Sniff vs. The Law

Första skolveckan går mot sitt slut, men det känns som en mjukstart eftersom jag bara var i skolan två dagar, måndag och fredag. Nästa vecka kör jag till fyra måndag till torsdag med heldagspass i juridik måndag till onsdag.

Just nu sitter jag med mina läxor. Mina anteckningar är renskrivna på datorn, så nu ska jag läsa tio sidor i juridikkompendiet och trettio sidor i juridikboken. Som ni kan se här så använder vi Juridik – Civilrätt Straffrätt Processrätt och den var verkligen bra! Jag följer litteraturhänvisningen i kompendiet som är schemalagd hela terminen, så innan lektionerna läser jag i boken, och det var hur enkelt som helst att hänga med i undervisningen på det sättet och ligga ett steg före. Vi fick tips om att läsa innan lektionen, delta på lektionen (såklart), och sen repetera genom att läsa igen. Jag repeterar även genom att gå igenom mina kråkfötter till anteckningar och skriva om dem, och sen läsa i kompendiet.

Än så länge fattar jag i alla fall vad som händer, efter hela TVÅ lektioner. Supersmart.se blir säkert virrpanna.se snart, så jag får njuta medan det varar.

Till imorgon har vi även en hemuppgift. Den var egentligen till på fredag, men då drog vi över tiden, vilket var bra för mig för jag glömde helt att ta med mig min artikel. Uppgiften är att ta med en nyhetsartikel som på något sätt innefattar juridik, och sen ska vi placera in rätt rättsregel inom rätt rättsområde. Rätt. Ja, det märks vad jag studerar åtminstone. Rätt.

Om jag inte druknar i andra uppgifter så kan jag skriva om min nyhetsartikel i veckan.

Vi hade även vår första lektion i juridisk svenska, och då blev vi indelade i grupper och fick ett grupparbete att jobba med. Det handlade om att skriva om en lag till ett mer lättförståeligt förslag. Jag ska försöka få undan den uppgiften så snabbt som möjligt, så den sitter jag med idag och klurar. Vi har nästan en månad på oss till nästa lektion, men jag behöver fokusera på juridiken eftersom det är den jag måste jobba med när jag är bortrest.

Enligt lektionsplaneringen i juridisk svenska så missar jag en inlämningsuppgift i rättsfallskoncentrat, så det måste jag hinna prata med läraren om relativt snart. Kommunicera brevledes med motpart och andra står också på schemat – lyckligtvis missar jag bara en lektion under resan, så det ska inte bli så svårt.

Om ni är nyfikna på våra lärare så är Marie Bråberg (författaren av vår rekommenderade kursbok Affärsjuridik i praktiken) vår lärare i juridik, och advokaten Anna Öster vår lärare i juridisk svenska. Det går också att läsa om dem på Påhlmans Handelsinstituts hemsida.

Affärsjuridik Juridik

Problemet med själva studieprocessen är just nu bara en stor pälsboll vid namn Sniff (och ibland Rambo), som inte alls gillar att jag försöker plugga hemma. Sitta vid datorn är okej (hon ligger just nu på mina fötter och suckar), men så snart det ska till att läsas så börjar hon slicka på Lagboken, nafsa om hon hinner, eller klättra runt på mig om jag sitter i soffan. Framåt eftermiddagen tar hon en liten tupplur, och sen är det full fart på alla tassar igen. Runt fyra-fem drar hon sin reträtt till ytterdörren, och om inte husse dyker upp inom en rimlig tid (på en gång) så piper hon, ställer sig i fönstret och kikar ut, piper igen, och kilar sen ut på balkongen för att se om han är nere på gatan.

20150827_151915
”Men var ÄR han då??”

Nästa vecka ska hon vara med sin favvis Karin, så jag lämnar henne på morgonen och Simon hämtar henne på vägen hem, så då kanske jag hinner läsa lite i lugn och ro. Klantiga valp. Ska bli kul att bubba en kabinväska med sju kilo böcker i tillsammans med bångstyrig vovve i rusningstrafiken imorgon bitti, ser verkligen fram emot det! Tur att Karin tar henne vid Odenplan, annars skulle jag nog få en liten hjärnblödning.

20150828_193409
I helgen fick hon även hjälp av en erfaren medhjälpare i störningsprocessen.

