Tentaplugg och rättegång

Eftersom jag lovade mamma Simona* att plugga idag så tänkte jag visa hur det ser ut så här två veckor innan juridiktentan, då vi ska examinera av rättsordning, avtalsrätt, köprätt, fordringsrätt, fastighetsrätt, marknadsrätt, immaterialrätt, konkurs och obestånd – samtidigt som vi i andra ämnen har PowerPoint, ett rättegångsspel, processrätt som inkluderar ett besök i tingsrätten, och tydligen ska jag göra korvstroganoff ikväll samtidigt som jag pluggar.

Igår var jag och två klasskamrater åskådare under en rättegång i Södertörns tingsrätt. Jag vet i alla fall vad och var jag inte kommer att jobba (med) – rättegångar är påfrestande och tråkiga, och att åka till Flemingsberg tog över en timme. Nej tack.

Den rättegång vi hade valt blev inställd, så vi hamnade på en rättegång om ett hyreskontrakt av en brandhärjad lägenhet, där hela familjen och alla barn var närvarande. Vi fick även en tre timmar lång lunch, för rätten skulle åka till själva fastigheten för syn, så vi passade på att gå till Södertörns bibliotek för att skriva ut stämningsansökan och svaromålet.

Så här ser min egentliga plugghörna ut just nu:

20151127_181550

Lugnt och fridfullt kan tyckas, ja? Det beror på att plugghörnan tagit över hela vårt matbord:

20151127_181442

Till höger hänger såklart min fancy kavaj, som jag bara tar fram när jag ska till fancy ställen, som möten och rättegångar. Sen hittar ni högen med böcker (och en välflikad lagbok som jag kämpade med igår – var nära att bjuda över tvååriga granntjejen så hon kunde hjälpa mig att limma allt på rätt plats, eftersom dagisungar brukar vara experter på sånt), kalendern, märkpennor, färgglada flikar, min label maker som Simon hade lekt med och skrivit KRÄKSMAJA, och en uppsjö av pennor och block.

I mitten finns datorn, så klart, och söta små suddigumsdinosar som jag inte vågar använda ifall de skulle gå sönder. Kompendium, anteckningar, sammanfattning av Juridikboken som en extremt snäll klasskamrat fixat åt alla, min surfplatta som försöker uppdatera sig själv mot min vilja, material från gårdagens rättegång.

Och till vänster finns mappar, IT-kompendium, material till konkurs och obestånd, övningsfrågor till alla rättsområden och varierande papperskrafs. Och mitt lilla block, som jag borde skriva av till datorn ungefär igår.

Utöver detta så går det att se en Colaburk i bakgrunden, och min skräpkorg på armlängdsavstånd. På stolen intill ligger även min bautamapp till bostadsrättsföreningen, med ytterligare en massa saker att göra. Jag gömde en stor hög med övrigt krafs (Lego, julklappar, sladdar, hårddiskar, hårsnodd och en karta över Nevada) bakom datorn. Och under bordet ligger Sniffis och tjurar.

Jag behöver ett kontor.

20151127_184618
Den som tyckte att det här inlägget var tråkigt kan ju roa sig med att räkna dinosaurier istället.


*En faktisk klasskamrat och inte en nedsättande benämning av min sambo.

CJ: Det Sönderslagna Örat

Ah, denna underbara följetång utan slut. Jag har varit hos flera olika läkare sedan i februari, och fått olika besked. Först fick jag en salva (funkade skitbra, verkligen), sen råkade jag ha halsfluss, efter det så hade det med diskbråck i nacken att göra, och slutligen blev jag skickad till en öra-näsa-halsspecialist som tog en snabb titt och berättade att jag biter ihop tänderna när jag sover och att hon tyvärr inte kunde hjälpa mig. Jahapp.

Förutom att försöka tänka på att inte bita ihop (svårare än vad du tror) så måste jag skaffa en bettskena och höra med min sjukgymnast vilka övningar jag kan göra, eftersom musklerna i käken antagligen blivit inflammerade (eller nåt). Bah.

Jag har gått hos en tandläkare i Kista sen jag flyttade till Stockholm, men när jag ringde förra veckan så har hon slutat. Och Folktandvården i Vällingby har patientstopp, så jag kan inte byta mottagning förrän kanske nästa år. Min nya tandläkare i Kista var väldigt trevlig, men det tog en hel jäkla timme att komma hem efteråt. Alltså, nej.

