Kategoriarkiv: paralegal

Companion Pic Spam

…and because I had to go through all of last year’s photos and select some for the previous post, a lot of photos I wanted to include didn’t make the cut. So here the rest of them are, featuring the usual heroes Rambo and Sniff.

Notes:
1. Yes, I know my cell phone is crap at taking good photos in anything but daylight.
2. A short (Swedish) notice on Sniff’s doggy day care follows after the photos.
3. Paralegal stuff at the end.


Last year’s snow day. Hoping 2018’s snow day is just around the corner!


Tongue out!


Best friend Lottie!


Snuggles with big brother Rambo!


Playing with new friend Brady!


Sniff’s birthday bash, and riding the subway on her way to doggy daycare!


Rambo’s birthday cake – he turned 7!


Jag avrundar inlägget med en lånad bild från Sniffs hunddagis Grimstalyan. (Deras Facebook hittar du här.)

Sedan januari 2016 har Sniff haft en underbar dagisvistelse, tillsammans med många roliga vänner och en fantastisk personal. Tyvärr så kommer hon med start nästa månad vara tvungen att byta till ett annat dagis, vars läge ligger närmare vår bostad, enbart på grund av att jag och Simon inte kan få ihop våra scheman för att lämna på dagis annars. Det är väldigt tråkigt, för både vi och Sniff har trivts bra hos Grimstalyan, och varit väldigt nöjda med deras service, kompetens och genuina omtanke för sina dagishundar. Vi rekommenderar verkligen alla som söker hunddagis i området runt Vällingby att kontakta Grimstalyan, för det är ett fantastiskt dagis som Sniff haft två fantastiska år på!

Och vi hoppas självklart att Sniff kommer att få det precis lika bra på sitt nya dagis, Vinsta Hundcenter i Hässelby (före detta Vovvens Hörna), där vi varit på besök och har inskolning om några veckor. Vi fick ett väldigt positivt intryck av personalen och lokalen när vi var där, och det kommer verkligen att underlätta i vardagen att ha ett dagis precis runt hörnet.


Slutligen, för alla som F5:at i flera månader på jakt efter nya inlägg om paralegalutbildningen på Påhlmans Handelsinstitut, däribland juridiktentamen #2, projektledning och juridisk engelska – de flesta av inläggen som jag sa att jag skulle lägga till är faktiskt kompletterade, och är enklast att hitta i listan över samtliga inlägg.

Det enda som jag ser är kvar på min lista över inlägg jag skulle ha lagt upp är LiA 2 (det gick bra, fick anställning) och de sista uppgifterna i juridisk svenska (PM, processuppgift och nyhetsbrev). Möjligen även examensarbetet.

Jag kan absolut inte lova att dessa inlägg faktiskt kommer att hända inom en överskådlig framtid, för min dator är helt enkelt för dålig för att skriva inlägg och ladda upp dokument med. (Det har tagit mig minst sex timmar bara att få ihop de här senaste två inläggen.)

Däremot kan jag lova att ni som söker information om dessa delar av utbildningen, eller har frågor om de andra delarna, väldigt gärna får säga till. Som bilden ovan visar så har jag sparat allt från min egen utbildningstid, och jag har kvar alla anteckningar och varenda inlämningsuppgift som jag skrivit, plus mycket, mycket mer. Om ni behöver tips eller hjälp med något så ställer jag gärna upp – kommentera eller maila mig, så återkommer jag!

Ni får också väldigt gärna kontakta mig på LinkedIn (särskilt om ni är intresserade av att göra praktik på min arbetsplats). Länk finns högst upp i vänstermarginalen, mellan Instagram och Last FM. (Jag behöver verkligen städa upp på den här sidan.)

Examen 2017 – Paralegal, Påhlmans Handelsinstitut

Det är nu exakt två veckor sedan som jag äntligen blev klar med det sista momentet av utbildningen: den muntliga presentationen av mitt examensarbete och opponeringen av en klasskamrats examensarbete. Ni som var där vet ju hur det gick.

Det får däremot vänta, för det här inlägget handlar om fredagen samma vecka, nämligen vår examensdag!

För de flesta började examensdagen klockan 14:00 i aulan på Hagagatan, men innan dess hann jag även med ett snabbt tandläkarbesök medan min mamma, som var inbjuden speciellt dagen till ära, letade runt efter en fin blomma åt min praktikhandledare.

Vi var inbokade på en fikastund på min praktikplats (praktikperioden var officiellt slut den 12 maj, men jag var kvar där till den 16 juni) tillsammans med min enhet, och där hände det spännande saker och mamma var extremt nyfiken på allt. Hon fick träffa alla mina närmaste kollegor och även se var jag hade suttit under praktikperioden. Jag fick en väldigt fin avslutningspresent av min enhet. Min handledare så en massa fina saker under fikat, och tyckte att jag hade tillfört positiva egenskaper till enheten under min tid där. Hurra!

Efter avslutningsfikat så gick vi en promenad till Vasaparken och åt lunch, för att sedan vänta ut Simona vid Odenplan. Hon hade med sig en stor present, som av någon outgrundlig anledning var till mig!

(Under den föregående veckan hade jag hjälpt några klasskamrater med att korrläsa och redigera deras examensarbeten, och jag fick flera presenter och kort som tack – tack allesammans, även fast det var helt onödigt, för det var bara roligt att kunna hjälpa till!)

