Kategoriarkiv: politik

Åsikter

Val2014

Jag bestämde mig till slut att rösta rött rakt igenom i lördags. Jag röstar för facket och mot främlingsfientlighet. Inget parti passar mig egentligen, men jag håller mig till vänster för de är minst benägna att samarbeta med SD. Hoppas jag.

Jag fick också rösta i kommunomröstningen angående Tullinge och Botkyrka – om de ska vara en kommun eller delas till två.

Jag röstade på S till riksdagen och landsting, V till kommun (jag gillar inte V, men jag röstade M i senaste valet så jag väger upp det lite) och nej till kommundelning. Bryr mig inte om det sista. Jag valde att inte personrösta, då jag inte kände igen några namn på valsedlarna.

Flera av mina bekanta och fackliga kollegor har blivit invalda till olika positioner – hoppas få höra fler namn imorgon!

Sen tycker jag det både är bra och dåligt att Reinfeldt har avgått. Bra, för det behövdes en ändring och han har försämrat stora delar av vårt sociala skyddsnät. Dåligt, för nu behövs han för att ta ställning mot SD. Han och Jimmie Åkesson har tydligen en extremt dålig relation, enligt JÅ själv. Och om han uppfattar hat från Fredrik Reinfeldt och ryggar från debatter med honom så anser jag att det skulle vara bra om Fredrik Reinfeldt finns kvar och sprider lite agg i rätt riktning. En tom partiledarpost gynnar tyvärr SD mer, beroende på vad för sorts kandidat som tar över.

Är lite obrydd över att F! föll på målsnöret, och skulle helst sett C och KD göra samma sak. Jag är extremt kluven i vilket parti jag sympatiserar med. Är varken sosse eller moderat, vägrar vänstern och hatar småpartierna i Alliansen.

Min vän, som röstar på M, diskuterade med mig tidigare om den borgerliga politiken. Hon och jag är överens om flera saker, och hon har också förklarat varför skolministern borde vara Jan Björklund. Och jag har delat med mig av mina fackliga kunskaper. Däremot är vi lite oense om vilken sorts förändring Sverige behöver – jag vill inte ha Fredrik Reinfeldt som statsminister eller en regering som inte tar tydligare ställning mot SD, och hon hatar ordet solidaritet.

Nu slipper jag Reinfeldt och får en facklig statsminster med arbetarbakgrund – och jag hoppas att den nya regeringen inte viker sig inför SDs vågmästarroll.

10312101_815527351810175_5383605600628305251_n

Mina åsikter grundar sig i mitt fackliga engagemang, en socialistisk mamma, respektfyllda dialoger med mina vänner som är både röda/gröna/blåa men aldrig SD:are, min sossige sambo som dyrkar Olof Palme och det faktum att jag kommer från en industristad i Dalarna där facket haft en obligatorisk närvaro. Min familj är en riktigt LO-familj, med rötter i SEKO, IF Metall, Handels, Kommunal och HRF.

Jag är så glad att jag har påverkat människor – mina vänner, främst – att gå och rösta, att bli engagerade, att uppmana sin familj att rösta. Att förstå varför de ska rösta. Att inte rösta på SD. Det sista är jag mest glad för, och stolt över de som ändrat sig.

Och oavsett hur vi har röstat så vill jag att vi jobbar tillsammans mot målet att få bort hatet och rädslan mot det okända. Att vi hjälps åt att inte uttala oss nedlåtande, eller använda ord som har en negativ klang. Att ifrågasätta smygrasism och plumpa kommentarer som kanske bara var ogenomtänkta. Inga fler dumheter. Tillsammans kan vi utbilda och upplysa de som inte riktigt förstått, och uppmuntra de som inte orkar bry sig för att de inte är insatta, och framförallt stötta de som behöver det. Vi kan. Vi kan göra skillnad.

Så tycker jag.

nejtackThe day after Election Day in Sweden. The former Nazi Party is the third largest party in Sweden, and in my hometown. That’s not okay.

Remember to vote, people. It’s important.

nazi

En Resa Bakåt

Oj, vad mycket som har hänt!

Bostadsvisningar, budgivningar, acceptpriser och lånelöften – vi är mitt uppe i bostadskaoset. Min drömlägenhet är på tapeten – tyvärr så är Simon inte lika begeistrad som han var innan visningen (som var igår) då han tyckte lägenheten inte var likadan som han förväntat sig. Jag har därför ägnat natten åt att göra små listor på positiva och spännande saker med just den här lägenheten, som jag tror kommer att bli väldigt mysig när vi väl gör den till vår egen. Vi får se om han vaknar övertygad eller grumpy för att jag väckt honom med nya mail hela natten. Nu har vi i alla fall lagt ett bud, och vårt bud är det enda än så länge.

I lördags var vi på kryssning till Åland från Kapellskär – jag, Simon, Stefan och (Simons) morfar åkte iväg över dagen. Jag handlade öl och vin till festen nästa månad, och fick fem (!) gratisbiljetter. Vi ska åka igen innan jul, och då får jag bjussa. Vi åt även buffé (mycket bättre än Silja Lines) och spanade på Åland från fören.

