Tentaplugg och rättegång

Eftersom jag lovade mamma Simona* att plugga idag så tänkte jag visa hur det ser ut så här två veckor innan juridiktentan, då vi ska examinera av rättsordning, avtalsrätt, köprätt, fordringsrätt, fastighetsrätt, marknadsrätt, immaterialrätt, konkurs och obestånd – samtidigt som vi i andra ämnen har PowerPoint, ett rättegångsspel, processrätt som inkluderar ett besök i tingsrätten, och tydligen ska jag göra korvstroganoff ikväll samtidigt som jag pluggar.

Igår var jag och två klasskamrater åskådare under en rättegång i Södertörns tingsrätt. Jag vet i alla fall vad och var jag inte kommer att jobba (med) – rättegångar är påfrestande och tråkiga, och att åka till Flemingsberg tog över en timme. Nej tack.

Den rättegång vi hade valt blev inställd, så vi hamnade på en rättegång om ett hyreskontrakt av en brandhärjad lägenhet, där hela familjen och alla barn var närvarande. Vi fick även en tre timmar lång lunch, för rätten skulle åka till själva fastigheten för syn, så vi passade på att gå till Södertörns bibliotek för att skriva ut stämningsansökan och svaromålet.

Så här ser min egentliga plugghörna ut just nu:

20151127_181550

Lugnt och fridfullt kan tyckas, ja? Det beror på att plugghörnan tagit över hela vårt matbord:

20151127_181442

Till höger hänger såklart min fancy kavaj, som jag bara tar fram när jag ska till fancy ställen, som möten och rättegångar. Sen hittar ni högen med böcker (och en välflikad lagbok som jag kämpade med igår – var nära att bjuda över tvååriga granntjejen så hon kunde hjälpa mig att limma allt på rätt plats, eftersom dagisungar brukar vara experter på sånt), kalendern, märkpennor, färgglada flikar, min label maker som Simon hade lekt med och skrivit KRÄKSMAJA, och en uppsjö av pennor och block.

I mitten finns datorn, så klart, och söta små suddigumsdinosar som jag inte vågar använda ifall de skulle gå sönder. Kompendium, anteckningar, sammanfattning av Juridikboken som en extremt snäll klasskamrat fixat åt alla, min surfplatta som försöker uppdatera sig själv mot min vilja, material från gårdagens rättegång.

Och till vänster finns mappar, IT-kompendium, material till konkurs och obestånd, övningsfrågor till alla rättsområden och varierande papperskrafs. Och mitt lilla block, som jag borde skriva av till datorn ungefär igår.

Utöver detta så går det att se en Colaburk i bakgrunden, och min skräpkorg på armlängdsavstånd. På stolen intill ligger även min bautamapp till bostadsrättsföreningen, med ytterligare en massa saker att göra. Jag gömde en stor hög med övrigt krafs (Lego, julklappar, sladdar, hårddiskar, hårsnodd och en karta över Nevada) bakom datorn. Och under bordet ligger Sniffis och tjurar.

Jag behöver ett kontor.

20151127_184618
Den som tyckte att det här inlägget var tråkigt kan ju roa sig med att räkna dinosaurier istället.


*En faktisk klasskamrat och inte en nedsättande benämning av min sambo.

Dugga i juridik, Påhlmans paralegalutbildning

En dugga är en kunskapskontroll – den skrivs som en tenta men är enbart till för att testa var du befinner dig i din kunskapsnivå och för att du ska veta vad du behöver jobba mer med.

20151104_214650

Vår dugga omfattade de rättsområden vi läst dittills i kursen – inledande juridik, avtalsrätt, köprätt, fordringsrätt och en liten del av fastighetsrätten som vi bara haft en lektion av innan duggan. Det var åtta frågor av olika svårighetsgrader och för att få godkänt behövdes 50% – 30 poäng var max, godkänt var 15. Det gick bara att skriva godkänt eller icke godkänt.

Innan duggan fick vi även en lista på punkter att läsa på om, och vår lärare gick igenom förslag på frågor från gamla prov, så själva frågorna var ingen direkt chock. Jag var mest orolig över fordringsrätten, eftersom jag missat precis alla lektioner och assistentpass om det ämnet, men fick i alla fall 2 av 4 poäng på den frågan.