Examensceremonin var tillsammans med redovisningskonsulterna, och vår lärare och rektor höll tal innan vi fick gå fram och hämta våra diplom. Vi ropades upp en och en, fick ett kuvert med våra studiedokument och en ros. Alla bilder från ceremonin blev hopplöst suddiga och dåliga, så ni får hålla tillgodo med bilder från det vi sysslade med efteråt:


Världens bästa Simona, som både svettades och blödde och grät under studietiden, enligt egen utsago.


Världens bästa mamma!


Examensmiddag på Drottninghof med världens bästa familj! (Jennie är också familj, så klart!)


Examenspresenter – En statyett av Fru Justitia (känns som jag har vunnit en Oscar när jag håller i den), en Sniff (!), tre Sjöwall Wahlöö-böcker och en tavla (jag har inte packat upp den helt än, så bilder kommer framöver).


…och till sist beviset på att det faktiskt låg relevanta papper i kuvertet jag fick. Det låter inte lika bra att säga att jag NÄSTAN fick toppbetyg, men nåja. Det är över!

Det bör tilläggas att alla i tentapluggsgruppen gjorde väldigt bra ifrån sig, och bäst resultat av alla fick VG-barnet Kim, som fick högsta betyg i alla ämnen pga att hon bara är helt fantastisk.

Och svaret på frågan som alla ställer – vad var bäst under utbildningstiden – är lika självklart som uppenbart: Mina tre tentapluggskamrater, vi som spenderade timmar tillsammans, både personligen och över mail, med att plugga, peppa och hjälpa varandra. Vi klarade utbildningen tillsammans och fick toppenbra betyg. Och framförallt är jag så tacksam över min bänkkamrat Simona, som höll mig på bra humör genom större delen av alla motgångar, och som jag mutade med kaffe när det behövdes. Jag orkar knappt tänka på hur mycket stressigare och motigare allt skulle ha varit utan dig, Sigismund. Tack.


Inför höstterminens antagning till paralegalutbildningen på Påhlmans Handelsinstitut

Lite snabbt så här innan en rejäl bilduppdatering:

Flera personer har kommenterat och mailat frågor inför den stundande antagningen, och för att slippa länka till olika kommentarssvar så publicerar jag svaren här också.

De vanligaste frågorna har varit:

1. Hur ser mitt betygssnitt ut från gymnasiet?

2. Hur fungerar antagningen?

3. Vad var roligt/tråkigt/bra/dåligt/svårast/lättast med utbildningen?

4. Hur stora är klasserna? Fick ni göra studiebesök?

Observera att antagningen och upplägget av utbildningen kan komma att skilja sig från hur det var när jag sökte in, våren 2015.

1. Mitt betygssnitt är 14.80, om jag räknat rätt. Jag gick ut gymnasiet 2003, så det kanske inte stämmer helt. Jag räknade ut det med hjälp av Allakando, och eftersom jag la in det mesta manuellt så finns det risk att jag missat något.

2. Med det sagt så är urvalet till antagningen väldigt blandad – en del har väldigt bra betyg, medan andra helt saknar behörighet för vissa moment som t.ex. engelska (20 %-regeln). Det går att läsa mer om hur reglerna ser ut på Yrkeshögskolan.se under rubriken Undantag – behörig på annat sätt.

3. Rolig och svår är väldigt subjektiva värdeord – för mig var utbildningen inte alls så svår som jag fick intrycket av på informationsmötena. De tuffaste delarna var juridiken och Legal English. De övriga delarna av utbildningen innebar ofta en hel del arbete, men för mig var det inte särskilt svårt. Sedan beror det självklart på vad du som person har svårt för – jag kämpade mest med ekonomin.

Angående engelskan så behöver du ligga på en relativt avancerad nivå (du ska redan kunna grammatikreglerna och ha ett stort vokabulär) för att klara kursen och samtidigt få någon behållning av det du lär dig. Använd Europarådets språktest för att se vilken nivå du befinner dig på. Enligt min uppfattning behöver du ligga på en nivå mellan B2-C1 innan kursens början. (Jag har ingen uppfattning om var jag låg innan kursen, men nu ligger jag på C2. Skulle gissa att jag låg på C1 innan, eftersom jag läst lingvistik och litteratur på universitetet.)

Det kommer bli extremt kämpigt om du bara befinner dig på nivå A1-A2, men det är självklart inte för sent att damma av kunskaperna i förväg innan kursens start, som just nu är ett moment under höstterminen, år 2.

4. Klassen är på ca 35-40 personer. Vi var 37 från början, och 32 vid examen. Som klass var vi endast på ett studiebesök, men sedan får du själv ansvara för att delta vid rättegångar för en del skrivuppgifter etc. Jag var i olika domstolar ca 3-4 gånger under utbildningen. Vi var aldrig på studiebesök på en advokatbyrå, men vi hade en del företagspresentationer där personal från advokatbyråer kom till oss.

Om ni har andra frågor som inte besvarats ännu så får ni väldigt gärna höra av er!

För er som redan går utbildningen och undrar var information om till exempel projektledning och examensarbete är någonstans så kan jag halvtrösta er med att jag har ett flertal utkast på gång som jag ska försöka få färdiga i sommar – jag har tyvärr ingen semester, så det kommer när jag får lite tid över.

Projektledning, VT 2017

Först och främst, om ni har märkt ett genomgående tema på de bloggar som handlar om yrket/utbildningen paralegal, så är anledningen till att löpande uppdateringar helt stannar upp under andra läsåret att det är så extremt mycket att göra under den tiden att det vare sig finns tid, energi eller motivation att dra iväg en massa blogginlägg.