Mamma var här och hälsade på i helgen, och vi var till morfar som vanligt och åt mumsig lax! Hundarna busade och badade ut vid Ängsjö Friluftsgård. Och nästa söndag ska vi åka på Ålandskryssning med morfar och Stefan igen!

Det var nog allt för denna gång. Nu ska jag försöka öppna Lagboken utan att få den indränkt i hunddregel. Åh just det! Jag tänkte ha sovmorgon imorse, jippi, men fick gå upp tidigt för att Sniff fick för sig att spy. Älskar att börja dagen med att torka upp en riktigt äcklig hundspya.

Tur att hon är söt i alla fall ♥

Sniff’s Crib

wpid-20150826_133230.jpg

”Yo wassup! Welcome to my crib, guys! This is where I sit (not-so) patiently when my mommy and daddy eat. Because I’m not allowed to beg. B-O-R-I-N-G. Anyway, my awesome bowl set is from Gunnars Hund och Katt in Globen, and my comfy-but-lumpy bed is from Sea Hund Och Katt.
And ooooh! The fancy letters (allegedly) spelling my name are from Åhléns. Snazzy!
I heard rumors I might be getting a new bed soon! I find that only fair, since my geeky brother Rambo keeps getting exciting stuff ALL THE TIME. Sheesh.
Well, gotta go, playtime with bally is up and I can’t be late!
Woof! Woof!”

Sommarens hälsotillstånd och Porky Royale

För två veckor sedan ungefär så blev jag sjukskriven med diagnosen cervikalgi, så mina sista veckor på jobbet fick ett abrupt slut. Det är lite tråkigt för jag hade tänkt ta med tårta på min sista dag och säga hej då till min kollegor, men det är ganska skönt också för det har varit så mycket krångel på jobbet den senaste tiden. Oavsett så är tiden på jobbet slut för den här gången, och antagligen för en lång tid framöver. Vi klarar oss ekonomiskt, och jag tänker inte jobba om jag inte måste, för jag vill fokusera helt på studierna och familjen.

Med det sagt så har det varit full rulle den senaste veckan!

Vår stackars städerska är tillbaka från semestern, så hon hade fullt sjå med att sopa fågelfrö och knuffa bort Sniff från skurhinken. Sniff älskar vår städerska väldigt mycket, så hon är alltid med i varje hörn när det vankas städning.

Sniff har även varit hos veterinären för att undersöka de konstiga utslagen hon fått på hakan. Först såg det ut som vanliga finnar, men sen blev de inflammerade och började spricka, så nu har hon fått en salva. Blir det värre måste hon på ett återbesök och få en spruta med antibiotika.

wpid-20150812_110611.jpg
Sniff är tillochmed glad hos veterinären.

I helgen var Magnus här också, och vi hittade på både det ena och det andra hos Porky Royale:

wpid-20150815_170857.jpg

wpid-20150816_130753.jpg

Vi har pratat om att skaffa en dalahästtatuering ända sedan förra året, och jag frågade om han vill gå förbi tatueringsstudion när han kom till Stockholm i lördags. Först gick vi till Vapiano och åt (jag lyckas alltid hamna i kön som tar fyrtio minuter, oavsett hur många som står före…), och sen gick vi till Norra Agnegatan. Min tanke var att vi skulle bläddra i lite pärmar, ställa några frågor och kanske boka en tid till nästa månad om Magnus tyckte det lät bra, men han bestämde sig på plats, och de hade tid redan inom en timme. Ibland går det undan när ens syskon är impulsiva!

Det tog bara tio minuter och en tusenlapp per häst, och efter det promenerade vi bort till Södermalm. Vi var bjudna på middag hos Simons mamma, tillsammans med Stefan och morfar, och efter maten gick vi och tittade på Midnattsloppet. Stefan sprang i år, så vi väntade på att han skulle springa förbi så vi kunde heja på honom. Sniff tyckte inte att det var så himla jättekul, men det var bra social träning för henne. (Magnus och jag gjorde en deal att vi ska springa nästa år, om han klär ut sig.)

Igår åkte Simon på fotbollsmatch med Stefan, och Magnus och jag gick en promenad i Grimstaskogen, och hittade det lilla hundbadet bortanför Maltesholmsbadet. Vi åt en glass och plaskade lite med Sniff, och sen åkte Magnus hem.

wpid-20150816_132548.jpg
Magnus och Sniff är ovanligt seriösa för en gångs skull.