Och bettskenan kommer såklart att kosta 3000 kronor, så här lagom till jul och allt. Kanske kan önska mig den som en sorglig liten julklapp?

Just idag gör örat pissont, antagligen för att jag bitit folk i drömmarna i natt. Dessutom har jag två möten åt bostadsrättsföreningen (missar såklart skolan) och ska ta Sniffen till stan på tunnelbanan senare, då hon ska vara hos sin favvovakt Karin medan vi andra bowlar. Puh.

Ska se om jag har några roliga bilder…

20151118_190125
Förra veckans spel. Om ni bortser från totalen (och den hemska stavningen) så kan jag avslöja att jag vann över Simon (han fick 103).
Han tyckte att jag borde gå hem, men det tyckte inte jag.

37 Dagar Kvar till Jul

Bah. Väcktes av hundens matklocka – för smidiga jag drömde en lång dröm om pirater och George Clooney och racerbåtar, och missade helt att klockan var LÅNGT efter skoldags. Hunden äter klockan ett. Jag skulle till skolan åtta. Inte helt optimalt. En gång nattarbetare…

Nåja. Jag har fixat saker hemma istället, eftersom hunden åkte med Simon till jobbet imorse. Allt går så mycket snabbare när det inte sitter en pälsboll under bordet som piper så fort hon hör att jag använder tangentbordet. Och att slippa springa runt lägenheten med en pipleksak var femte minut för att roa henne underlättar också.

20151114_193308
Sniff och moffa.

Just nu håller alla utom jag vi på med tre saker i skolan: civilprocessen, konkurs och obestånd, och Excel. Konkurs och obestånd börjar först imorgon, då vi får en ny lärare. Då ska jag ha tre klockor på alarm. Och på fredag har vi prov i Excel, som nog inte ska bli så svårt. Som vår lärare säger så liknar det mest programmering, och HTML/CSS kan jag fortfarande som en chef, måste bara memorera koderna och det brukar gå ganska snabbt.

Jag har även blivit invald i styrelsen för vår bostadsrättsförening, så igår och idag har jag fixat loggor och en ny Facebook-grupp med allt vad det innebär. Sedan jag gick ur alla fackliga FB-grupper (utom de som är kopplade till min arbetsplats) och tagit bort alla ”vänner” som jag inte umgås med privat så har det blivit mycket lugnare på Facebook, förutom att jag döljer ungefär alla inlägg som inte har med personen jag följer att göra. Varför måste jag veta vad mina vänners vänner gör? I alla fall, en grupp mer eller mindre gör varken till eller från.

Vi har problem med folk som bor i trapphuset om nätterna – tyvärr så pass misskött att det är burkar och tändstickor på golvet, samt att det luktar toalett och alkohol i hela huset. Någon har även mixtrat med låset på dörrarna, så jag och Sniff tar en liten tur under nattpinken för att kolla så allt är stängt/tomt.

Sniff ”hjälpte” mig även att städa i förrådet igår, medan vår snälla städerska fick vara ifred i lägenheten. Igår var hon kvar nästan en timme längre än hon brukar, mycket på grund av Sniffs pälsattacker och för att det var allmänt skitigt överallt. Simon insåg igår att städerskan brukar vara här varannan vecka och inte var tredje, som han trodde. Och så har vi haft det sen vi flyttade in, typ, haha.

Och Simon har fixat i lägenheten igen! I alla rummen har han satt upp hyllor uppe vid taket, och i helgen satte han upp belysning under hyllorna och ute på balkongen. Det blev jättefint, ska ta kort på det sen när jag inrett lite mer i hyllorna. Vi hittade den bästa belysningen på Rusta, även fast vi köpte lite ljusslingor på Clas Ohlson också. Rusta har dock bästa och största sortimentet. Vi var på IKEA för någon vecka sen, och där hade de bara tråkiga lampor och anorektiska julgranar. På Clas Ohlson var julgranarna SNORDYRA, fast väldigt fina. Och på Rusta köpte vi en liten 180 cm gran som är precis vad du kan förvänta dig för 300 kronor. Rusta hade även fina julgranskulor och dekorationer – ska åka tillbaka dit närmare jul och köpa lite adventsljusstakar med mera. Det enda tråkiga är att julgranskulor alltid säljs i samma färg – vi köpte en stor låda, och alla kulorna var i samma färgschema. Jag vill ha ALLA färger. ALLA.