Vi hade kursen i projektledning i januari, efter att ha spenderat större delen av hösten på våra praktikplatser. Jag stressade på gränsen till ångest över projektledningen, samtidigt som jag jobbade ungefär två dagar i veckan på mitt extrajobb, och var på min praktikplats en dag i veckan av ren och skär envishet (den andra praktikperioden började inte officiellt förrän i mars).

Helt ärligt så kändes det lite hattigt och jobbigt att behöva gå tillbaka till skolan efter att ha kommit ut i arbetslivet igen – min första praktikperiod var extremt givande, och jag valde att stanna där även under min andra period, samt skriva mitt examensarbete på plats. Så för mig kändes det mest som ett nödvändigt ont att behöva gå till skolan precis när jag kommit igång på riktigt med att vara paralegal.

Projektledningen i sig var extremt givande av flera anledningar. Under förra halvåret jobbade jag extra på ett projektkontor som koordinator, och kunde tillämpa teorin rent praktiskt flera dagar i veckan. Därtill så fick jag även gå en kurs för projektmodellen på min praktikplats, och den kursen använde exakt samma kursbok som vi hade under projektledningen, och det kändes väldigt bra att faktiskt ha förkunskaper i ämnet och (för en gångs skull) kunna hänga med redan från början i en utbildning på praktikplatsen.


Hittade ingen bättre bild pga att jag har boken på jobbet (den går att använda efter kursens slut, hörrni! Hurra!) men det är alltså Projektledning av Bo Tonnquist.

I alla fall – projektledningen på Påhlmans handlade om både teori och praktik. Boken är väldigt bra som referens, för den används på väldigt många arbetsplatser som just uppslagsverk, men den var tyvärr inte sådär superbra rent pedagogiskt, utan väldigt rörig och svår att lära in. Ett tips: vänta med att köpa boken, då läraren (samma lärare som höll i företagsekonomin) har möjlighet att sälja boken till ett billigare pris.

Kursens betyggrundande delar bestod av:

1. Seminarier, som liknar de diskussionforum som universitetsstudenter behöver delta i. Det var två muntliga tentor, där du får besvara frågor muntligt eller diskutera ämnen som grupp. Dina kunskaper och ditt deltagande vägs in i betyget. Detta gjordes i de grupper som delades in till företagsvärderingen – vi fick inte välja egna grupper.

2. Ett par väldigt grundläggande skriftliga uppgifter, som gjordes både enskilt och som grupp.

3. En företagsvärdering, där grupper om ca 4-5 personer ska tillämpa de teoretiska bitarna från både företagsekonomin och projektledningen för att uppskatta värdet av ett företag. Jag och min grupp värderade restaurang Tranan på Odenplan – andra grupper fick värdera möbelaffärer, spaanläggningar med mera. Detta gjordes genom att skriva en rapport på åtta sidor, där företaget presenterades genom de ekonomiska och juridiska aspekterna, och där slutligen gruppen uppskattade värdet på företaget baserat på till exempel nyckeltal, årsredovisning, antal anställda, konkurrerande verksamhet, lokalhyra, läget etc. Utöver detta fanns det restriktioner på att företaget inte fick kontaktas personligen m.m.

4. Till detta skulle vi även skriva en privat loggbok (dagbok) om hur arbetet fungerade i gruppen, och som sedan endast visades för läraren. Där skulle vi skriva reflektioner och synpunkter, gärna utifrån den teori vi lärt oss under lektionerna.

Utöver det som var betygsgrundande så fick vi även göra olika tester, till exempel DISC-testet där mitt resultat blev:


Ni som vet vad det betyder kan ju dra er egna slutsatser, medan jag sitter här och är rödblå ut i fingerspetsarna.

I stort sett gick det ut på att både analysera sig själv och att analysera/förstå gruppen och gruppdynamiken runt grupparbeten. DISC-testet kan du göra här, vilket är en del av materialet till boken.

Mer än så tänker jag inte skriva om projektledningen, förutom att det var stressigt men givande, och stressen var helt och hållet självförvållad. Har ni mer specifika frågor om kursen så får ni gärna kontakta mig!

Legal English & English Complaints

Pro-tip for any aspiring (Swedish) paralegals: have an American best friend who grudgingly proofreads your Legal English assignments before handing them in.

20160816_124319

Jag brukar nästan aldrig ha huvudvärk, och kan inte minnas att jag alls hade det under hela förra läsåret, men nu har jag haft spänningshuvudvärk praktiskt taget varenda dag sedan skolan började. Vi har visserligen en hel del att göra, men absolut inte mer än vad vi hade i slutet av förra terminen, när tre olika ämnen överlappade varandra.

I höst har vi bara Legal English i en månad, och sedan börjar våra praktikperioder. Det är skönt att bara behöva fokusera på ett ämnesområde åt gången, särskilt då Legal English är ett ganska avancerat område. Jag, som har studerat engelska på universitetsnivå, regelbundet skrivit på engelska i snart arton år och använder det dagligen, lär mig också nya saker i kursen – grammatiken och syntaxen sitter lyckligtvis som ett berg, tack vare föreläsningarna och tre grammatikprov.

210625_640

Suddigt exempel på en helt vanlig grammatikföreläsning på Stockholms universitet – tänkte leta fram något mer relevant, men jag har skrivit SÅ MYCKET TRAMS under mina dagar på LiveJournal att jag inte orkar gräva djupare.