En veckas ledighet kvar till skolstart, och imorgon fyller Simon år, så då blir det tårta och grejer på kvällen! Mums.

Litteraturlista för Paralegal, Påhlmans Handelsinstitut (HT 1)

I fredags fick jag mitt välkomstmail för kursen Paralegal 15 på Påhlmans Handelsinstitut med information om upprop, höstens schema och litteraturlistan.

Jag lyckades inte pricka in ett enda rätt när jag köpte böcker förra månaden, men jag har verkligen haft behov av dem när jag läst om köprätten och avtalsrätten under sommaren, så det är inget jag ångrar. Nu har jag även beställt de officiella böckerna från Adlibris (jag får rabatt genom Flexpay där, vet inte om böckerna kan vara billigare på t.ex. Bokus).

Så här ser litteraturlistan ut för höstterminen 2015:

Juridikkursen
Juridik – Civilrätt, Straffrätt, Processrätt – Konrad Lundberg – 3 U
ISBN: 9789152334010

Lagboken: Sveriges Rikes Lag 2015
ISBN: 9789139018049 – säljs av skolan till bättre pris!

Juridisk Svenska
Finna Rätt: juristens källmaterial och arbetsmetoder – Ulf Bernitz, Lars Heuman – 13 U
ISBN: 9789139206842

Juridisk skrivguide – Peter Wahlgren – 4 U
ISBN: 9789172235793

Rekommenderad referenslitteratur
Affärsjuridik i praktiken – Marie Bråberg, Åsa Svedberg – 1 U
ISBN: 9789152309773

Svenska Skrivregler – Svenska Språknämnden – 3 U
ISBN: 9789147084609

Vad behöver jurister veta om medier – Gunilla Jarlbro – 1 U
ISBN: 9789144058399

Myndigheternas skrivregler Ds 2001:31 – 8 U
ISBN: 9789138326251 – finns som .pdf på www.regeringen.se

Svarta listan, SB PM 2011:1
Finns som .pdf på www.regeringen.se

Svenska Akademiens Ordlista – 13 U
ISBN: 9789113060125 – finns även på: www.svenskaakademien.se/ordlista

Norstedts svenska synonymordbok – 5 U
ISBN: 9789113022857

Juridikens begrepp – Stefan Melin – 5 U
ISBN: 9789176788295

alternativt

Norstedts juridiska ordbok – Sven Martinger
ISBN: 9789139113010 – finns även på: www.nj.se/cms/pub/juridisk-ordboks-app

Förutom de böckerna så tillkommer de kurskompendier som säljs/delas ut av skolan, inklusive materialet till Officekursen (grund- och fortsättningskurs i Word, Excel och PowerPoint).

Läsanvisningarna delas ut vid kursens start.

Allt börjar falla på plats nu, förutom hundvakt åt Sniff. Hon är för liten för att vara ensam mer än ett par timmar, så nu försöker jag pussla ihop hennes schema med hennes favorithundvakter!

20150515_154326
Hur går det att motstå en sådan här sötnos?

Hemma i Hässelby

Sniff (som tappert försökte vara med på ALLA bilderna) bjuder härmed in er till en liten titt i vår ”nya” lägenhet, som trots allt är ett halvår gammal nu.

Vi bor i en nyproducerad bostadsrätt i Hässelby, med havsutsikt och otaliga byggarbeten i alla knutar – hela Hässelby ska renoveras och få ett nytt torg, och ett av västerorts högsta bostadshus håller just nu på att byggas på andra sidan gatan. Även tunnelbanan är helt ny. Tack vare allt detta så kommer stadsdelen att växa och moderniseras, och alla bostadsrätter kommer öka i värde!

Vi kommer dock bo här i ett tiotal år, och både Sniff och Rambo trivs utmärkt i vår fina trea. Här kommer en liten visning av deras crib:

HALL

Lägenheten har en öppen planlösning, så direkt innanför dörren syns både köket och vardagsrummet litegrann. Självklart är vår kalender Årets ledarhundsvalpar från Synskadades Riksförbund som vi fick av Simons morfar. En superbra julklapp!