I breda drag handlade frågorna om:

1. Den juridiska metoden
2. Rättsregler
3. Muntliga anbud (avtalsrätt)
4. Fullmakter
5. Fel i vara + påföljder (köprätt)
6. Aktiv och passiv stoppningsrätt (köprätt)
7. Skuldebrev (fordringsrätt)
8. Fastighetsrätt vs. köprätt

Vi fick tillbaka våra prov igår, så om det intresserar någon kan jag skriva ut hela frågorna.

Det var inte supersvårt, och jag tar aldrig sånt här på så stort allvar, så jag satt och skrev, bråkade med pennan, drack Cola, mumsade på en brödbit och försökte komma ihåg nånting om stoppningsrätt (fick 3 av 5 poäng på den frågan, av uppenbarliga skäl). Jag fick full pott fram till den femte frågan (förutom ett töntigt skrivfel på första frågan), då jag började slarva med t.ex. skillnaden mellan lantmäteriet och jordbruksverket (?) och såna idiotiska tilltag, och tappade en massa halvpoäng lite här och var. Nåja. Vem vill vara bäst i klassen, liksom?

Det jag ska tänka på är främst att referera till rätt lagrum – jag gillar inte att markera i min bok, men jag blir nog så illa tvungen om jag ska slippa flippa fram och tillbaka. Jag har lärt mig ordningen på balkarna utantill, just för att slippa ha en miljon flikar i boken, men att lära mig ordningen på alla lagarna utantill är nog lite överkurs även för mig.

Efteråt gick några av oss till Hard Rock (som har kollektivavtal, förstås) och drack drinkar, och de andra firade hemma hos en klasskamrat på kvällen, medan jag åkte hem till vovven, marsvinet och sambon.

Nu laddar jag inför den stora tentan i december, då vi även examinerar av marknadsrätt, fastighetsrätt och konkurs och obestånd. Vi jobbar även med civilprocessen den här månaden, och ska besöka en rättegång av ett tvistemål. Förra veckan var vi i tingsrätten, men det är inget jag siktar på. Rättegångar är inte min grej.

Nåväl. Duggan avklarad!

Rättsfallskoncentrat

I vår kurs juridisk svenska så ingår det att skriva rättsfallskoncentrat; en sammanfattning av en dom. Domen hittas vanligast i NJA – Nya Juridiska Arkivet baserat på år och sidnummer. Jag skrev mitt koncentrat om NJA 1997 s. 524.

Först måste hela domen så klart läsas, från första till sista instans. Koncentratet ska vara på den slutliga instansens domslut, men för att förstå och kunna sammanfatta så behöver allt läsas igenom.

Koncentratet omfattar följande obligatoriska delar:

1. Rubrik
2. Bakgrund
3. Rättsfråga
4. Högsta domstolens (om det är den sista instansen) domskäl
5. Egen kommentar

– Koncentratet ska vara MAX ett A4
– Punkterna 3-4 ska ta mest plats. 1-2 ska vara så kortfattat som möjligt.
– Juridiska och processuella termer ska användas
– Om du förkortar så visa hur, t.ex. Högsta domstolen [Cit. HD] och håll dig till samma i hela texten – jag använder själv bara förkortningar om jag verkligen måste för platsbrist
– Och självklart ska det vara rätt grammatik och stavning – jag har ingen stavningskontroll på min dator så jag lyckades med konsten att inte skriva ett enda fel i hela texten – heja mig.

Så här gick det då för mig:

20151104_221852

Skriva är ju lite min grej, så jag hade nog blivit rätt tjurig om jag hade fått tillbaka ett papper som var helt rödkommenterat. Jag har ingen aning om vad jag borde förtydliga, men sånt oroar jag mig inte så mycket över.

Rent allmänt fick vi i klassen tips om att bli bättre på:

– Enhetligheten och att visa förkortningar
– Vara mer kortfattade
– Referera till rätt lagtext
– Identifiera rättsfrågan
– Att följa rubrikerna – som 1-5 ovan

Jag har inte frågat hur det gick för mina klasskamrater, men jag tror det gick ganska bra för alla!

Senare idag kommer ett inlägg om vår juridikdugga/tenta/prov.


Du kan du läsa mer om rättsfallskoncentrat på bloggen Livet som paralegal.