Vad håller vi på med då? Jo, allra främst har vi den senaste veckan jobbat med att formulera oss i korrespondens. Idag hade vi en så kallad correspondence task, då vi fick i uppgift att skriva ett E-mail på formell engelska. Grundläggande kunskaper ger automatiskt 5 poäng på kursen, och mer avancerade uttryck/formuleringar kan leda upp till 10 poäng.

Vi har även skrivit en case brief, vilket är motsvarigheten till ett rättfallskoncentrat – detta betygsätts inte, utan var en frivillig uppgift som vi fick lämna in om vi ville, för feedback från läraren och varandra, då vi fick utbyta våra case briefs med en klasskamrat som sen ska ge feedback tillbaka.

Vi läser så klart om olika rättsområden också, vilket är repetition av allt vi gjorde under juridiklektionerna förra året, fast på engelska så klart. Vi använder oss av The Fundamentals of Swedish Law av Laura Carlson, och Legal English av Rupert Haigh – jag rekommenderar de båda*, de är mycket användbara. Vi har även en grammatikbok som komplement, men jag köpte aldrig den. Och det känns som jag redan skrivit om detta några gånger tidigare, så vi går vidare.

Hmm… Case brief, correspondence task, Swedish law – just det, vi ska ha två muntliga presentationer också. Vår super duper study group har redan lagt grunden och valt ämne, samt skrivit ihop lite fakta och så till den första presentationen. Varje presentation motsvarar 5 poäng, och det går att välja att inte delta, men då sjunker förstås kurspoängen.

Kurspoängen på 100 poäng fördelas/betygsätts som så att för att uppnå G måste du få ihop 50 poäng, för VG 75 poäng, och för att få G måste du även få godkänt på tentan, som har samma poängberäkning.

Vi har två olika lärare, en som sköter den juridiska biten och en som sköter språkläran (Language Support), vilket är nyttigt även för de som redan kan flytande engelska. Förra veckan fick jag reda på, genom boken, att jag använt mig av past tenses helt fel antagligen hela livet. Blir kul att upptäcka alla de misstagen när Kristine och jag redigerar vår monsterroman på 200,000+ ord. Blä.

But that’s beside the point. Kursen innehåller många nyttiga övningar, som dessutom är roliga** och lärorika. Jag är definitivt nöjd med skolåret än så länge. Så här andra veckan på andra läsåret.

*Okej, jag erkänner att jag är den enda i min study group och möjligtvis även i hela klassen som tycker The Fundamentals of Swedish Law är rolig att läsa, mycket på grund av att jag är en språknörd. Jag läste den for funsies när jag satt på tunnelbanan häromdagen, till exempel. Upp med en hand om det var fler som gjorde det? Inte? Nähä.


**Se ovan.


ETA:

Som jag nämner i FAQ:en så rekommenderar jag appen Paralegal Test Prep.

Screenshot_2016-08-18-15-47-23


To continue on a similar note: Stockholm University realized they made a mistake with my gradepoints and docked an additional three points from my final grade. So now I don’t have a complete curriculum and have to retake the ENTIRE Linguistic Survey and Language Proficiency course AND write another comprehensive linguistics essay. I tried pointing out to the administrator that I’ve already done this TWICE before, but she can’t find my records, the attendance list OR the essay – which isn’t her fault at all, but it does make me grumpy.

I even sent her proof that I attended the lectures and seminars, since I recorded them all with my phone and kept the recordings, but it’s not enough to let me pass the course. Also understandable, but man oh man, do I not have time to do all that again. I’m probably most upset about them failing to add up my points correctly in the first place, because I could have fixed it back in 2011 if I’d known about it.

So it seems that my only option now is to attend three required seminars, write another essay and combine this with my current paralegal workload and later on my internship. Hopefully it’s attendance-only, and doesn’t include oral presentations or group assignments or any other after-school activities.

I really do want a Bachelor’s Degree in English, too, or I wouldn’t bother to complete this fracking course. Goddamn my Type A personality.

BS

?

Litteraturlista för Paralegal, Påhlmans Handelsinstitut (HT 2)

Dessa böcker fanns med på vårterminens lista, men här är de böcker som är specifikt för höstens enda kurs, Legal English. (Resten av terminen har vi praktik.)

Litteraturlistan för höstterminen 2016:

LEGAL ENGLISH

English grammar in use – Intermediate – Raymond Murphy – 4 U
ISBN: 9780521189392

Legal English – Rupert Haigh – 2015
ISBN: 9780415712859

The Fundamentals of Swedish Law – Laura Carlson – 2 U
ISBN: 9789144078724


För att detta inte ska bli världens kortaste inlägg så är här en lista över de böcker vi använde på paralegalutbildningen under första läsåret som jag och ett par av mina klasskamrater gärna blir av med (plus några till böcker som är halvrelaterade) – maila vid intresse! OBS! Jag vet inte hur litteraturlistan för läsåren 16/17 och framåt ser ut, så dubbelkolla med den lista som kursansvarig mailat ut om du läser kursen nu till höst!