Vår lilla bänk som ser bra ut på avstånd är helt värdelös, så köp den inte om ni ser den någonstans. Sniff har tuggat på den i stunder av ensamhet, så den får stå kvar tills hon blir lite äldre. De två tavlorna på dinosaurien Gon har Karin gjort!


Oftast är hallen full av grejor som Sniff släpat fram – leksaker och nallar och tuggben med mera. Spegeln är från Mio och den fick jag i present av Simon!

BADRUM

I badrummet finns alla lägenhetens tillval samlade: djungeldusch och uppgraderade vitvaror.


Allt på bilden har Simon monterat och fixat (förutom vitvarorna då)! Bänkskivan och överskåpen fanns inte när vi flyttade in. Rambos lilla blå badbalja syns också på bilden.

VARDAGSRUM

Matsal låter lite överdrivet, men det står ett matbord här i alla fall. Sniff lyckades smita in på bilden, för i den här hörnan finns hennes leksakskorg!

DSC_0007
Förutom korgen så bor Rambo här, tillsammans med Banguras tröja och den fina Zebratavlan från Mio.


Här finns allt det viktigaste i lägenheten: AIK, dinosaurier, trumpinnar och köksvåg (nåja).

KÖK

De två mest eldhärjade delarna av lägenheten: spisen och fonduegrytan. Räds dock icke! Vi har både en brandfilt och en brandsläckare i skåpet.

VARDAGSRUM
DSC_0041
TV, surroundsound, Nintendo, Playstation, digitalbox, dator, modem – kort sagt, här bor alla våra sladdar. Simon har ramat in sin Charlie Hebdo-tidning, och jag har såklart ramat in Angstbadan Blues Trio-affischen som Magnus signerat åt mig.


Soffhörnan är det mysigaste stället i hela lägenheten. Sniff sparkade även in sin boll i bild, som sig bör.

DSC_0047
Dalahästens hörna bland alla blommor vi köpte för Tims presentkort…

DSC_0049
…och här är vovvens hörna – hennes korg var full av vattenmelon så den låg i tvättmaskinen under fotograferingen, men i vanliga fall står hennes mjuka korg med tassmönster i hörnet mellan TV-möbeln och bänken.


I det här lilla hörnet står vårt senaste inköp från Plantagen (courtesy of Tim), och min åsna hänger på hedersplatsen. Det är Karin som har gjort den också. Finaste åsnan.

BALKONG

Vår balkong i motljus. Bredvid plantan brukar Sniff stå och spana ner på Tims balkong.

DSC_0063
Där borta mellan träden skymtar Mälaren fram, och på balkongen högst upp finns en annan hund som Sniff också brukar spana på.

DSC_0065
Faktum är att Sniff spanar en hel del när hon är ute på balkongen. Vi har förresten ganska nära till tunnelbanan.

LILLA RUMMET

Lilla rummet är även känt som bibliotek, kontor, gästrum, mysrum och snart även datarum när Simons nya dator levereras. Det är ett lekrum för vuxna, så att säga.


Här är även lägenhetens enda oröra. Fotografier som jag ska sätta in i album eller rama in, även kallat ”evighetsprojektet”. Mamma har gjort de fina gardinerna! Tyget är från hennes tygaffär i Avesta.


Jag skulle inte kunna känna mig som hemma utan en vägg av böcker, filmer, seriealbum och nallar i alla sorters former. Enda problemet är att alla hyllor redan är fulla…


Organisation är A och O i kontorshörnan. Som även innehåller Kalle & Hobbe-boxen, fotoalbum och en småkorkad skrivare.

SOVRUM

Ni får själva lista ut vilken sida som är Simons och vilken som är min. Sniff sover i alla fall på skinnfällen. I ungefär tre minuter, innan hon hoppar upp och slåss med oss i sängen resten av natten.


Mamma har fixat gardinen här också, och mörkläggningsgardinen bakom. I hörnet är mitt lilla mini-kontor, som i teorin går att rulla dit jag vill sitta och plugga, men vars hjul inte är tillräckligt bra för den sortens rörelser. Där bor i alla fall mina studieböcker och annat som jag behöver till skolan. Tavlan fick jag av Emma när jag fyllde trettio!


Finaste hyllan. Hedersplatsen för allt som är viktigast.


Åt det här hållet ser rummet mest ut som ett hotellrum, för vi har inte hunnit sätta upp något på väggen än. Det är mamma som klätt fåtöljen, det är samma som jag hade tidigare men i nytt tyg. Väggen bredvid är bara en stor klädgarderob.

