkade lättast. Det fanns en hel del snofsiga hemsidor, men som hade helt, för oss, orimliga regler att förhålla sig till. Vi behöver ett dagis som är flexibelt, där Sniff kan vara olika dagar i veckan, beroende på vilken vecka det är. Ibland två dagar, ibland fyra dagar, ibland halvdag, ibland heldag. Så strikta förhållningsregler fungerar helt enkelt inte för oss.

Efter lite sållande så kontaktade jag följande hunddagis i området (informationen är taget från deras hemsidor):

DOGCARE
Adress: Grundtvigsgatan 1, Islandstorget
Öppettider: 7:00-18:00
Pris: 2350 kr/månad – tre dagar i veckan
Hemsida: http://www.hunddagis.se/

De dagis som inte hade någon prisuppgift på hemsidan (som jag kunde hitta), mailade jag och förklarade att Sniff behövde en dagisplats 2-4 gånger i veckan. Dogcare svarade snabbt med pris, men gav ingen information i övrigt. Deras öppettider fungerar inte riktigt för oss, då Simon behöver lämna vid sex.

GLADA SVANSAR
Adress: Ångermannagatan 122, Vällingby
Öppettider: 6:30-18:00
Priser:
Heltid: 2400 kr/månad
Deltid: 1800 kr/månad
Hemsida: http://www.gladasvansar.com/

Jag mailade samma förfrågan här – och fick svar en hel vecka senare, utan att ens få svar på min fråga. Istället fick jag ett meddelande om att jag skulle ringa upp (vad är det för mening med att ha en E-mailadress i så fall?) trots att jag lämnat telefonnummer och mina övriga uppgifter. Det kändes oproffsigt, så jag svarade inte ens på mailet.

VOVVENS HÖRNA
Adress: Piongränd 2, Hässelby
Öppettider: 6:30-18:00
Pris: 2100 kr/månad oavsett hel- eller deltid.
Övrigt: Kötid – kölista
Hemsida: http://www.vovvenshorna.se/

Det här dagiset ligger nästan mindre än ett stenkast från där vi bor! Det skulle vara smidigt för både mig och Simon att lämna och hämta. De svarade också direkt på min förfrågan, och var väldigt trevliga i sitt bemötande. De har däremot kötid och det kunde ta mellan månader upp till ett år för att få en plats. De frågade om vi ville bli uppskrivna på kölistan, så det gjorde vi.

GRIMSTALYAN
Adress: Gulddragargränd 46, Grimsta
Öppettider: 6:00-19:00
Priser:
5 dgr / vecka: 2.700:- / mån
4 dgr / vecka: 2.500:- / mån
3 dgr / vecka: 2.200:- / mån
2 dgr / vecka: 1.600:- / mån
Extradag: 220:-
Hemsida: http://www.grimstalyanhunddagis.se/

Här mailade jag genom hemsidan och fick svar dagen efter. Vi blev direkt inbjudna att besöka dagiset (inget av de andra dagisen hade gjort det) för att se lokalerna och diskutera upplägget. Priserna står tydligt på deras hemsida, så jag hade bara frågat hur flexibla deras tider var. De erbjuder även inackordering för hundar på kvällar och helger, så när vi kom dit på måndag kväll så var det fortfarande vovvar kvar. Sniff hälsade på alla, lekte och nosade. Vi träffade föreståndaren och pratade lite om hur det fungerar hos dem. Lokalerna var väldigt fina och fräscha, och alla hundar, ca 30 stycken, har sin egen hängare för koppel med ett foto ovanför. Det är alldeles intill Grimstaskogen och Grimstafältet.
Det enda negativa med dagiset är att det ligger ganska långt från tunnelbanan. Jag tror att Johannelund är närmast för mig om jag ska hämta Sniff. Smidigast är det för Simon att lämna, då det ligger fem minuter bort med bil, och då passade öppettiderna perfekt för oss också.

Som ni kanske har räknat ut så valde vi Grimstalyan. Vi blev väldigt trevligt bemötta och fick ett positivt intryck av dagiset och personalen. Sniff var där för en provdag, eftersom hon självklart måste passa in i gruppen och klara av att gå i koppel som en normal vovve för att kunna gå på dagis, och det gick galant! Hon har redan fått en ny vän, som blev jätteledsen när Sniff skulle gå hem! De hade tydligen lekt hela dagen, och Sniff hade gått fint i gruppen under promenaderna.

Simon lämnar på morgonen vid sex, och den som slutar först hämtar henne – så länge jag inte släpar på den hopplösa Lagboken så kommer vi nog promenera hela vägen hem, då det ligger precis efter vårt vanliga promenadstråk.

Första dagen blir nu på torsdag, och sen blir det juluppehåll tills mitten av januari när jag börjar skolan igen.


Och medan vi håller på och diskuterar Sniffis så måste jag inflika en disclaimer: Vi ska INTE bo på Clarion Hotel i Arlanda över nyår, utan på Connect Hotel i Skavsta. Jag hade blandat ihop de båda (och i ärlighetens namn så har det inte varit jättetydligt från arrangörens sida, då hela bokningen verkar göras genom en tredje part – nåja) så det blir inte Happy Dog, utan bara happy dog. För våran hund är alltid happy.

9860025

När jag får mer information om vinsten så återkommer jag med en uppdatering om hela snurren.

Nyårsfirande 2015

Halva det här inlägget är numera irrelevant, då vi inte har vunnit en natt på Clarion vid Arlanda, utan på CONNECT i SKAVSTA. My bad.

hundstallet_bildtext_logga

Idag på eftermiddagen fick jag ett samtal från Hundstallet. Fint! tänkte jag, och antog att de hade en hund som vi ska vara jourhem åt.

Men inte riktigt…

I helgen var vi på Hundstallets julmarknad i Åkeshov – Sniff och Simon och jag trängdes med runt 1500 besökare! Vädret var lite trist, tyvärr, så vi stannade inte så länge, men vi tog med Sniff till rastgården och jag hann köpa fyra lotter – och tur var väl det!

clarionarlanda

Vi har nämligen vunnit en övernattning på Clarion Hotel Arlanda Airport över nyår! Hotellet har ett erbjudande som heter Happy Dog – fyrverkerifritt nyårsfirande som blev slutsålt redan i februari, men vi hade turen med oss och får nu fira tillsammans med Sniff på ett flådigt hotell. (Kanske lyckas jag smuggla med Rambo på ett hörn också, för jag såg att både kaniner och papegojor varit med tidigare.)

Det ska bli superkul! Vi får mer information längre fram, men det verkar bli mumsig mat för oss allihop (minus Rambo kanske) och förhoppningsvis en massa roligt bus med andra fina hundar!

Vi hade egentligen noll planer över nyår, och nu helt plötsligt har vi BÄSTA planen!


Dognews kan du läsa en artikel om Happy Dog.

Hundstallet på Facebook


We entered a contest through the dog shelter and won a stay at Clarion Hotel Arlanda Airport over New Year! Fireworks aren’t allowed around airports, so it’s the perfect place for frightened pups – our pup isn’t frightened, but she’ll meet new friends and we get to spend New Year’s Eve together!

The event is called Happy Dog, and Clarion sold out back in February, so we’re really lucky to get to be a part of this. It’ll be awesome. (I’m going to ditch everyone and just splash around in the pool.) (Not really.) (But I wish.)

20150725_144340
See you at New Year’s, everybody! /Excited Puppy