TILL SALU: Böcker från litteraturlistan läsåret 15/16

 Juridik – Övningar, Rättsfall, Tentamen – Konrad Lundberg – 3 U
ISBN: 9789152332658

Affärsjuridik i praktiken – Marie Bråberg, Åsa Svedberg – 1 U
ISBN: 9789152309773

Straffansvar – Madeleine Leijonhufvud, Suzanne Wennerberg, Jack Ågren – 9 U
ISBN: 9789139207245

Offentlighet och sekretess – Stefan Zetterström – 1 U
ISBN: 9789147095483

Kommunen och lagen: en introduktion – Ulla Björkman, Olle Lundin – 4 U
ISBN: 9789176788387

Europarätten: en introduktion till EU-rätten och Europakonventionen – Mattias Nilsson, Jenny Lundberg – 4 U
ISBN: 9789172234086

Företagsekonomi för icke-ekonomer – Wolfram Trostek
ISBN: 9789152303276

20160809_211712

20160809_212136

Övriga böcker

Studiematerial för juridisk grundkurs – Folke Grauers & Claes Martinson – 19 U
Går att använda till röda juridikboken och används av vissa lärare i undervisningen – bra uppgifter.

Köprättens grunder – Peter Gerhard – 12 U

Avtal: Lärobok i allmän avtalsrätt – Axel Adlercreutz

Professional English in Use: Engineering – Mark Ibbotson
Technical English for professionals – felköp; jag har en likadan bok fast för Law.

20160809_211740

Pris

För nöjes skull så får ni köpa mina böcker för 75% av det (nypris) ni kan hitta online (bifoga länk). Alla böcker är i gott eller nyskick – jag skriver praktiskt taget aldrig i mina kursböcker. För böcker som inte tillhör mig gäller de priser och skick som anges av säljarna.

Övrigt
Hämtas i Hässelby, eller överlämnas i skolan vid terminens början. (Jag är på plats i skolan augusti-september.) Är du intresserad av anteckningar och övrigt material (exempel) så är det bara att skicka ett mail!

Fler böcker kan komma att bli tillagda i listan, beroende på vilka/hur många böcker mina klasskamrater vill bli av med, samt när övriga kurser avslutas, så titta förbi lite då och då för uppdateringar!

Kommunikation | Paralegal

I paralegalutbildningen ingår en helskoj kurs i kommunikation! Inte alls ångestframkallande och prestationshämmande, nej då inte alls!

dilbert_communication

Fast riktigt så hemskt var det inte, särskilt inte eftersom vi fick fria händer när det gällde ämnet, och väldigt tydliga instruktioner. Det ingick två muntliga presentationer, skriftliga reflektionsuppgifter till några utvalda lektioner, och en slutlig inlämningsuppgift som liknade en hemtenta. Närvaro togs under alla lektioner (i övriga kurser är närvaro inte obligatorisk) och alla delar måste göras/lämnas in för att få ett slutbetyg. De som missade sina presentationer måste göra dem med nästa årskull, nästa vår, oavsett anledning för frånvaron.

Följande lektioner ingår i kursen:

 • Kommunikation: Kroppsspråk, interkulturell kommunikation, retorik.
 • Presentationsteknik: Struktur, analys av presentation [Reflektionsuppgift]
 • Mötesteknik: Verktyg
 • Svåra samtal: Hantera och utföra [Reflektionsuppgift]
 • Professionellt klientbemötande
 • Presentationerna:

 • Den första muntliga presentationen var en liten lurig en, då vi på första lektionen skulle presentera varandra två och två, som många lärare vill att vi gör inför nya kurser. Den presentationen var den ena muntliga presentationen. Ingen förvarning eller så, det framkom först efteråt.

 • Den andra presentationen var den som vi själva fick välja ämne inför.
  – Den får vara högst 3-4 minuter lång.
  – 2-6 PowerPoint-slides ska användas. (PPT måste användas!)
  – Den ska ha en inledning, en framställning, och ett avslut.
  – Små stödordskort (ej A4!) ska användas.
  – Presentationen filmas och mailas till dig. Du måste se den och analysera den för att få ett slutbetyg.

  Jag skrev ihop en liten lista på tips till en klasskamrat som missade några lektioner, så här är en redigerad lista:

 • Vi ska hälsa och helst fråga hur alla mår, eller någon liknande hälsning innan vi börjar.
 • I inledningen ska vi helst ställa en fråga, för att aktivera publiken. Använd inte öppna frågor som “vilka här har”, utan “hur många här”-frågor som kan besvaras genom handuppräckning.
 • Tala högt, tydligt, le, fokusera på publiken och ta gärna ett steg fram för att “komma närmare publiken”.
 • Vid sammanfattningen ska du helst upprepa inledningen, och avsluta med en utmaning eller något tankeväckande. Pratar du om t.ex. hästar så kan du utmana alla till en ridtur som avslutning.
 • Ha en tydlig/minnesvärd avslutning. Efter avslutningen stängs kameran av och du förväntas erbjuda en frågestund. Frågorna filmas inte. Läraren låter dig stå kvar där framme en stund i tystnad, sen får du ett omdöme och en fråga om hur du själv tyckte att det gick. Många i vår grupp fick påpekande att “knyta ihop säcken” bättre, alltså att upprepa inledningen eller på annat sätt sammanfatta presentationen du precis gjort.
 • Inlämningsuppgiften:

 • Efter den sista lektionen läggs inlämningsuppgiften ut – en hemtenta med ungefär 20 frågor som ger olika poäng. G är 25 poäng, VG är 41 poäng. Frågorna inkluderar hela kursinnehållet, och efter varje lektion lades lärarens kursmaterial och PowerPoints ut på intranätet, så det var bara att gå tillbaka och läsa om det var något vi glömt. För att göra klart uppgiften MÅSTE vi se inspelningen av vår presentation, då flera frågor handlade om att analysera oss själva och vår presentation.