Ja, nu är det väl snart jul. Simon började fira 1 november, och vägrar lyssna på annat än julsånger i bilen. Och överallt är det pepparkakor och julmust och julgranar – redan i oktober hade Elgiganten julgranar i sina fönster. Herregud.

Förra veckan var jag och min klasskamrat på spinning. Det var ungefär tre år sen jag körde spinningpass senast, och visst sjutton fick jag skavsår i rumpan. Vi har inte bestämt någon dag den här veckan, men vi borde komma iväg på torsdag eller fredag. Imorgon ska jag som vanligt bowla med Stefan och Simon.

Jag önskar jag orkade säga till telefonförsäljare att det är olagligt att fortsätta försöka övertyga mig att köpa saker efter att jag redan sagt nej. Han som ringde nu var dock så trevlig och osäker (kallade mig för Celilla) så jag ville inte vara otrevlig. Tre gånger fick jag säga nej innan han äntligen gav upp. Tyvärr så skiter jag i den svenska landsbygden även om jag har chans att vinna en miljon kronor.

Hmm… Nu har jag glömt vad det var jag tänkte skriva om egentligen…

318-77972

Dugga i juridik, Påhlmans paralegalutbildning

En dugga är en kunskapskontroll – den skrivs som en tenta men är enbart till för att testa var du befinner dig i din kunskapsnivå och för att du ska veta vad du behöver jobba mer med.

20151104_214650

Vår dugga omfattade de rättsområden vi läst dittills i kursen – inledande juridik, avtalsrätt, köprätt, fordringsrätt och en liten del av fastighetsrätten som vi bara haft en lektion av innan duggan. Det var åtta frågor av olika svårighetsgrader och för att få godkänt behövdes 50% – 30 poäng var max, godkänt var 15. Det gick bara att skriva godkänt eller icke godkänt.

Innan duggan fick vi även en lista på punkter att läsa på om, och vår lärare gick igenom förslag på frågor från gamla prov, så själva frågorna var ingen direkt chock. Jag var mest orolig över fordringsrätten, eftersom jag missat precis alla lektioner och assistentpass om det ämnet, men fick i alla fall 2 av 4 poäng på den frågan.

I breda drag handlade frågorna om:

1. Den juridiska metoden
2. Rättsregler
3. Muntliga anbud (avtalsrätt)
4. Fullmakter
5. Fel i vara + påföljder (köprätt)
6. Aktiv och passiv stoppningsrätt (köprätt)
7. Skuldebrev (fordringsrätt)
8. Fastighetsrätt vs. köprätt

Vi fick tillbaka våra prov igår, så om det intresserar någon kan jag skriva ut hela frågorna.

Det var inte supersvårt, och jag tar aldrig sånt här på så stort allvar, så jag satt och skrev, bråkade med pennan, drack Cola, mumsade på en brödbit och försökte komma ihåg nånting om stoppningsrätt (fick 3 av 5 poäng på den frågan, av uppenbarliga skäl). Jag fick full pott fram till den femte frågan (förutom ett töntigt skrivfel på första frågan), då jag började slarva med t.ex. skillnaden mellan lantmäteriet och jordbruksverket (?) och såna idiotiska tilltag, och tappade en massa halvpoäng lite här och var. Nåja. Vem vill vara bäst i klassen, liksom?

Det jag ska tänka på är främst att referera till rätt lagrum – jag gillar inte att markera i min bok, men jag blir nog så illa tvungen om jag ska slippa flippa fram och tillbaka. Jag har lärt mig ordningen på balkarna utantill, just för att slippa ha en miljon flikar i boken, men att lära mig ordningen på alla lagarna utantill är nog lite överkurs även för mig.

Efteråt gick några av oss till Hard Rock (som har kollektivavtal, förstås) och drack drinkar, och de andra firade hemma hos en klasskamrat på kvällen, medan jag åkte hem till vovven, marsvinet och sambon.

Nu laddar jag inför den stora tentan i december, då vi även examinerar av marknadsrätt, fastighetsrätt och konkurs och obestånd. Vi jobbar även med civilprocessen den här månaden, och ska besöka en rättegång av ett tvistemål. Förra veckan var vi i tingsrätten, men det är inget jag siktar på. Rättegångar är inte min grej.

