Sniff vs. The Law

Första skolveckan går mot sitt slut, men det känns som en mjukstart eftersom jag bara var i skolan två dagar, måndag och fredag. Nästa vecka kör jag till fyra måndag till torsdag med heldagspass i juridik måndag till onsdag.

Just nu sitter jag med mina läxor. Mina anteckningar är renskrivna på datorn, så nu ska jag läsa tio sidor i juridikkompendiet och trettio sidor i juridikboken. Som ni kan se här så använder vi Juridik – Civilrätt Straffrätt Processrätt och den var verkligen bra! Jag följer litteraturhänvisningen i kompendiet som är schemalagd hela terminen, så innan lektionerna läser jag i boken, och det var hur enkelt som helst att hänga med i undervisningen på det sättet och ligga ett steg före. Vi fick tips om att läsa innan lektionen, delta på lektionen (såklart), och sen repetera genom att läsa igen. Jag repeterar även genom att gå igenom mina kråkfötter till anteckningar och skriva om dem, och sen läsa i kompendiet.

Än så länge fattar jag i alla fall vad som händer, efter hela TVÅ lektioner. Supersmart.se blir säkert virrpanna.se snart, så jag får njuta medan det varar.

Till imorgon har vi även en hemuppgift. Den var egentligen till på fredag, men då drog vi över tiden, vilket var bra för mig för jag glömde helt att ta med mig min artikel. Uppgiften är att ta med en nyhetsartikel som på något sätt innefattar juridik, och sen ska vi placera in rätt rättsregel inom rätt rättsområde. Rätt. Ja, det märks vad jag studerar åtminstone. Rätt.

Om jag inte druknar i andra uppgifter så kan jag skriva om min nyhetsartikel i veckan.

Vi hade även vår första lektion i juridisk svenska, och då blev vi indelade i grupper och fick ett grupparbete att jobba med. Det handlade om att skriva om en lag till ett mer lättförståeligt förslag. Jag ska försöka få undan den uppgiften så snabbt som möjligt, så den sitter jag med idag och klurar. Vi har nästan en månad på oss till nästa lektion, men jag behöver fokusera på juridiken eftersom det är den jag måste jobba med när jag är bortrest.

Enligt lektionsplaneringen i juridisk svenska så missar jag en inlämningsuppgift i rättsfallskoncentrat, så det måste jag hinna prata med läraren om relativt snart. Kommunicera brevledes med motpart och andra står också på schemat – lyckligtvis missar jag bara en lektion under resan, så det ska inte bli så svårt.

Om ni är nyfikna på våra lärare så är Marie Bråberg (författaren av vår rekommenderade kursbok Affärsjuridik i praktiken) vår lärare i juridik, och advokaten Anna Öster vår lärare i juridisk svenska. Det går också att läsa om dem på Påhlmans Handelsinstituts hemsida.

Affärsjuridik Juridik

Problemet med själva studieprocessen är just nu bara en stor pälsboll vid namn Sniff (och ibland Rambo), som inte alls gillar att jag försöker plugga hemma. Sitta vid datorn är okej (hon ligger just nu på mina fötter och suckar), men så snart det ska till att läsas så börjar hon slicka på Lagboken, nafsa om hon hinner, eller klättra runt på mig om jag sitter i soffan. Framåt eftermiddagen tar hon en liten tupplur, och sen är det full fart på alla tassar igen. Runt fyra-fem drar hon sin reträtt till ytterdörren, och om inte husse dyker upp inom en rimlig tid (på en gång) så piper hon, ställer sig i fönstret och kikar ut, piper igen, och kilar sen ut på balkongen för att se om han är nere på gatan.

20150827_151915
“Men var ÄR han då??”