  Min presentation:

  Presentation

 • …haha, nä, trodde ni verkligen det? 😂
 • Sjukt förberedd valde jag ämne (Schysta Villkor) redan i julas, gjorde PPT:n flera veckor i förväg och gjorde fina stödordskort.
 • Sen glömde jag hälften av mina egna tips, började pladdra om något helt oväsentligt som jag inte alls planerat, glömde kliva fram från bakom datorn, pratade ALLDELES för länge (5+ minuter) och ALLDELES för snabbt.
 • …och trots alla blundrar så fick jag ändå VG på hela kursen. Ribban var inte alldeles för hög, alltså. Mycket var tack vare att jag härmade allt det som mina klasskamrater fick bra omdömen för (hälsning i början, en inledande fråga, en avslutande utmaning – ett förslag att alla skulle ladda ner Schysta Villkor appen, och ett tydligt förberedande – jag letade tillochmed fram min Schysta Villkor-tröja ur garderoben).
 • Rent generellt så borde kursen läggas tidigare under paralegalutbildningen, då vi har haft flera stora presentationer som varit betygsgrundande ändå sedan i höstas. De verktyg vi fick lära oss använda under den här kursen hade kommit väl till användning på de presentationerna.
  51cf2ffcd5b6246dbdc501c4770cd601

 • Tentamen i juridik, Påhlmans paralegalutbildning

  Här är information om första tentan.

  Vi på Påhlmans paralegalutbildning har nu haft vår andra och sista juridiktentamen – denna gång handlade det om följande:

  RÄTTSOMRÅDEN
  – Rättsordningen (1 fråga)
  – Avtalsrätt (2 frågor)
  – Köprätt (1 fråga med 4 underfrågor)
  – Fordringsrätt (2 frågor med 2 underfrågor)
  – Fastighetsrätt (2 frågor, en med 5 underfrågor och en med 2 underfrågor)
  – Marknadsrätt (1 fråga med 2 underfrågor)
  – Immaterialrätt (1 fråga)
  – Insolvensrätt (1 fråga)

  LAGAR
  Följande lagar medverkade i frågorna:
  – Avtalslagen
  – Jordabalken
  – Jordabalken: Hyreslagen
  – Konkurrenslagen
  – Konsumentkreditlagen
  – Konsumenttjänstlagen
  – Köplagen
  – Lagen om avbetalningsköp mellan näringsidkare
  – Marknadsföringslagen
  – Preskriptionslagen
  – Skuldebrevslagen
  – Skuldsaneringslagen
  – Upphovsrättslagen

  Det var två delar, A och B, på 6 frågor vardera med varierande antal underfrågor (a-e).

  Jag fick 41,5 poäng av 50 – VG. G var 30.

  20151218_115639

  Jag fick flera slarvfel denna gång som var sjukt onödiga, eftersom jag kunde svaren. Jag läste alldeles för snabbt och missade viktiga formuleringar som gjorde att jag angav helt fel lagtext och paragraf. Superslarvigt.

  Taktiken jag körde denna gång, förutom att plugga tillsammans med världens bästa tentapluggsgrupp, var att jag sträckläste varenda lag som vi läst om under terminen. Varenda paragraf, varenda hänvisning, från första sidan till sista i lagboken. Jag satt två veckor i streck och markerade varenda liten grej som verkade viktig, och läste, läste, läste. Tre markeringspennor gick förlorade under denna tid. RIP in piece.

  …och det var värt det, för jag mindes exakt var jag skulle leta och var någonstans svaren stod, och i nio fall av tio var det även markerat. Ingen av frågorna var svåra att förstå eller konstiga. (Den enda frågan jag störde mig på var arbetsrättsfrågan, för den var lite världsfrånvänd och skumt formulerad för någon som jobbat med fackliga frågor.) Jippi för överambition!

  Slutbetyget för hela juridikkursen blev VG. Boo-ya!

  “Life’s tough. Get a helmet.”

  Vi börjar med en tl;dr den här gången, sen en vägg med text om sista veckan på terminen, och sen en picspam.

  NINTENDO: Uppdaterar resterande banor och Youtubekanaler Re: Super Mario Maker när jag kommit igång igen.

  SUMMERBURST: Överlevde, på grund av att det var mycket enklare än vad Simona fick det att låta som. Ungefär som en lönehelg på mitt vanliga jobb, fast mera öllukt och mindre komplicerat. 10 år i servicebranschen har tydligen helt tagit bort min förmåga att känna stress. Det enda jobbiga var LJUDVOLYMEN.

  ROOSTER TEETH STORE: Ja, mina T-shirts alltså. Jag fick betala ca 250 kr extra i tullavgift för mina tre T-shirts, varav en var i fel storlek, så nu tänker jag ha de på mig oavbrutet tills de går sönder. Jag har aldrig behövt betala tullavgift när jag beställt från USA tidigare, så var inte alls beredd på det. Simon fick Cow Chop-tröjan, som han inte vågar ha på sig för att han tror att folk kommer koppla det till halal-slakt (?), och Creatures-tröjan hade jag på mig när vi gick på Bruce Springsteen-konserten förra helgen.

  ÅLANDSKRYSSNING: Alla tappade bort varandra och både Simon och jag höll nästan på att tackla omkull två barn vid buffén. Jan Johansen var tydligen där.

  MIDSOMMAR: Mamma var här med Lottie, och vi firade hemma hos morfar. Jag minns inte ens om det var bra väder, men det var det säkert. Sniff bet sönder två av grannbarnens fotbollar.