Nåväl. Duggan avklarad!

Rättsfallskoncentrat

I vår kurs juridisk svenska så ingår det att skriva rättsfallskoncentrat; en sammanfattning av en dom. Domen hittas vanligast i NJA – Nya Juridiska Arkivet baserat på år och sidnummer. Jag skrev mitt koncentrat om NJA 1997 s. 524.

Först måste hela domen så klart läsas, från första till sista instans. Koncentratet ska vara på den slutliga instansens domslut, men för att förstå och kunna sammanfatta så behöver allt läsas igenom.

Koncentratet omfattar följande obligatoriska delar:

1. Rubrik
2. Bakgrund
3. Rättsfråga
4. Högsta domstolens (om det är den sista instansen) domskäl
5. Egen kommentar

– Koncentratet ska vara MAX ett A4
– Punkterna 3-4 ska ta mest plats. 1-2 ska vara så kortfattat som möjligt.
– Juridiska och processuella termer ska användas
– Om du förkortar så visa hur, t.ex. Högsta domstolen [Cit. HD] och håll dig till samma i hela texten – jag använder själv bara förkortningar om jag verkligen måste för platsbrist
– Och självklart ska det vara rätt grammatik och stavning – jag har ingen stavningskontroll på min dator så jag lyckades med konsten att inte skriva ett enda fel i hela texten – heja mig.

Så här gick det då för mig:

20151104_221852

Skriva är ju lite min grej, så jag hade nog blivit rätt tjurig om jag hade fått tillbaka ett papper som var helt rödkommenterat. Jag har ingen aning om vad jag borde förtydliga, men sånt oroar jag mig inte så mycket över.

Rent allmänt fick vi i klassen tips om att bli bättre på:

– Enhetligheten och att visa förkortningar
– Vara mer kortfattade
– Referera till rätt lagtext
– Identifiera rättsfrågan
– Att följa rubrikerna – som 1-5 ovan

Jag har inte frågat hur det gick för mina klasskamrater, men jag tror det gick ganska bra för alla!

Senare idag kommer ett inlägg om vår juridikdugga/tenta/prov.


Du kan du läsa mer om rättsfallskoncentrat på bloggen Livet som paralegal.

Sniff, 1 år!

20151029_163618 20151029_160830

Det här är Miss Sniff, och hon är överlycklig, för det är hennes födelsedag! Hurra!

Faktum är att födelsedagen började redan tre dagar tidigare, då hon fick följa med till Arken Zoo i Vinsta, där hon är lite av en stamgäst. En snabb kloklippning först, sen började vi leta presenter. Bland annat:

20151028_145911

En ny fin korg av märket Nobby! Hon var tvungen att bädda lite extra, men nu är den accepterad och i full användning. Tyvärr så försvann hennes godisgömma när den gamla, knöliga korgen kastades ut. Det är ju så att när Rambo får mat så är världens alldeles oändligt orättvis, så då brukar Sniff få en tugga – oftast gurka, en tomatbit, morot eller något annat vegetariskt – och ibland är inte det så himla supergott för en liten valp, så då springer hon och gömmer det i sin korg i väntan på ett bättre tillfälle att äta det. Och den gömman uppdagades när jag skakade ur den gamla korgen…

Nåväl. Hon fick trösta sig med en ny sele från Hurtta (som hon har på sig på översta bilden) – hennes lilla reflexväst bara korvade till sig när vi var ute i skogen och klättrade runt, så nu har hon en riktig istället.

Hon fick såklart lite annat också, som grisöron av sin farmor, ben och leksaker, men det fick vänta till själva födelsedagen! Då vankades det bland annat ballonger utanför dörren (som hon är lite rädd för, haha) och följande festligheter:

20151029_160151

Hon ser sjukt ledsen ut, men det var bara för att hon var tvungen att sitta fint innan hon fick undersöka bordet. Hon fick ett superstort ben (som idag, en vecka senare, är helt strimlat) och en ny Wild Knots Bear från Kong – som vi kallar BoBo, för när vi säger BoBo så springer hon direkt och hämtar honom. Den förra gick sönder för några veckor sen, men höll nästan ett helt år! Det var huvudet som slutligen ramlade av, till Sniffs stora sorg.