Om vi fortsätter bakåt i tiden så träffade jag Jennie dagen innan och flamsade runt i city ett tag. Hon hjälpte mig köpa dekorationer till festen, så nu är glittret kirrat och klart! Vi åkte hem till mig efteråt och såg på Last Vegas.

Och ännu längre tillbaka: Jag bjöd över mig själv till Elin, tillsammans med två kilo kräftor, och fick träffa hennes blivande sambo och äta blåbärsmuffins. (Simon fick också en när han kom och hämtade mig senare, men den lyckades han glömma i bilen tills igår.)

Litet hopp framåt: om ni missat det så var det val igår. Missade ni det så får ni skylla er själva att det tredje största partiet i Sverige just nu är ett rasistiskt och nazistiskt parti. Om du röstade på dem så sympatiserar du med sådana åsikter. Inga undantag. I Avesta är det värst. Jag är så sjukt besviken på alla er som röstade på dem – på alla er som har främlingsfientliga åsikter, och på alla er som inte säger ifrån, säger emot, protesterar eller tycker att andra inte borde protestera. Ni är alla lika illa som de som röstar på rasister. Sverige är bättre än så. Sluta vara fega.

Avslutar med den obligatoriska Rambouppdateringen: vi åt hos morfar igår efter bostadsvisningen eftersom morfar och Stefan också var med och tittade på lägenheten, och salladen som blev över fick Rambo i en doggybag som Simon tog med hem åt honom. Han sitter nog och gnager på en bit sallad i detta nu, och tackar för krubbet.

Även: har officiellt börjat kalla (Simons) morfar för just morfar. Försökte kalla honom vid namn på kryssningen, men då rättade han mig. Kul att få en morfar!


No pictures this time – they are locked away on another computer. In related news: I need a new laptop. Less related news: my birthday party is coming along nicely. I wish for puppies and dinosaurs.

Also, there are more Death Eaters in the ministry now.

Rösta!

Val2014

Glöm inte att gå och rösta!

Idag fram till och med valdagen den 14 september kan du rösta!

VAL2014_23DINRO_CC_88ST

Jag själv röstar åt det vänstra hållet. Just i skrivande stund så vet jag inte riktigt hur jag ska personrösta (vilka kandidater jag vill rösta in till kommun, landsting och riksdagen) men flera av mina fackliga kollegor står med på valsedlarna i år, så någon hittar jag nog. Många av dem har jobbat hårt för ett regeringsskifte, och jag röstar åt vänster dels för mitt fackliga engagemangs skull. Jag tror att det kan vara bra för Sverige med nya människor i maktposition.

För mer information, besök Valmyndigheten. Där går även att beställa ett nytt röstkort om det skulle behövas. Det finns också flera valkompasser som kan hjälpa dig att hitta ett parti som passar dig, om du är osäker vilka du vill rösta på. Om du inte känner för att rösta på någon, så kan du rösta blankt. På det sättet använder du fortfarande din röst, och ser samtidigt till att ingen kan använda den i något annat syfte!

(Och rösta rött eller blått eller blankt hur mycket du vill, men se till att skippa Sverige Demokraterna eller andra nazistiska och rasistiska partier. De kommer att förstöra vårt Sverige, och jag garanterar att en röst på dem inte kommer gynna dig personligen i slutändan.)

nonazism

EU-valet 2014

EU-valet 2014

GLÖM INTE ATT RÖSTA PÅ SÖNDAG!

På söndag är det val till EU-parlamentet, där det fastställs vilka som ska bestämma över EU och svenska lagar och regler, ända ner till din egen hemkommun. Det kan verka komplicerat och tråkigt att sätta sig in i, men det är alltid viktigt att använda sin rösträtt när det är dags för val.

Jag och Simon var iväg och röstade på biblioteket i Huddinge för någon vecka sen, och vi var noga med att rösta på fackvänliga kandidater och partier som vi är bekanta med. Jag röstade på Socialdemokraterna och deras kandidat Lotta Håkansson Harju efter att ha tänkt en stund.

Om du fortfarande är osäker på hur du ska rösta så kan du få vägledning genom Aftonbladets Valkompassen eller SVTs EU-valkompass. Sen ska du självklart själv känna efter vad som känns rätt för dig – jag fick resultatet partiet F! och Miljöpartiets kandidat och det var inte rätt val för mig ändå.

Bra länkar:
Länk till Valmyndighetens officiella sida. Här finns ingående förklaringar till hur du gör för att rösta, vad du behöver och var du ska gå.

FAQ från EU-upplysningen angående valet.

 Schysta Villkor 2014Är du mer nyfiken utöver detta så har några av mina vänner från Hotell- och restaurangfacket gjort ett podcast-asvnitt som heter På med finkostymen – EP-valet.

Det och andra avsnitt hittar du här.

 
 
 
 Så på söndag, ta ditt röstkort och din legitimation och kila iväg till röstlokalen – du kommer inte att ångra dig!

 


Glöm inte att det snart är riksdagsval också! Den 14 september är det bara att återvända till vallokalen och göra’t igen!

Hotell- och restaurangfacket är det fackförbund du ska vara med i om du är anställd på min arbetsplats.