  GÖTEBORG: Sniff tuffade iväg till Avesta med mamma medan jag, Simon och Stefan åkte till Göteborg för att se Bruce Springsteen två gånger, äta på Feskekörka och Casino Cosmopol (nu har vi bara Malmö kvar, sen har vi alla tre varit på alla fyra kasinon), gå på Avenyn, sova i en pytteliten stuga, undersöka Kungälv (gick ganska snabbt), och åka buss tillsammans med 150,000 andra efter konserten på måndag. Vi köpte även polkagrisar i Gränna på vägen hem. Simon svär att han aldrig kommer sätta sin fot på en campingplats igen.

  BRUCE SPRINGSTEEN: På lördagen regnade det och blixtrade, Stefan satt på andra sidan arenan och säkerhetskollen var ett skämt. Och Bruce spelade i fyra timmar, och det var helt otroligt hur någon orkar med det, när en själv knappt orkar stå upp i fyra timmar. På måndagen spelade han inte riktigt lika länge, men istället spelade han flera av mina favoritsånger som inte var med på lördagen. (Nu har jag hört alla mina favoritsånger live, förutom Jersey Girl.) Var jag den enda som fick en lättare hjärtattack när No Surrender körde igång? Antagligen. (Med facit på hand så var två konserter så nära på varandra lite mycket. Simon tappade intresset och för min del hade det räckt med en kväll. Och det är definitivt ett bra läge att börja köpa sittplatser till alla konserter från och med nu.)

  AVESTA: Och sen åkte vi och hämtade Sniff nu i helgen. Hon och Lottie (mest Sniff) hade lekt och lekt och lekt, och världens gladaste hund mötte oss när vi körde fram till mammas stuga! Vi stannade vid stugan över helgen, grillade, spelade Alfapet och trängdes med Sniff i sängen.

  COLDPLAY: Avslutningsvis så fick Simon tag i en biljett till Coldplay åt mig (och även till Kent i december åt mig och Jennie!) så jag fick se de trots allt! Konserten var helt galen, som ett enda stort disco, med konfetti och raketer och ballonger och blinkande ljus som säkert orsakade ett flertal epilepsianfall under kvällen. Allt var så himla stort och påkostat, jämfört med Bruce som bara gick upp på scen med sitt band i fyra timmar utan paus och ändå underhöll alla lika bra som Coldplay (som spelade två timmar, med flera “pauser”). De spelade tyvärr inte alls särskilt många av mina favoritsånger, men det var verkligen en upplevelse ändå. Men inget slår konserten jag och Jennie var på 2009!

  Simona var också där, men vi möttes aldrig upp, för det var helt sjukt mycket folk. Och det gick knappt att komma ut från Friends Arena, eller bort till pendeltåg/buss, eller få tag i en taxi eller något annat vettigt. Jag var kvar på området en hel timme innan jag lyckades tränga mig ut ur folkhavet, ner i parkeringshuset i Mall of Scandinavia, och sen ut på gatan genom bilinfarten. Efter det fick jag gå till jag hittade en buss som inte var överfull, bortanför Skytteholm. På bussen blev jag dessutom av med SL-kortet, och klarade precis på håret att hinna med sista tunnelbanan. Konserten var slut vid elva, och jag var hemma vid två. SJUKT. Nästan så det inte var värt att gå, tyvärr.


  Det känns verkligen inte som att det var över en månad sen som jag uppdaterade, men det var det tydligen. Jag kommer att göra några inlägg om resten av skolterminen: juridiktentan, kommunikationskursen, kurslitteratur (och de böcker jag vill bli av med), inlämningsuppgifterna och betygen till dessa, plus lite om Legal English (som jag redan börjat läsa om över sommarlovet).

  Jag håller dessutom på att grotta ner mig i att läsa på om allt som har med min praktikplats att göra. Varför då, är säkert den stora frågan, med tanke på att det är sommarlov och ungefär 110 grader varmt i skuggan ungefär hela tiden.

  Dels för att det är alldeles för varmt – blir det mer än 23 grader så håller jag mig inomhus och spelar TV-spel istället för att ligga och flåsa i en svettpöl ute i verkligheten. Och min tid inomhus spenderar jag även med att plugga inför hösten. Planen var egentligen att göra ekonomiassistentkursen nu i sommar, men det måste jag skjuta på till nästa sommar eftersom min skatteåterbäring gick direkt till hushållskassan. Kursen var varken gratis eller CSN-berättigad, och det fungerar helt enkelt inte nu. Plan #2 var att börja på examensarbetet, men det visade sig vara mycket enklare än jag trodde, så det behöver jag inte jobba mer på förrän nästa vår.

  Och en annan anledning är också att min hjärna gick på högvarv två veckor efter juridiktentan. Jag var så inne i att plugga dygnet runt att jag blev stressad av att inte ha något att göra, så därför började jag läsa våra böcker till höstens kurs i Legal English. Nu börjar stressen avta lite, tack vare att vi gjort lite utflykter och resor, men jag vill fortfarande hellre sitta vaken om kvällarna och repetera allt vi gjorde förra läsåret, fast på engelska, än att sova.

  Hursomhelst så var det värt det i längden med alla tentapluggstimmar, för ALLA i vår lilla grupp fick det betyg de ville ha – alla fick minst godkänt, och de flesta fick VG! Go-Go-Gadget Tentaplugg! Jag minns inte vad jag uppdaterade om sist, och jag orkar inte klicka upp ett nytt fönster för att kolla, men jag fick även VG i kommunikationskursen och på alla mina inlämningsuppgifter. Men uppdaterar som sagt mer om det i separata inlägg.