20151029_165413
Ordningen är återställd.

Det blev självklart hundtårta också! Och innan Simon hann mumsa i sig ett par, så upplyste jag honom om receptet:

Mariekex + leverpastej + vispgrädde + Frolic (+ tårtljus som snabbt togs bort innan Sniff startade massakern):

20151029_161438
Mums med hundtårta!

(TV:n var på i bakgrunden, så berättarrösten är ingen annan än Martin Sheens)

20151029_165458
Gladaste hunden, gladaste dagen!

Och efter ett helt år av spralliga äventyr så kommer här ett litet urval av nygamla bilder på världens mest goa hund:

20141225_144338
Bilfärden hem första dagen – så liten och mjuk och gosig!

20150124_103502
Sniffis favvonalle som hon fortfarande sover med – fast hon har slutat försöka para sig med den nu.

DSC_0018
Sniff fick snabbt nya vänner, trots att hon skällde ut de i början…

20150626_192412
…vissa vänner var lite läskigare än andra.

20150605_062337 20150616_144430
Duktig tjej klarar att promenera på egen tass. Och att strimla husses flip-flops när hon är ensam hemma.

20150624_191717 20150713_105658
Sniffis finbyxor som vi skrattade åt i flera timmar, och Sniff med sin lortige storebror som hon älskar att rengöra.

20150808_124757
Sniff på goshumör med sin favorit – husse!

20150901_080714
Mindre roligt är det att åka tunnelbana tidigt på morgnarna, men hon kämpar på.

20150903_084252
Efter så många äventyr kan det vara på sin plats med en riktigt härlig tupplur!

20151011_202041
Vår graciösa lilla prinsessa – grattis på födelsedagen!


October 29 is our puppy’s birthday! Here is Sniff’s first year with us in pictures:

IMG_20141123_125750 IMG_20141201_135010 IMG_20141201_140139

IMG_20141201_140325 IMG_20141201_141028 IMG_20141201_141142

IMG_20141201_141422 IMG_20141202_201944 IMG_20141204_135153

IMG_20141204_161752 IMG_20141204_205637 IMG_20141221_150508

IMG_20141221_151740 IMG_20141224_235031 IMG_20141225_173523

IMG_20141226_112618 IMG_20141226_205455 IMG_20141226_232340

IMG_20141227_085329 IMG_20141227_165948 IMG_20141227_183827

IMG_20141227_231259 IMG_20141227_232817 IMG_20141228_155531

IMG_20141229_090446 IMG_20141229_104310 IMG_20141229_230258

IMG_20141230_225815 IMG_20141231_151551 IMG_20141231_230618

IMG_20150101_163515 IMG_20150102_004631 IMG_20150102_112126

IMG_20150109_164240 IMG_20150109_213612 IMG_20150110_210540

IMG_20150115_214329 IMG_20150122_145815 IMG_20150127_164339

IMG_20150213_144321 IMG_20150213_165958 IMG_20150222_185153

IMG_20150224_200310 IMG_20150304_234930 IMG_20150306_061915

IMG_20150316_195110 IMG_20150317_153518 IMG_20150318_161844

IMG_20150319_180007 IMG_20150320_130438 IMG_20150320_175836

IMG_20150321_073224 IMG_20150321_074045 IMG_20150329_211728

IMG_20150408_201314 IMG_20150408_202445 IMG_20150411_215327

IMG_20150515_184618 IMG_20150516_154621 IMG_20150728_115740

IMG_20150804_114258 IMG_20150823_155338 IMG_20150827_110135

IMG_20150829_124237 IMG_20150829_163351 IMG_20150903_085229

IMG_20150903_130835 IMG_20150907_082913 IMG_20151021_195138

IMG_20151021_212054 IMG_20151022_173614 IMG_20151028_202300

IMG_20151029_164840 IMG_20151029_170948

HAPPY BIRTHDAY PUPPY! WE LOVE YOU!

campciabatta @ Instagram

Sniffs olyckliga dag

Sniff hade en riktigt eländiga dag förra veckan, som så klart utökades till TVÅ riktigt eländiga dagar.

Det hela började med att hennes höft- och armledsröntgen stod på schemat – så hon fick en tid hos veterinären dagen innan sin födelsedag, för när hon är ett år ska sånt göras. Sagt och gjort: vi traskade över till Hässelby Veterinärpraktik som ligger alldeles runt hörnet, och Sniff fick en lugnande spruta.