Nästa vecka ska hon vara med sin favvis Karin, så jag lämnar henne på morgonen och Simon hämtar henne på vägen hem, så då kanske jag hinner läsa lite i lugn och ro. Klantiga valp. Ska bli kul att bubba en kabinväska med sju kilo böcker i tillsammans med bångstyrig vovve i rusningstrafiken imorgon bitti, ser verkligen fram emot det! Tur att Karin tar henne vid Odenplan, annars skulle jag nog få en liten hjärnblödning.

20150828_193409
I helgen fick hon även hjälp av en erfaren medhjälpare i störningsprocessen.

Mamma var här och hälsade på i helgen, och vi var till morfar som vanligt och åt mumsig lax! Hundarna busade och badade ut vid Ängsjö Friluftsgård. Och nästa söndag ska vi åka på Ålandskryssning med morfar och Stefan igen!

Det var nog allt för denna gång. Nu ska jag försöka öppna Lagboken utan att få den indränkt i hunddregel. Åh just det! Jag tänkte ha sovmorgon imorse, jippi, men fick gå upp tidigt för att Sniff fick för sig att spy. Älskar att börja dagen med att torka upp en riktigt äcklig hundspya.

Tur att hon är söt i alla fall ♥

Litteraturlista för Paralegal, Påhlmans Handelsinstitut (HT 1)

I fredags fick jag mitt välkomstmail för kursen Paralegal 15 på Påhlmans Handelsinstitut med information om upprop, höstens schema och litteraturlistan.

Jag lyckades inte pricka in ett enda rätt när jag köpte böcker förra månaden, men jag har verkligen haft behov av dem när jag läst om köprätten och avtalsrätten under sommaren, så det är inget jag ångrar. Nu har jag även beställt de officiella böckerna från Adlibris (jag får rabatt genom Flexpay där, vet inte om böckerna kan vara billigare på t.ex. Bokus).

Så här ser litteraturlistan ut för höstterminen 2015:

Juridikkursen
Juridik – Civilrätt, Straffrätt, Processrätt – Konrad Lundberg – 3 U
ISBN: 9789152334010

Lagboken: Sveriges Rikes Lag 2015
ISBN: 9789139018049 – säljs av skolan till bättre pris!

Juridisk Svenska
Finna Rätt: juristens källmaterial och arbetsmetoder – Ulf Bernitz, Lars Heuman – 13 U
ISBN: 9789139206842

Juridisk skrivguide – Peter Wahlgren – 4 U
ISBN: 9789172235793

Rekommenderad referenslitteratur
Affärsjuridik i praktiken – Marie Bråberg, Åsa Svedberg – 1 U
ISBN: 9789152309773

Svenska Skrivregler – Svenska Språknämnden – 3 U
ISBN: 9789147084609

Vad behöver jurister veta om medier – Gunilla Jarlbro – 1 U
ISBN: 9789144058399

Myndigheternas skrivregler Ds 2001:31 – 8 U
ISBN: 9789138326251 – finns som .pdf på www.regeringen.se

Svarta listan, SB PM 2011:1
Finns som .pdf på www.regeringen.se

Svenska Akademiens Ordlista – 13 U
ISBN: 9789113060125 – finns även på: www.svenskaakademien.se/ordlista

Norstedts svenska synonymordbok – 5 U
ISBN: 9789113022857

Juridikens begrepp – Stefan Melin – 5 U
ISBN: 9789176788295

alternativt

Norstedts juridiska ordbok – Sven Martinger
ISBN: 9789139113010 – finns även på: www.nj.se/cms/pub/juridisk-ordboks-app

Förutom de böckerna så tillkommer de kurskompendier som säljs/delas ut av skolan, inklusive materialet till Officekursen (grund- och fortsättningskurs i Word, Excel och PowerPoint).

Läsanvisningarna delas ut vid kursens start.

Allt börjar falla på plats nu, förutom hundvakt åt Sniff. Hon är för liten för att vara ensam mer än ett par timmar, så nu försöker jag pussla ihop hennes schema med hennes favorithundvakter!

20150515_154326
Hur går det att motstå en sådan här sötnos?