  Och den sista anledningen till att jag är rastlös som en liten gnu är att jag inte fått något sommarjobb, förutom de två dagarna på Summerburst. Fick flera svar på mina ansökningar, men trots att de angav i annonserna att de behövde personal över sommaren så ville de allra flesta ändå ha någon som även kan jobba i höst, gärna dubbelt så mycket som de angivna timmarna. Nu börjar det bli lite sent att söka, för jag är/var egentligen bara ledig vecka 24-28, och sen har Simon semester som vi planerat runt.

  Jag har också tre veckor att ta igen då jag inte rörde mitt stackars Nintendo alls. Inget Mario Maker, inget Donkey Kong, ingenting. Och ungefär två dagars videor att ta igen på YouTube (samt att vi börjat följa ännu en ny kanal), plus att jag missade RTX i helgen och säkert hur mycket annat som helst. Till exempel så blev jag vald till att delta i H1Z1 RTX Showdown och spela H1Z1: King of the Kill för The Creatures team på RTX, men var tvungen att tacka nej för att det krockade med vårt besök i Avesta/Coldplay. D’oh. Hade det inte varit för Reddit så hade jag antagligen inte fattat någonting. Jag kommer skriva mer om det sen, så den som inte bryr sig kan skippa det inlägget. (Jag gissar att det inte är särskilt många som förstod särskilt mycket av den här paragrafen…)

  Om det hade funnits en röd tråd i det här inlägget (ha!) så är vi nog framme vid den obligatoriska picspammen nu:

  20160607_181218
  Min allra bästa vän förra månaden. (Nu har jag bytt tillbaka till Jennie igen.)

  20160611_235714 20160702_212515
  Det borde alltid vara fyrverkerier när jag går av ett arbetspass.
  @ Summerburst VS. @ Mammas stuga

  FB_IMG_1466150166485
  “Lånad” bild från Grimstalyans Facebooksida på Sniff när hon leker med sina hundvänner ute på Grimstafältet. Sniff ÄLSKAR hunddagis.

  20160624_140433 20160624_184808
  Midsommar hos morfar! (Mamma sydde förkläden åt alla som var där.)

  20160624_190044
  Glad midsommar! (Lottie var på äventyr i köket när bilden togs.)

  20160625_213558
  Bruce Springsteen på Ullevi, lördagen den 25 juni…

  20160627_221924
  …måndagen den 27 juni…

  20160703_225156
  …VS. Coldplay på Friends Arena den 3 juli. Vissa skillnader mellan storleken på ljusshowen.

  +/-

  Jag har suttit och markerat lagboken i två dagar nu, och ångrar ganska mycket att jag inte gjorde det direkt efter lektionerna i vintras, när jag tänkte att jag skulle göra det. Annat jag ångrar är att jag inte skrev rent mina anteckningar på datorn direkt efter lektionerna, också. Det enda positiva är att jag nu måste göra allt så koncentrerat att jag faktiskt kommer att komma ihåg allt om en vecka…

  Fast helst vill jag ju vara ute och leka med min gosiga hund.

  20160601_075301
  Sniff åker taxi (igen) för att hennes stressade matte inte ska komma försent till skolan (igen).

  20160528_135358
  Tur att vi har fått världens spralligaste, gladaste, tokigaste hund i världen! ♥

  Här är lite negativa saker som jag definitivt inte kommer skriva om vid ett senare tillfälle:

 • Jag lackade ur på New Super Mario Bros. U och har inte spelat på snart en vecka. Överhuvudtaget.
 • Jag beställde fel tröjstorlek på min Cow Chop T-shirt (som redan skickats, såklart).
 • Saknar mamma och Lottie 🙁
 • Värmen. Är en liten kallfront för mycket begärt? Vad är det för mening med att bo i Sverige om det inte är kallt?
 • Jag har inga pengar. Måste jobba på Summerburst nästa vecka som bartender. Har verkligen ingen aning vilka någon av artisterna är. Har aldrig jobbat som bartender förut. 😭
   

  Här lite positiva saker som jag (kanske) skriver mer om vid ett senare tillfälle:

 • Jag beställde rätt storlek på mina The Creatures T-shirts.
 • Jag fick praktikplatsen på Ekobrottsmyndigheten!
 • Teenage Mutant Ninja Tentaplugg kämpar på. Finns en överhängande god chans att alla faktiskt får det betyg de vill ha.
 • Jag och Jennie träffades förra söndagen och gjorde kladdkaka. Mycket mumsigt. Sniff ♥ Jennie
 • Jag får träffa mamma i midsommar, för då kommer hon och Lottie hit och ska fira med oss hemma hos morfar!
 • Kristine har bestämt datum för bröllopet OCH HON HAR BETT MIG VARA BRIDESMAID! Så. Himla. Exalterad.

   
  Det sista kommer jag absolut skriva mer om när det börjar närma sig (oktober 2017). Här sitter jag och hoppas lite smått att jag kanske, om jag har tur, blir bjuden på bröllopet, och så helt plötsligt är jag med i brudföljet! Hurra!

  Ja, jag lyckades skriva ett inlägg som inte bara handlade om juridik och paralegalplugg. Det kanske finns ett ljus i slutet av tunneln. Och den kanske inte har överrubriken Lag om ekonomiska föreningar (16 kap.).