20151028_143850
Stackars lilla tuss däckade direkt.

Jag gillade inte riktigt den där sprutan, för jag är rätt säker på att de ger samma spruta till hundar som ska avlivas. Usch. Men, som jag märkte på fredagen, dagen efter hennes födelsedag då vi var tillbaka för att faktiskt röntga, så måste hunden var ungefär medvetslös för att kunna ligga still på rygg och vara avslappnad samtidigt.

Precis. Fredag. För på onsdagen så kom veterinären tillbaka och meddelade att när han försökte skriva in uppgifterna i systemet så gick det inte – för Sniff hade inte fyllt 1 år än!

Argh. Jag hade ingen aning om att det var så strikt, och jag visste inte heller att Sniff skulle bli sövd, för vi hade planerat in en massa saker till eftermiddagen.

Nåväl. Sniff fick en uppvakningsspruta och vi bokade en ny tid. Sen sprang hon nästan in i ett träd på vägen hem:

Förlåt att jag skrattade, Sniff, men det såg ganska kul ut…

Sniff vinglade hem och däckade sen i sin vattenskål.

orca_share_media1446041586973

Vilket hundliv, alltså. Vi (jag) fick skippa bowlingen och stanna hemma, helt enkelt. Sniff var ledsen och pipig – och snurrig och fjompig. Jag var tvungen att klappa henne på magen oavbrutet medan hon vilade på sängen, för annars började hon tjuta sorgset.

Detta pågick till husse kom hem, då blev hon genast glad igen och pep inte alls under resten av kvällen. Tönthund.

20151028_190952
En väldigt förebrående hund undrar vad jag har gjort med henne.

Sen blev det födelsedag, som ni får läsa om i ett annat inlägg, och på fredagen återkom vi till veterinären och gjorde klart hela grejen. Spruta, röntgen, vingel-vingel, pip-pip-pip – och sen åkte vi till Dalarna över helgen, så Sniff glömde bort att vara ledsen mer.

Vi får resultatet i slutet av den här veckan, och i december har vi tid för ögonlysning. Och tydligen ska hon ha någon slags spruta igen, också. Lyckligtvis älskar Sniff veterinären, och skuttar runt, slickar och hälsar på allt och alla. Ett riktigt roligt ställe, det där, förutom den enstaka sprutan ibland!

Lagen om alltings…

Ja, ni vet…

När jag äntligen har tid att sätta mig ner och skriva ihop lite inlägg så gör jag så klart misstaget att starta en disk check – nu står datorn och tuggar Scanning and repairing drive (C:): 11% complete medan jag knåpar ihop det här mini-inlägget på min nya Samsung-platta (T-550 om det intresserar någon). Ska försöka få in några bilder också tänkte jag, men läser du det här och det enbart verkar vara text så lyckades jag inte.

Detta har hänt – previously on:

Sniffs födelsedag! Min födelsedag. Middag med grannarna! Juridikdugga. Hälsa på mamma! Besök i tingsrätten. Skogspromenader!

Och en himla massa byggarbeten precis utanför sovrumsfönstret. Varje morgon prick sju så börjar de borra olja eller vad det nu är de gör som kan föra en sån massa oljud.

Just nu längtar jag bara efter första snön och inspiration till att skriva. Delvis till skolan (32 sidor anteckningar än så länge) men även till årets NaNoWriMo. Blir kanske klar till nästa års start istället (fast jag har faktiskt redan 20,000+ ord!).

Just ja. Bilder var det…

(Åh, just ja. Vi var ju utomlands nyligen också… /Mvh, världens sämsta bloggare)

image
Grand Canyon. Skitläskigt.

image
Ibland hade jag gärna velat ha en sån här – enbart i förebyggande syfte.

image
Sniffis flamsar runt i skogen…

image
…tur att någon i familjen är normal.

Och det var hela familjen. Fråga mig inte hur bilderna går att ändras eller förminskas eller något annat vettigt (hur sjutton centrerar jag texten?! – nvm) för jag vet knappt hur jag lyckades få in de i inlägget. Inte det lättaste att skriva på en surfplatta, minsann.

Nu är i alla fall datorn på… ah, nej, fortfarande 11%. Tack för mig.