HEJ DÅ

Sniff visar er ut till hissen, för nu tycker hon det är dags att avrunda besöket. Tack för att ni tittade in! Om ni kommer på besök någon gång så vill Sniff påminna om att hon gillar hundgodis.


Our new apartment in Hässelby, Stockholm. A bit different from our old place.

Resten av semestern

Igår var första dagen tillbaka på jobbet igen för Simon (jag är sjukskriven) så sommarsemestern är officiellt slut. Här är en snabbtitt på vad som hände de sista semesterveckorna med familjen:

BLOMSTERSHOPPING
20150728_141212
Vi fick ett presentkort av vår granne Tim som tack för att han fick bo hos oss medan hans lägenhet renoveras efter en vattenskada, och efter att han lämnade oss så bodde hans knäppa små fåglar kvar ett tag. Veckan efter vi fick presentkortet så kom vi hem från en weekend i Göteborg, och då hade båda fåglarna RYMT. Starta kalabaliken. Vi fångade dem till slut, och nu har de flyttat hem igen.

SÖDERKÖPING
20150729_144547
Simon, Sniff och jag åkte till Söderköping över dagen. Det var tyvärr dåligt väder och JÄTTElång kö till Smultronstället, så vi gick till Jannes Hembageri på Hagatorget. Där fick Sniff också vara med, och vi åt supergoda bakelser och egengjord glass. Mumsigt.

20150729_144834
Sen gick Sniff och stoppade ner hela huvudet i den lortiga bäcken, så Simon var tvungen att dra upp henne.

20150729_145146
Och hon hittade några fler fågelvänner, men fick inte hälsa.

Vi åkte också till Stegeborgs slottsruin, och där började det regna så mycket av vi blev dyngblöta och fick skjuta upp vår planerade middag på Hamnkrogen. Det blev en heldag av blöta äventyr i Söderköping, och vi ska åka tillbaka någon dag när det är bättre väder och mindre folk på glassbaren!

GÖTEBORG
20150731_112311
Förra helgen packade vi våra väskor. Sniff åkte till Karin för en rolig helg på landet, och jag och Simon åkte till Göteborg!

20150731_203143
Vi besökte Casino Cosmopol i Göteborg för mat och spel, och Simon hade tillräckligt med sig därifrån att det räckte till en taxi till hotellet. Vi åkte Paddan, var på Universeum och såg söta tukaner, och åkte Kållerado ungefär hundra gånger inne på Liseberg. Vi åt både på Tyrolen och på Wärdshuset, och på Wärdshuset hade de chokladmousse!

20150801_235341
Vi bodde på Radisson Blu Riverside Hotel, som var superfint men lite avsides för vanliga turister. Vi fick åka båt över från Hisingen. Rummet var också fint, men lite slarvigt städat. Frukosten var i alla fall toppen, och jag fick en hallondrink när vi kom tillbaka från Liseberg på kvällen!

NORRKÖPING-AIK
20150802_144747
På hemvägen den 2/8 stannade vi till i Norrköping och tittade på AIK-Norrköping. Vi stod i klacken och trängdes med ett par tusen AIK:are, vilket väl var… intressant. Fast nästa gång vill jag nog ha en sittplats på ett lugnare ställe, haha! Skitvarmt var det åtminstone, och AIK vann!

MALTESHOLMSBADET
20150807_161909
I fredags träffade vi Baby Puff och hennes föräldrar för lite strandhäng! Sniff satt på filten och fick inte bada, för vi var vid Maltesholsbadet, men hon var nöjd ändå.

KRÄFTSKIVA
20150809_191755
Yuphin och jag har vår kräfttradition i augusti som ni kanske minns, och i år var Mattias och Simon också med. Därför blev det även en ostpaj, för att sysselsätta de som inte orkar skala kräftor… Baby Puff och Sniff lekte, härjade, kladdade, åt vattenmelon (som Simon hittade på gatan, lång historia) och var allmänt glada. Förhoppningsvis blir de snart bästa vänner!

HÄSSELBY
20150807_210716
Utsikten från balkongen är ganska fin om kvällarna. Snart ska ni få se hur resten av lägenheten ser ut, för tack vare städerskan är den äntligen fotogenisk!